Εξειδικευση της Επαγγελματικης εκπαιδευσης στις τοπικες αναγκες θελει ο Γ. Βουτσινος

Ο ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επισκέφτηκε την Κομοτηνή και είχε σύσκεψη με τους εκπροσώπους για τις προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή

Να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη προσαρμογή στα δεδομένα της Επαγγελματικής εκπαίδευσης, θέλησε ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας κ. Γεώργιος Βούτσινος, ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Ιουλίου.

Ο κ. Βούτσινος συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Περιφερειακό Διευθυντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Κωνσταντίνο Μπαντίκο, τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαριγούλα Κοσμίδου και τους Διευθυντές των Επαγγελματικών Λυκείων και του Εργαστηριακού Κέντρου της Ροδόπης.

Ενημέρωση και προοπτικές για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Ο κ. Βούτσινος πραγματοποιεί τις επισκέψεις αυτές τόσο στη Ροδόπη, όσο και στην Ξάνθη και τον Έβρο, προωθώντας την καλύτερη συνεργασία με τους υπεύθυνους και τους αρμόδιους για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη δια βίου Μάθησης, σε αυτές τις περιοχές.

Για αυτό τους ενημέρωσε για τον νέο νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που φέρνει ένα νέο πλαίσιο, αλλά τόνισε πως σκοπός του είναι να ακούσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών, που έχουν άμεση επαφή με το θέμα, τα προβλήματά τους αλλά και τις προοπτικές που δημιουργεί ο νέος νόμος. «Να κάνουμε κάτι στην περιοχή, το οποίο θα δίνει και πνοή σε σχέση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας» σημείωσε.

Ο νέος νόμος προβλέπει περιφερειακά συμβούλια σύνδεσης με την παραγωγή και την αγορά εργασίας, που ήδη έχουν λειτουργήσει, όμως το στοίχημα είναι, σύμφωνα με τον κ. Βούτσινο, πώς θα βρουν τις πραγματικές ανάγκες ώστε οι μαθητές που αποφοιτούν από το νέο αυτό σύστημα, να μπορούν να βρίσκουν θέσεις στην αγορά απασχόλησης.

Παράλληλα όμως προβλέπονται νέες δομές, που μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες, όπως τα πρότυπα ΕΠΑΛ, τα πειραματικά και τα θεματικά ΙΕΚ, αλλά και οι Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης.

Οι τοπικές επιχειρήσεις να βρίσκουν ντόπιους εργαζόμενους

Όλο το προηγούμενο διάστημα γίνεται προσπάθεια να αναστραφεί η εικόνα που υπήρχε για την Επαγγελματική εκπαίδευση σημείωσε.  «Δεν υπήρχε η σύνδεση με την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα η Επαγγελματική εκπαίδευση να μην επιτελεί το σκοπό της» τόνισε, για αυτό και έχει ξεκινήσει η προσπάθεια να εφαρμοστούν καινοτομίες, όπως το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Όλη αυτή η προσπάθεια αναβάθμισης, έχει σαν στόχο οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικές επιχειρήσεις να βρίσκουν ντόπιους εργαζόμενους, και να μην φεύγουν αυτοί από τον τόπο τους.

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα είχε και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στο γραφείο του στην Κομοτηνή.

Θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο νέος νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση και η στενότερη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης η Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα κ. Κωνσταντίνα Πισλή, ο συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα κ. Αδαμάντιος Κυρίμης και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ζωή Κοσμίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.