Ευρωβουλευτινες για μια ημερα

Οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Μαρίνα Κουσικιάν, Κλυταιμνήστρα Κιουτσούκη, Αικατερίνη Φέτσιου και Ανδριάνα Γιαντουρή - Που εκπροσώπησαν την Ροδόπη στο φετινό πρόγραμμα EUROSCOLA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τετραπλή εκπροσώπηση και μάλιστα γένους θηλυκού είχε φέτος ο νομός Ροδόπης στην ημερίδα EUROSCOLA που διοργάνωσε στο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 3 Μαρτίου, για μαθητές λυκείων από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να δώσουν στους νέους της Ευρώπης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.
 
Όπως είχαμε γράψει σε προγενέστερο της ημερίδας άρθρο, τέσσερις νεαρές συμπολίτισσές μας, επιλέχτηκαν βάσει του διαγωνισμού έκθεσης που διεξήχθη με θέμα «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρώπης. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη και πώς μπορεί να ακουστεί δυνατότερα η φωνή του στην Ευρώπη;», στο οποίο μάλιστα οι δύο εξ αυτών συγκέντρωσαν και τις μεγαλύτερες βαθμολογίες ανάμεσα στους συνολικά 250 μαθητές που συμμετείχαν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τις υπόλοιπες δύο να «τερματίζουν» επίσης στην πρώτη 12αδα.
 
Ο λόγος για τις Μαρίνα Κουσικιάν, Κλυταιμνήστρα Κιουτσούκη, Αικατερίνη Φέτσιου και Ανδριάνα Γιαντουρή, όλες μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, οι οποίες ταξίδεψαν στο Στρασβούργο μαζί με μαθητές από το σύνολο της Περιφέρειάς μας, γνώρισαν από κοντά τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντάλλαξαν απόψεις με συνομηλίκους τους από όλη την Ευρώπη, έθεσαν καίρια για την ελληνική υφιστάμενη πραγματικότητα ερωτήματα σε ευρωβουλευτές και παρουσίασαν τις προτάσεις τους γύρω από το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Ματίνα Ζαμπατέλη «Το μεγαλύτερο κέρδος η από κοντά  γνωριμία με τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Συστηματικός συνεργάτης στην προσπάθεια αυτή των παιδιών στάθηκε η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος κ. Ματίνα Ζαμπατέλη, η οποία από τη γνωστοποίηση του φετινού διαγωνισμού έδωσε στις μαθήτριες τις κατευθυντήριες οδηγίες αλλά και τη βάση του υλικού που χρησιμοποίησαν για την συγγραφή της έκθεσής τους. Σημαντική βοήθεια προσέφερε και η κ. Λουίζα Σαλτσίδου από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, η οποία αποδέχτηκε την πρόσκληση της κ. Ζαμπατέλη και ενημέρωσε τα παιδιά για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των ευρωπαϊκών θεσμών ευρύτερα, ενώ όπως υπογράμμισε η κ. Ζαμπατέλη κάθε μαθήτρια επεξεργάστηκε το υλικό αυτό μόνη της.
 
«Το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισαν οι συμμετέχουσες ήταν το ταξίδι τους στο Στρασβούργο και η από κοντά  γνωριμία με τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» επεσήμανε η ίδια, για τονίσει στη συνέχεια πως «τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από το ζήτημα των Ευρωπαϊκών θεσμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα, για τα οποία δεν γνώριζαν αρκετά έως τώρα». 

Γιάννης Στρούμπας «Η επιτυχία των παιδιών αποτέλεσμα της πολύχρονης προσπάθειάς τους στα θρανία και της στήριξης των οικογενειών τους»

Την προσωπική προσπάθεια των παιδιών εξήρε και ο διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής κ. Γιάννης Στρούμπας, τονίζοντας πως η επιτυχία αυτή οφείλεται στην πολύχρονη προσπάθειά τους στα θρανία.  «Η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στις ενέργειες του 3ου Λυκείου Κομοτηνής αλλά οφείλεται στην προσωπική προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους, από το δημοτικό και το γυμνάσιο απ’ όπου αποφοίτησαν. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που φέρνει αυτό το αποτέλεσμα» επεσήμανε ο ίδιος αναφερόμενος ωστόσο και στην προσπάθεια των συντονιστών – καθηγητών οι οποίοι «δείχνουν στα παιδιά πώς πρέπει να ανταποκριθούν σε τέτοια προγράμματα  δαπανώντας τον ελεύθερό τους χρόνο και τα σαββατοκύριακά τους σε συναντήσεις με τους συμμετέχοντες μαθητές».
 
