«Φαμπρικα» αρχαιοκαπηλιας στην Κρητη

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σπάνιες και εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ

Φάμπρικα αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων είχαν στήσει στην Κρήτη τρία άτομα, τα οποία συνελήφθησαν από στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Ο λόγος για έναν απόστρατο λιμενικό, έναν ιδιώτη και έναν συνταξιούχο υπάλληλο αρχαιολογικής υπηρεσίας. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις άνδρες, τουλάχιστον από το 2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση αγοράς και πώλησης αρχαιοτήτων, με τον τελευταίο εξ αυτών να είναι ο εκτιμητής της συμμορίας λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων που κατείχε.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν έξι μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα δύο άτομα, που αναζητούνται.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023, όταν περιήλθε στη γνώση των αστυνομικών πως ένας 52χρονος, ο οποίος αναζητείται, έφερε σε επαφή έναν Ιταλό που ενδιαφερόταν να αγοράσει αρχαιότητες με μέλη του κυκλώματος, καθώς και με ακόμη έναν άνδρα ο οποίος είχε τον ρόλο του μεταφραστή.

Τους συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω

Στο πλαίσιο αυτό, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα ο Ιταλός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από μέλη της οργάνωσης. Την επόμενη ημέρα μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του Δήμου Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τα άτομα που κατείχαν τις αρχαιότητες προκειμένου να οργανωθεί η αγοραπωλησία.

Η συνάντηση αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία τους, καθώς κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και του ΤΕΚΑΜ Κρήτης.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, σε επιχείρηση και σε αποθηκευτικό χώρο αυτής εντοπίστηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • 7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα, υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.Χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά,
  • 88 αγγεία ιδίας περιόδου αλλά και λίθινης εποχής,
  • 3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και
  • ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σπάνιες και εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η προανάκριση και οι έρευνες για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.

Πηγή: kathimerini.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.