«Εξαπλωνονται» οι αυγομαχιες

Παιδιά από 11 νηπιαγωγεία της περιοχής συμμετείχαν στις 3ες Αυγομαχίες Προσχολικής Αγωγής

Στην «φωτιά» των αυγομαχιών έπεσαν μαθητές από 11 νηπιαγωγεία της Κομοτηνής, στις 3ες Αυγομαχίες Προσχολικής Αγωγής που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 23 Απριλίου στην Κομοτηνή στο 3ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής.
 
Εδώ και τρία χρόνια η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», έχουν φέρει το παραδοσιακό αυτό έθιμο στην εκπαίδευση των παιδιών της περιοχής.
 

Πρόκειται για την αναβίωση του πασχαλινού ποντιακού εθίμου των «Αυγομαχιών», δηλαδή για έναν διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών, στις οποίες συμμετέχουν τα Νηπιαγωγεία 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 6ο, 9ο, 11ο, 12ο, 15ο Κομοτηνής, Νηπιαγωγείο Θρυλορίου και Νηπιαγωγείο Κοσμίου.
 
Αρχικά οι αυγομαχίες πραγματοποιήθηκαν στα Νηπιαγωγεία αυτά, και στη συνέχεια οι νικητές κάθε τμήματος διαγωνίστηκαν μεταξύ τους τη Δευτέρα, δείχνοντας τις ικανότητές τους στο διάλεγμα των αυγών. Παράλληλα στον χώρο βρισκόταν και συμμαθητές τους από τα νηπιαγωγεία που συμμετείχαν, δημιουργώντας μια θορυβώδη «κερκίδα» που έκανε πιο γιορτινό το κλίμα.
 
Θεσμό χαρακτήρισε την εκδήλωση ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης, που σημείωσε πως τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών δείχνουν την επιτυχία της, με τους μικρούς να έχουν συμπαρασύρει και τους γονείς τους σε αυτή την προσπάθεια.
 
 

Το φιλί της ζωής στα έθιμα 

Το έθιμο αυτό βέβαια αναβίωσε πρώτος στην περιοχή μας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», και συνεχίζει να το πραγματοποιεί στον οικισμό.
 
Όμως τώρα έχει επεκταθεί στα νηπιαγωγεία, κάτι που οφείλεται, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, στους συναδέρφους νηπιαγωγούς, που στήριξαν τις αυγομαχίες από την πρώτη στιγμή και κάθε χρόνο βοηθούν στο να βρεθούν όλοι μαζί.
 

Ήταν ένα όνειρο χρόνων να εντάξουμε μέσα στη σχολική διαδικασία έθιμα της περιοχής και ευελπιστώ πως υπάρχουν και άλλα, όπως θρακιώτικα ή σαρακατσάνικα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη σχολική διαδικασία, γιατί μόνο έτσι τα παιδιά θα βιώσουν την παράδοση και θα υπάρχει συνέχειά της» σημείωσε.
 
Άλλωστε τα Νηπιαγωγεία έχουν την δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο, και αυτό γίνεται μέσα στο πρόγραμμα, με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 

Να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτοι νικητές του τελικού αγώνα κέρδισαν κύπελλα, χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και όλοι οι συμμετέχοντες βραβεύτηκαν με μετάλλια, τα οποία ήταν χορηγία της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.