«Η εκπροσώπηση του σχολείου μας στο πρόγραμμα EUROSCOLA  έχει σκοπό να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τους πολιτικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές από άλλες χώρες, να ανταλλάξουν απόψεις και να εξασκήσουν τις ξένες γλώσσες που γνωρίζουν, αλλά και να μάθουν με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να γίνει η επαφή και η επικοινωνία μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών χωρών και να διαπιστώσουν  πόσο διαφέρουν τα προβλήματα όταν τα εξετάζουμε σφαιρικότερα μέσα από την ανταλλαγή απόψεων».
 
Άρτι αφιχθείσες στην Κομοτηνή από το Στρασβούργο οι τέσσερις μαθήτριες μίλησαν στον «ΠτΘ» για τα όσα αποκόμισαν από την εμπειρία τους αυτή, με κοινή συνισταμένη όλων τους τη γνωριμία και τη συνδιαλλαγή που είχαν με παιδιά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Αικατερίνη Φέτσιου «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσει την δυνατότητα μεγαλύτερης αλληλεπίδρασης μεταξύ των πολιτών της»

«Ήταν για όλους μας μία μοναδική εμπειρία και προσωπικά νοιώθω ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε.  Γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε με πολλά παιδιά τόσο από την Περιφέρειά μας όσο και από το εξωτερικό. Δημιουργήσαμε καινούργιες φιλίες, γνωρίσαμε πράγματα από άλλους πολιτισμούς, ήρθαμε κοντά με τα ήθη και τα έθιμα των Ευρωπαίων πολιτών»  τόνισε η Αικατερίνη Φέτσιου, εξηγώντας πως κάθε αποστολή είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την περιοχή και το εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο εκπροσωπούσε.

 
«Η Ευρώπη από την ίδρυσή της έως και σήμερα προσπαθεί να ενώσει όλους τους πολίτες αλλά και να τους δώσει την ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους. Πάνω σε αυτή τη βάση μας δόθηκε και εμάς η δυνατότητα να εκθέσουμε τις απόψεις μας αλλά και να γνωρίσουμε από κοντά το Κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων» επεσήμανε η ίδια τονίζοντας, πως, όπως διατύπωσε και στην έκθεσή της για τον διαγωνισμό, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερης αλληλεπίδρασης μεταξύ των πολιτών της,  μέσω ίσως σεμιναρίων ή ανοιχτών διαλόγων που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω διαδικτύου και social media». 

Κλυταιμνήστρα Κιουτσούκη «Το σημαντικότερο εφόδιο του ταξιδιού μας η κατανόηση της δύναμης της συνεργασίας και της συλλογικότητας»

Ως μία μοναδική εμπειρία ζωής, περιέγραψε το ταξίδι αυτό η Κλυταιμνήστρα Κιουτσούκη. Μοναδική τόσο από πλευράς γνωριμιών όσο και από πλευράς συμμετοχής σε δραστηριότητες,  για να εξηγήσει πως « σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ξεκινήσαμε παιδιά από διάφορες περιφέρειες και χώρες, στην κυριολεξία άγνωστοι μεταξύ μας, και καταλήξαμε σαν οικογένεια, αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Από πλευράς δραστηριοτήτων κάναμε και είδαμε πράγματα, ακούσαμε ομιλίες και συμμετείχαμε σε δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν θα είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε εδώ».
 
Ερωτηθείσα σχετικά με την αντιμετώπιση της οποίας έτυχε η ελληνική αποστολή, η Κλυταιμνήστρα επεσήμανε πως υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και για το αν η πραγματικότητα ανταποκρίνεται στα όσα παρουσιάζουν τα ΜΜΕ.
 
Η συνεργασία και το πόσο εύκολα μπορούν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτισμικές και κοινωνικές καταβολές να ‘ρθουν κοντά ,να συνδιαλεχθούν αλλά και να δημιουργήσουν από κοινού, ήταν για την ίδια το μεγαλύτερο κέρδος της συμμετοχής της.
 
