Εξωδικο στον Δημαρχο απο τον Πολιτιστικο Συλλογο Ιασμου

Στα ύψη η κόντρα

Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ του Δημάρχου Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου. Μετά την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Μουμίν, ο σύλλογος στρέφεται μέσω εξωδίκου προς τον δήμαρχο, αποκαλύπτοντας και όλο το παρασκήνιο των ενεργειών του δημάρχου που προηγήθηκε.

«Είναι τουλάχιστον μικρόψυχες και μικροπρεπείς οι αναφορές του»

Παράλληλα ο Σύλλογος έδωσε στη δημοσιότητα και γραπτή δήλωση, στην οποία επισημαίνει:

«Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου βρίσκεται στην άχαρη θέση, αντί να παράγει πολιτισμό να ασχολείται με έναν θεσμό ο οποίος πάντοτε τον στήριζε οικονομικά και ηθικά από την ίδρυσή του.

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, ομόφωνα αποφάσισε, προασπίζοντας τα δικαιώματά του συλλόγου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για όλες τις παράνομες ενέργειες του κ.Οντέρ Μουμίν, δημάρχου Ιάσμου, σε βάρος του.

Είναι τουλάχιστον μικρόψυχες και μικροπρεπείς οι αναφορές του στο πολιτιστικό έργο του Συλλόγου το οποίο μάλιστα ποτέ δεν στήριξε αλλά μέχρι σήμερα πολέμησε με θεμιτά κι αθέμιτα μέσα. Όπως είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτες οι συκοφαντικές του επιθέσεις, πάντα χωρίς στοιχεία, με γκεμπελικές τακτικές σε βάρος του Συλλόγου και των μελών του.

Ενημερώνουμε τον κ.Οντέρ Μουμίν ότι για την συμμετοχή και δράση μας στο σύλλογο, όλοι εμείς τα ενεργά του μέλη, δίνουμε τον ιδρώτα μας και ξοδεύουμε χρήματα από τις δικές μας τσέπες.

Γι’ αυτό πλέον δεν έχουμε σκοπό να επιδείξουμε καμία ανοχή στην παρανομία, όπως αναλυτικά αναφέρουμε στην εξώδικη επιστολή μας την οποία και επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας. 

Θα πρέπει να μάθει ο κ. Οντέρ Μουμίν να σέβεται τους συμπολίτες του και τους φορείς της περιοχής. Να σέβεται τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Ιάσμου, τα μέλη του και τις δημοκρατικές επιλογές τους. Να σέβεται το θεσμό που υπηρετεί.

Όταν ο ίδιος ασεβεί και παρανομεί, ας περιμένει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του».

Το εξώδικο

Ακολουθεί η εξώδική δήλωση που απέστειλε ο Σύλλογος στον Δήμαρχο Ιάσμου:

Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου κι Αρχής

Εξώδικη δήλωση – απάντηση – καταγγελία

Του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου που εδρεύει στον Ίασμο κι εκπροσωπείται νόμιμα

Προς

το Δήμο Ιάσμου νόμιμα εκπροσωπημένου από το Δήμαρχο Μουμίν Οντέρ που κατοικοεδρεύει στον Ίασμο.

-///-

Κε Δήμαρχε

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιστορικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου δέχεται τα βέλη σας, ούτε είναι τυχαίο ότι από την εκλογή σας στο αξίωμα του Δημάρχου έχετε στοχοποιήσει το σύλλογο, την δραστηριότητα που αναπτύσσει στα πλαίσια των καταστατικών του σκοπών αλλά και τους ανθρώπους του.

Έτσι, αντιλαμβανόμενος ότι ο ιστορικός σύλλογος δεν ανήκει ούτε στους χειροκροτητές ούτε στους αυλικούς σας, συχνά προσπαθήσατε να διαβάλετε τους ανθρώπους του αλλά και να πλήξετε ηθικά και υλικά την δραστηριότητα του, όπως και κάθε πολιτιστική δραστηριότητα στον Ίασμο, θεωρώντας ότι αυτή θα πρέπει να έχει αποκλειστικά τις ευλογίες σας.

Στις αντιδημοκρατικές και συκοφαντικές επιθέσεις που δεχτήκαμε, συνειδητά αποφύγαμε να απαντήσουμε σεβόμενοι το θεσμό του Δημάρχου έναν θεσμό τον οποίο οφείλετε πρώτος να σέβεστε εσείς.

