Εξι οικογενειες Κομοτηναιων προθυμες να φιλοξενησουν προσφυγες

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες της Σάμου, μετά από πρωτοβουλία της Σίσσυς Ρωμανά και της Μαρίας Καλδιριμτζή

Μια μεγάλη πρωτοβουλία ξεκίνησε εδώ και τρεις ημέρες στην Κομοτηνή, με πρωτεργάτριες δύο συμπολίτισσές μας, τη Σίσσυ Ρωμανά και τη Μαρία Καλδιριμτζή, οι οποίες αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία συλλογής ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες του νησιού της Σάμου. Οι ίδιες αισθάνθηκαν την ανάγκη να προσφέρουν κάτι περισσότερο στους ανθρώπους αυτούς κι έτσι ξεκίνησαν αυτή την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το φίλο τους γιατρό κ.Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος είναι υπεύθυνος του καταυλισμού προσφύγων στο νησί. Η συλλογή των ειδών θα γίνεται όλη την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα πράγματα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, στο «Οχτώ», στη «Μαρμελάδα», στο «Βαρόσι», στο «Πολυδύναμο» φροντιστήριο, στο «My Green School» στο «Language House» και στο φαρμακείο της κ.Μαρίας Σιφαλέρα. Η αποστολή θα γίνει μέσω της Γενικής Ταχυδρομικής, την οποία η κ. Ρωμανά, θέλησε να ευχαριστήσει για τη βοήθειά της. Τα πράγματα που θα σταλούν θα τα παραλάβει ο κ. Λογοθέτης, ο οποίος έχοντας κάνει την καταγραφή των αναγκών, θα μοιράσει τα είδη στους πρόσφυγες.
 
Τα είδη, τα οποία συλλέγονται, είναι ποικίλα αρκεί να μπορούν να μεταφερθούν, ειδικά όσον αφορά τα τρόφιμα. Είδη όπως κονσέρβες, κυρίως γάλα, μωρομάντιλα, πάνες για μωρά, ρούχα για παιδιά και για ενήλικες, κουβέρτες, αδιάβροχα που είναι άκρως αναγκαία, είδη υγιεινής και σαπούνια. Πολλοί είναι εκείνοι που αφήνουν παιχνίδια ή βιβλία, τα οποία είναι επίσης καλοδεχούμενα.
 
 
Σίσσυ Ρωμανά
 
«Οι Έλληνες είναι λαός ευαισθητοποιημένος, που παρέχει την αμέριστη βοήθειά του σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά πάσχει σε οργανωτικά ζητήματα»
 
«Είναι μια προσπάθεια η οποία έχει βρει πολύ μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο», τόνισε στον «ΠτΘ» η κ. Ρωμανά, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα σε όλη την κοινωνία να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, ενώ πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν ευαισθητοποιηθεί και ιδιοκτήτες καταστημάτων, τα οποία έχουν κλείσει ή ξεπουλούν, αφήνοντας ολόκληρες κούτες με καθαρά καινούργια ρούχα και άλλα είδη.
 
Η Σάμος είναι ένα από τα νησιά που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων, ο οποίος αυξομειώνεται καθημερινά, έχοντας πλέον ξεπεράσει τους χίλιους. Η κ. Ρωμανά παρατήρησε ότι οι Έλληνες είναι ένας λαός ευαισθητοποιημένος, ο οποίος παρέχει την αμέριστη βοήθειά του σε τέτοιου είδους καταστάσεις, αλλά πάσχει πολύ σε οργανωτικά ζητήματα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπως ανέφερε η ίδια, που τρόφιμα που έχουν συλλεχθεί έχουν χαλάσει στην αναμονή στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω έλλειψης οργάνωσης. «Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε εμείς. Θέλουμε τα πράγματα από δω να φύγουν και να φτάσουν ακριβώς όπως μπήκαν στις κούτες» επεσήμανε για να προσθέσει ότι «γι’ αυτό είμαι πάρα πολύ αυστηρή στο θέμα της καταγραφής. Έχω καταγράψει ακριβώς τι πήρα, από ποιον πήρα και τι θα παραλάβει ο άνθρωπος εκεί. Ο κόσμος πρέπει να είναι σίγουρος πως ότι στείλει θα φτάσει και θα φτάσει και σωστά». 

Οι Κομοτηναίοι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

Η κ. Ρωμανά απεκάλυψε, επίσης, ότι υπάρχει αρκετός κόσμος από την Κομοτηνή ο οποίος έχει προθυμοποιηθεί να βοηθήσει, ακόμα και φιλοξενώντας πρόσφυγες στο σπίτι του. Η ίδια έχει καταγράψει τα στοιχεία των ενδιαφερομένων και πρόκειται να προωθήσει το ζήτημα. Προς το παρόν ήδη έξι οικογένειες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί. «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ήδη μιλάω με τον Μάνο Λογοθέτη, ώστε να δούμε αν μπορέσουν να προωθηθούν οικογένειες προσφύγων εδώ. Θέλουμε όμως να τελειώσουμε πρώτα με το ζήτημα των ειδών που έχουμε να συγκεντρώσουμε και μετά θα ασχοληθούμε εκτενώς και με αυτό το ζήτημα», ανέφερε η ίδια ολοκληρώνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.