Εξωστρεφεια και εξειδικευση τα κλειδια για την επιχειρηματικη επιτυχια

Εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Οικονομικών Επιστημών με θέμα «Στρατηγικές Επιχειρηματικής Επιτυχίας εν μέσω Οικονομικής Κρίσης»

Τρόπους με τους οποίους οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να οδηγηθούν στην επιτυχία ακόμα και στη μέση της σημερινής οικονομικής κρίσης παρουσίασαν οι συμμετέχοντες στην 3η κατά σειρά ενημερωτική εκδήλωση για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Οικονομικών Επιστημών με θέμα «Στρατηγικές Επιχειρηματικής Επιτυχίας εν μέσω Οικονομικής Κρίσης» που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτη 6 Απριλίου στο Αμφιθέατρο Δ’ της Νομικής Κομοτηνής.
 
Στην εκδήλωση μίλησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Περικλής Γκόγκας, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, καθώς και ο Αναπληρωτής Πρύτανη Υποδομών και Ανάπτυξης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Ιωάννης Μουρμούρης. 

Ελπίδα από τους νέους

Ο κ. Μουρμούρης επισήμανε πως οι απόφοιτοι που θέλουν να αξιοποιήσουν μια επιχειρηματική ιδέα έχουν δυνατότητες χρηματοδότησης, μιας και αυτή τη στιγμή μέσω του ΕΣΠΑ υπάρχουν προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων και των νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτά δείχνουν, σημείωσε, πως αν κάποιος έχει πραγματικά μια ιδέα δεν πρέπει να το βάζει κάτω, μιας και υπάρχουν ειδικά προγράμματα στα οποία πρέπει να κινηθεί.
 
Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι πλέον οι φοιτητές έχουν «μετατοπιστεί» από την υπαλληλική λογική στη λογική της δημιουργίας δικής τους δουλειάς. Παρόλα αυτά, αντέτεινε ο κ. Μουρμούρης, δεν είναι εύκολο να αλλάξει μια κοινωνία που είχε μάθει να είναι κρατικοδίαιτη από τη μια μέρα στην άλλη, όμως το αύριο βρίσκεται στα χέρια αυτών των νέων, που έχουν μέσα τους αυτή την προσπάθεια και τα μέσα για να την κάνουν προσπαθεί να τους δώσει το πανεπιστήμιο.
 
«Η Ελλάδα δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο αρέσει σε πολλούς να λένε, είναι μια χώρα η οποία αν τη συγκρίνει κανείς με την Ιρλανδία έχει σε υποδομές εκατό φορές παραπάνω πράγματα» σημείωσε, τονίζοντας πως η χώρα μας έχει 30 λιμάνια και πάνω από 30 αεροδρόμια, σε αντίθεση με την Ιρλανδία που έχει από ένα.
 
Αυτό σημαίνει πως δεν ξεκινάμε από το μηδέν και έχουμε τόσο τις υποδομές όσο και ένα πολύ καλό επιστημονικό προσωπικό, το οποίο είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε.
 
«Αυτό ακριβώς στοχεύουμε και στο Πανεπιστήμιο» συνέχισε ο κ. Μουρμούρης, «και με αυτές τις εκδηλώσεις αλλά και με προσπάθειες που κάνουμε όπως το ΜΒΑ, το οποίο βελτιώνουμε διαρκώς και η εξωτερική αξιολόγηση αναγνώρισε ως παράδειγμα εξωστρέφειας, αποτελεσματικότητας και βοήθειας να προχωρήσει μπροστά το Πανεπιστήμιο. Για αυτό και το Τμήμα βελτιώνει ακόμα περισσότερο την εμβέλειά του, δίνοντας πέντε κατευθύνσεις (Μάρκετινγκ, Διεθνείς επιχειρήσεις, Χρηματοοικονομικά, Μεταφορές και Shipping και Γενικού Μάνατζμεντ)». 

Έμφαση στην εξωστρέφεια

Τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις καταφέρνουν να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται εν μέσω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας ανέπτυξε ο κ. Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου, σημειώνοντας πως χρειάζεται στρατηγικές εξωστρέφειας, οι οποίες συνδυάζονται και υποστηρίζονται με στρατηγικές καινοτομίας που απευθύνονται στον πελάτη καθώς και ειδική δεξιότητα της επιχείρησης να προσαρμόζεται στην παγκόσμια αγορά.
 
«Συνεπώς το τρίπτυχο εξωστρέφεια, επιχειρηματικότητα και καινοτομία είναι οι τρείς βασικές στρατηγικές επάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η ελληνική επιχείρηση, για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να ξεπεράσει τα όρια της Ελληνικής αγοράς».
 
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα που τα πηγαίνουν πολύ καλά, εφαρμόζοντας στρατηγικές διεθνοποίησης, καθώς και στελέχη που μπορούν να κάνουν κάτι ανάλογο. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αξαρλόγλου, σημαίνει ότι οι υποδομές υφίστανται στην Ελλάδα, απλώς χρειάζεται μια τέτοια προσέγγιση που να θέτει την παγκόσμια αγορά ως βασική της προτεραιότητα.
 
