Φαιδρα Μαρια Τσολακιδη: Απο την Κομοτηνη στη Γεωργια για τον 34ο IYPT

Η μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής επιλέχθηκε στην 5μελή Εθνική Ομάδα που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό “International Young Physicists’ Tournament”

Η φετινή ελληνική αποστολή στον Παγκόσμιο διαγωνισμό “International Young Physicists’ Tournament”, αλλιώς γνωστός ως το «Παγκόσμιο Κύπελλο Φυσικής» θα έχει και «σφραγίδα» Κομοτηνής.

Η Φαίδρα Μαρία Τσολακίδη, μαθήτρια της Β’ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με τον επίσης Κομοτηναίο Σπύρο Τερλεμέ, εκπροσώπησαν την χώρας μας ως μέλη της Εθνικής Ομάδας Φυσικής στον παγκόσμιο ομαδικό διαγωνισμό Φυσικής “Fyziklani”, επιλέχθηκε από την Ένωση Ελλήνων φυσικών ως μέλος της πενταμελούς εθνικής ομάδας που θα εκπροσωπήσει την χώρας μας στη φετινή παγκόσμια διοργάνωση IYPT.

Ο IYPT  είναι ένας ομαδοσυνεργατικός διαγωνισμός Φυσικής, μεταξύ μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ’ όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού οι μαθητές παρουσιάζουν τις λύσεις τους σε 17 επιστημονικά προβλήματα που έχουν προετοιμάσει για αρκετούς μήνες (γνωρίζουν εξαρχής τα προβλήματα που θα διαγωνισθούν), ενώ η κάθε λύση αξιολογείται από άλλους μαθητές και οι επιδόσεις τους βαθμολογούνται από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες εκπαιδευτικούς.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής

Η Φαίδρα όπως ανακοινώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών επιλέχθηκε ως μέλος της πενταμελούς Ελληνικής εθνικής ομάδας, που θα ταξιδέψει τον προσεχή Ιούλιο στη Γεωργία, αρχηγός της οποίας θα είναι ο Μενέλαος Ράπτης και τα υπόλοιπα μέλη οι Βασίλης Κρασσάς, Άλκης Σκέμπερης και Γιώργος Πλουμής.

Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς φυσικής δεν είναι πρωτόγνωρη για την Κομοτηναία μαθήτρια, ωστόσο όπως επεσήμανε η ίδια μιλώντας στον «ΠτΘ» η συμμετοχή της στην εθνική αποστολή της εν λόγω διοργάνωσης αποτελεί ξεχωριστή τιμή καθώς αποτελεί τον πιο πλήρη και ενδιαφέροντα διαγωνισμό φυσικής παγκοσμίως.

Όπως εξήγησε σε αυτόν συμμετέχουν περισσότερες από 47 χώρες του κόσμου, αριθμός που φέτος θα είναι ελάχιστα μειωμένος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για την ίδια η φετινή ήταν και η τρίτη συμμετοχή της στην διαδικασία συγκρότησης των ομάδων και την προετοιμασία τους από την Ένωση Φυσικών Ελλάδος και πρώτη φορά που κατάφερε να επιλεγεί στην βασική ομάδα.

Η ίδια δήλωσε ενθουσιασμένη για τη συμμετοχή της τόσο στην εθνική ομάδα όσο και εν γένει στη διαδικασία του διαγωνισμού καθώς όπως εξήγησε «ξεφεύγει» από την θεωρητική γνώση της Φυσικής και οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν και εξασκούν σημαντικές δεξιότητες στην εκτέλεση πειραμάτων, την έρευνα και την ανάλυση δεδομένων, την συνεργατική μάθηση, την κατάρτιση στρατηγικών, τις ρητορικές και γλωσσικές δεξιότητες, ενώ αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία επικοινωνίας με μαθητές άλλων χωρών.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα προβλήματα που θα κληθεί η εθνική ομάδα να επιλύσει η ίδια εξήγησε πως προέρχονται από όλους τους τομείς της Φυσικής, ενώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μπορούν να διερευνηθούν από διαφορετικές οπτικές γωνίες και ως εκ τούτου να υπάρχουν και διάφοροι τρόποι χειρισμού τους.

Με στόχο την ιατρική

Η Φαίδρα Μαρία Τσολακίδη αναμένεται να αναχωρήσει για την Γεωργία όπου θα λάβει χώρα η 34η διοργάνωση το διάστημα 7 με 14 Ιουλίου, ενώ όπως εξήγησε κλείνοντας η σχέση της με την φυσική και η αγάπη της για το αντικείμενο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αποτελέσουν και αντικείμενο των σπουδών της.  Η ίδια επιθυμεί να «κερδίσει» τον στόχο της ιατρικής, που ως επιστημονικό αντικείμενο όπως τόνισε είναι συνυφασμένο μεταξύ άλλων, και με την φυσική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.