Απαντώντας συνεπώς στην από 25/5/2021 εξώδικη επιστολή σας απορρίπτοντας το περιεχόμενο της ως παντελώς αβάσιμο, σας διαμηνύουμε τα εξής:

  • Παράνομα την περασμένη εβδομάδα άγνωστοι με εντολή σας, όπως ο ίδιος έχετε προφορικά δηλώσει, εκμεταλλευόμενοι την απουσία μας έσπασαν τις κλειδαριές του πρώην κοινοτικού καταστήματος Ιάσμου, εισήλθαν παράνομα στο χώρο χωρίς την έγκριση και ενημέρωση μας και προχώρησαν και σε αντικατάσταση των κλειδαριών. Ο συγκεκριμένος χώρος επί σειρά ετών χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών του Συλλόγου, έχει δε παραχωρηθεί στο Σύλλογο με διαδοχικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ και να παράγουν έννομα αποτελέσματα. Πρόκειται για αποφάσεις τις οποίες εκ του θεσμικού του ρόλου ο κάθε Δήμαρχος οφείλει να σέβεται και να μεριμνά για την εκτέλεση τους. Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται ανεκτίμητης αξίας παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και ο τεχνικός εξοπλισμός του συλλόγου (ηχητικά, φώτα, αρχειακό υλικό, εξοπλισμός γραφείου, υπολογιστές, κλπ) όπως και ανεκτίμητο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό για το Ίασμο και την ευρύτερη περιοχή. Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του χώρου, (79/2018 όπως τροποποιήθηκε με την υπ αριθ 100/2018) δεν αίρει ούτε η βούληση, ούτε τα ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα του εκάστοτε Δημάρχου.
  • Τα παραπάνω ασφαλώς και είναι γνωστά σε εσάς, πλην όμως επιλέξατε εν γνώσει σας υπερβαίνοντας τα θεσμικά σας καθήκοντα, να παραβείτε το υπηρεσιακό καθήκον σας ως Δήμαρχος και αδιαφορώντας για την απόφαση του συλλογικού οργάνου να προχωρήσετε στην προσβολή των περιουσιακών δικαιωμάτων του συλλόγου προκειμένου να βλάψετε το σύλλογο, την δραστηριότητα του και τους ανθρώπους του. Παράνομα δε, δια της από 25/5/2021 επιστολής σας μας ζητάτε να παραδώσουμε το χώρο στις 1/6/2021, μολονότι δεν υπάρχει καμία απόφαση συλλογικού οργάνου προς τούτο. Απορρίπτοντας την πρόσκληση σας αυτή που συνοδεύεται από ανακριβείς περί νομιμότητας αναφορές, σας ενημερώνουμε ότι ο σύλλογος στα πλαίσια αποκατάστασης της νομιμότητας στο εν λόγω κτήριο έχει ήδη αλλάξει τις κλειδαριές κι έχει ενημερώσει το τοπικό αστυνομικό τμήμα για την παράνομη αλλαγή κλειδαριών που είχε σημειωθεί ερήμην του. Έχει ήδη συστήσει επιτροπή ελέγχου για την καταγραφή όλων των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν αφαιρέθηκαν αντικείμενα κατά την παράνομη είσοδο τρίτων με εντολή σας και εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσει έγκληση σε βάρος των δραστών, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
  • Παράνομα επίσης την περασμένη εβδομάδα άγνωστοι με εντολή σας, όπως ο ίδιος έχετε προφορικά δηλώσει, εκμεταλλευόμενοι την απουσία μας έσπασαν τις κλειδαριές και του Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ιάσμου, εισήλθαν παράνομα στο χώρο χωρίς την έγκριση και ενημέρωση μας και προχώρησαν και σε αντικατάσταση των κλειδαριών. Το Μουσείο έχει ανεγερθεί σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Συλλόγου και την διαχείριση του, είχε και έχει αποκλειστικά ο Σύλλογος, καθώς φυλοξενούνται σε αυτό αποκλειστικά, αντικείμενα που έχουν παραχωρηθεί από τους συμπολίτες μας στο σύλλογο. Μάλιστα προκειμένου να είναι δυνατή η ανέγερση του Μουσείου με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων, τυπικά ο σύλλογος, φέρεται να έχει εκμισθώσει προς το Δήμο το ακίνητο του μέχρι 22.3.2023, αντί συμβολικού τιμήματος το οποίο ουδέποτε έλαβε. Όλα τα εκθέματα συνεπώς του Μουσείου του οποίου την καταστροφή επιδιώκετε, ανήκουν στο σύλλογο και η λειτουργία του όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν εθελοντικά από το Σύλλογο. Το μόνο που έκανε ο Δήμος ήταν να πληρώνει το λογαριασμό της ΔΕΗ και τίποτε περισσότερο, ως είχε υποχρέωση εκ του μισθωτηρίου συμφωνητικού.