Στην Ελλάδα της κρίσης, τόνισε, υπάρχουν δύο ομάδες επιχειρήσεων. Αυτές που συνεχίζουν να σκέφτονται την ελληνική αγορά και συνεπώς βαλτώνουν και οι επιχειρήσεις που καταλαβαίνουν ότι μόνη διέξοδος είναι η διείσδυση στην παγκόσμια αγορά, όπου κανείς χρειάζεται να παράγει καινοτόμο προϊόν και να απευθυνθεί στον πελάτη, κάτι που φυσικά απαιτεί εξειδίκευση. Αυτό ισχύει και για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, οι οποίες σύμφωνα με τον ομιλητή δεν πρέπει να περιορίζουν τους ορίζοντές τους στη χώρα μας ή στη χερσόνησο της Βαλκανικής, αλλά στην παγκόσμια αγορά, η οποία είναι τεράστια και στην οποία υπάρχουν τεχνικές διείσδυσης άμεσα. «Αν σκεφτόμαστε μόνο τα Βαλκάνια, αδικούμε τον εαυτό μας, υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που δουν στην περιοχή αλλά διεισδύουν παγκοσμίως, συνεπώς προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η παγκόσμια αγορά και όχι τα Βαλκάνια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αξαρλόγλου. 

Εξειδίκευση, εξειδίκευση, εξειδίκευση

Την πεποίθηση πως όντως υπάρχουν ακόμα και εν μέσω της σημερινής κατάστασης στρατηγικές επιχειρηματικής επιτυχίας εξέφρασε ο κ. Περικλής Γκόγκας, σημειώνοντας πως μπορούν να συμπυκνωθούν σε μία λέξη: εξειδίκευση.
 
«Όποιος είναι εξειδικευμένος, σπουδάζει μια τέχνη ή επιστήμη και είναι εξειδικευμένος σε αυτή, μπορεί να είναι επιτυχημένος σε αυτό που κάνει, και κατ’ επέκταση, και εδώ έχουμε το πρόβλημα στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να προσλάβουν τους πιο εξειδικευμένους και όχι τους πιο φτηνούς, θα είναι και οι πιο επιτυχημένες» τόνισε.
 
Αυτή τη σχέση εξειδίκευση και επιτυχίας προσπάθησε να δείξει με παραδείγματα στους φοιτητές, τονίζοντας ότι αυτή την εξειδίκευση δίνουν και τα δικά μας πανεπιστήμια και το ΔΠΘ, απλά δεν αξιοποιούνται στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσληψη τριών προπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στην IBM, οι οποίοι εργάζονται, μαζί με παλιότερους απόφοιτους, ως οικονομικοί αναλυτές στην Σλοβακία. Αυτό το παράδειγμα δυστυχώς δεν ακολουθούν οι επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΑΜΘ, με τον κ. Γκόγκα να σημειώνει πως οι επιχειρήσεις είναι στην πλειοψηφία τους καθαρά οικογενειοκρατικές, ακολουθώντας το μοτίβο του προσλαμβάνω τον γνωστό ή τον συγγενή επειδή δεν πιστεύουν στην εξειδίκευση.
 
«Δεν πιστεύουν ότι ο καλύτερος πραγματικά θα δώσει περισσότερο αποτέλεσμα στην επιχείρηση και τα κέρδη της από ό,τι θα τον πληρώσουν σε σχέση με τον ανειδίκευτο» τόνισε ο κ. Γκόγκας, επισημαίνοντας πως το εντελώς αντίθετο ισχύει στις αναπτυγμένες χώρες, όπου όποια δουλειά και αν κάνει κάποιος, θα εξειδικευτεί.
 
«Έχουμε το εξής παράδοξο στην Ελλάδα: πιστεύουμε στην παιδεία και την εκπαίδευση μέχρι να τελειώσει το παιδί μας το πανεπιστήμιο, από εκεί και πέρα δεν δίνουμε καμία σημασία και αυτό φαίνεται στην ελάχιστη σημασία που δίνουμε σε αυτούς που μπαίνουν πρώτοι στις σχολές και αυτούς που τελειώνουν πρώτοι στις σχολές». Δουλειά των καθηγητών, τόνισε ο κ. Γκόγκας, είναι να σπάσουν αυτή την τάση και να δώσουν στους μαθητές τους να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι σημαντικό και θα τους δώσει την εξειδίκευση για να πετύχουν σε ό,τι κάνουν στην καριέρα τους. Για αυτό και παρουσίασε κατά την ομιλία του επιχειρήσεις στη περιοχή και τη χώρα μας οι οποίες βασίστηκαν στην έρευνα και ανάπτυξη, που απαιτεί την εξειδίκευση και βγήκαν ωφελημένες από αυτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.