  • Τα παραπάνω επίσης είναι γνωστά σε εσάς, πλην όμως επιλέξατε εν γνώσει σας υπερβαίνοντας τα θεσμικά σας καθήκοντα, να παραβείτε το υπηρεσιακό καθήκον σας ως Δήμαρχος και αδιαφορώντας πλήρως για την λειτουργία του Μουσείου, να προχωρήσετε στην προσβολή των περιουσιακών δικαιωμάτων του συλλόγου προκειμένου να βλάψετε το σύλλογο, την δραστηριότητα του και τους ανθρώπους του. Παράνομα δε, δια της από 25/5/2021 επιστολής σας μας ζητάτε να παραδώσουμε το χώρο στις 1/6/2021, μολονότι δεν υπάρχει καμία απόφαση συλλογικού οργάνου προς τούτο. Απορρίπτοντας την πρόσκληση σας αυτή που συνοδεύεται από ανακριβείς αναφορές, σας ενημερώνουμε ότι ο σύλλογος στα πλαίσια αποκατάστασης της νομιμότητας στο εν λόγω κτήριο έχει ήδη αλλάξει τις κλειδαριές κι έχει ενημερώσει το τοπικό αστυνομικό τμήμα για την παράνομη αλλαγή κλειδαριών που είχε σημειωθεί ερήμην του. Έχει ήδη συστήσει επιτροπή ελέγχου για την καταγραφή όλων των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν αφαιρέθηκαν αντικείμενα κατά την παράνομη είσοδο τρίτων στο Μουσείο με εντολή σας και εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσει έγκληση σε βάρος των δραστών, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
  • Περαιτέρω, δια της παρούσας καταγγέλλουμε την υφιστάμενη μίσθωση, λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων από την μεριά του μισθωτή Δήμου και της προσπάθειας να αλλάξει χρήση το Μουσείο (όπως διαφαίνεται από την επιστολή του Δημάρχου), κατά παράβαση των άρθρων του από 1/3/2003 ιδιωτικού συμφωνητικού (των άρθρων 9, 2 και 3). Ως εκ τούτου από την λήψη της παρούσας καλείστε να απέχετε κάθε προσβολής των περιουσιακών δικαιωμάτων μας.
  • Τον Νοέμβριο του 2019 με την ανάληψη των καθηκόντων σας, αυθαίρετα επίσης και χωρίς καμία ενημέρωση μας, τα τρία λυόμενα κτίσματα – αίθουσες που στεγάζονταν τα τμήματα ζωγραφικής και χειροτεχνίας του Συλλόγου (αίθουσες που παλαιότερα είχαν παραχωρηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις ανάγκες του ολοήμερου σχολείου και παραχωρήθηκε η χρήση τους στο Σύλλογο όταν έπαψαν οι ανάγκες αυτές), μεταφέρθηκαν εκτός σχολικού χώρου. Κατά την μεταφορά τους με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, χωρίς καμία ειδοποίηση μας, καταστράφηκαν και πετάχτηκαν ως σκουπίδια (!) στις 19.11.2019 όλα τα υλικά αλλά και τα έργα χειροτεχνίας που υπήρχαν μέσα στις αίθουσες. Κρατήθηκαν εντός των αιθουσών μόνο τα τρία κλιματιστικά ιδιοκτησίας του συλλόγου. Στις τότε διαμαρτυρίες μας λάβαμε την υπόσχεση αποκατάστασης των υλικών που καταστράφηκαν δια της ενίσχυσης του συλλόγου κατά την επαναλειτουργία των τμημάτων όταν η λήξη της πανδημίας το επιτρέψει, και μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες υποσχέσεις στα ίδια κτίσματα τα οποία υποτίθεται ότι θα τοποθετούνταν σε άλλο – πλην του σχολείου – δημοτικό χώρο. Τα κτίσματα αυτά, άγνωστο με ποια απόφαση συλλογικού οργάνου του Δήμου, σήμερα είναι εξαφανισμένα και μαζί τους είναι εξαφανισμένα και τα τρία κλιματιστικά που είχε ο σύλλογος μας αγοράσει και τοποθετήσει με δικές του δαπάνες. Προφανώς κάποιος παράνομα τα έχει ιδιοποιηθεί προφανώς και πάλι με τις ευλογίες της Δημοτικής Αρχής. Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να μας επιστραφούν καθώς αποτελεί ο σύλλογος μας το νόμιμο ιδιοκτήτη του. Για όλα τα ανωτέρω επιφυλασσόμαστε να αναζητήσουμε την συνδρομή των Δικαστηρίων.

Κε Δήμαρχε,

Επειδή πλέον δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε την παράνομη συμπεριφορά και στάση κανενός που στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων του συλλόγου αλλά και εν γένει των αξιών που ο σύλλογος υπηρετεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας και αποδοκιμασία μας στις παραπάνω αυθαίρετες ενέργειες του Δημάρχου Ιάσμου,

Απορρίπτουμε την από 25.5.2021 «ενημερωτική» επιστολή σας ως νόμω και ουσία αβάσιμη,

Καταγγέλλουμε την από 1/3/2003 μίσθωση του ακινήτου μας στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς,

Σας καλούμε άμεσα, εντός τριών ημερών από τη λήψη της παρούσας, να επιστρέψετε τα τρία κλιματιστικά που παράνομα αφαιρέθηκαν από τους οικίσκους του ΟΣΚ καθώς και οτιδήποτε άλλο έχει αφαιρεθεί από τα γραφεία του συλλόγου μας αλλά και το Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας και την άσκηση του ενώπιον των αρμόδιων αστικών και ποινικών Δικαστηρίων.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα εκεί που απευθύνεται προκειμένου να λάβει γνώση του περιεχομένου και των έννομων συνεπειών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.