Στη δύναμη της συνεργασίας και της συλλογικότητας άλλωστε στάθηκε η ίδια και στην έκθεσή της προτάσσοντας τον ενεργό ρόλο που καλούνται σήμερα να παίξουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. «Σήμερα είναι επιτακτικότερη ανάγκη από πότε, οι Ευρωπαίοι πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση. Να πληροφορούνται για τα όσα συμβαίνουν γύρω τους και όχι μόνο έξω από τη δική τους πόρτα και να ευαισθητοποιούνται μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορα προγράμματα όπως για παράδειγμα τα προγράμματα Erasmus. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους λαούς, νοοτροπίες, πολιτισμούς και κυρίως να κατανοήσουμε το διαφορετικό. Να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη που χρειάζεται και να συμμετάσχουμε ο καθένας όπως μπορεί στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, υπηρετώντας και τον βασικό στόχο της ενωμένης Ευρώπης, την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη». 

Μαρίνα Κουσικιάν «Σημασία δεν έχει απλά να συζητάμε αλλά και να πράττουμε»

Η Κλυταιμνήστρα Κιουτσούκη και η Μαρίνα Κουσικιάν ήταν και οι δύο μαθήτριες που ανέβηκαν στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και παρουσίασαν την περιοχή μας και βασικά στοιχεία του πολιτισμού μας, όπως επίσης μίλησαν για την οικονομική και προσφυγική κρίση που βιώνει η χώρα μας και κατ’ επέκταση το σύνολο της Ευρώπης, προτάσσοντας το μοντέλο μίας νέας Ευρώπης, βασισμένης στις  κλασικές αξίες της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, του ορθολογισμού και της ελευθερίας.
 
«Μέσω της παρουσίασής μας αυτής δώσαμε επίσης το μήνυμα ότι σημασία δεν έχει απλώς να συζητάμε αλλά και να πράττουμε» τόνισε η Μαρίνα Κουσικιάν, υπογραμμίζοντας επίσης τον «ενεργό» ρόλο που θα πρέπει να παίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες, «όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τον ανθρωπισμό. Θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να επιδεικνύουμε σεβασμό στο διαφορετικό, να μην χειραγωγούμαστε από τα ΜΜΕ, παραμένοντας ενημερωμένοι και να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο. Ειδικά στις μέρες μας που βιώνουμε μία τέτοιου μεγέθους προσφυγική κρίση, η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη και να δείξει τα ιδεώδη της, τον αλληλοσεβασμό και την αξιοπρέπεια».
 
«Κατά τη συμμετοχή μας στο EUROSCOLA είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πάνω σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, κοινωνικά, πολιτικά, ακόμα και οικονομικά» επεσήμανε τονίζοντας πως η γενικότερη εμπειρία της έδωσε τη δυνατότητα να εμπλουτίσει τις γνώσεις της γύρω από ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέχρι τώρα αγνοούσε. 
 
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν επίσης της ευκαιρία να θέσουν σε Ευρωβουλευτές που συνάντησαν ερωτήσεις σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και κυρίως πώς είναι δυνατόν την ώρα που υπάρχει ένα ενιαίο και ενωμένο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, κάποιες χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους, καταπατώντας τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. 

Ανδριάνα Γιαντουρή «Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας της Ελλάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υιοθετούν αρνητικές για εμάς απόψεις, όπως φανταζόμαστε»

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να τους εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η οικονομική κρίση, η ενότητα των λαών που σήμερα τίθεται εν αμφιβόλω» συμπλήρωσε η Ανδριάνα Γιαντουρή, η οποία μάλιστα δήλωσε δυσαρεστημένη από τις απαντήσεις τις οποίες έλαβαν, τις οποίες θεώρησε μη ουσιαστικές.
 
«Η επίσκεψή μας στο Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν μία εμπειρία μοναδική» υπογράμμισε η ίδια με τη σειρά της τονίζοντας πως πλέον διαθέτει μια ξεκάθαρη άποψη σχετικά με τις ευθύνες και τα δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη που μέχρι τώρα αγνοούσε.
 
Η ίδια στάθηκε στην επαφή και τη συνεργασία που είχαν με τα παιδιά από τις υπόλοιπες ξένες αποστολές, τονίζοντας μάλιστα πως μέσα από τις συζητήσεις που έκαναν κατανόησαν πως «στο εξωτερικό υπάρχει μία εντελώς διαφορετική αντίληψη σε σχέση με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούν αρνητικές απόψεις όπως για παράδειγμα ότι οι Έλληνες είμαστε τεμπέληδες κ.ο.κ., όπως θέλουμε και εμείς να πιστεύουμε». 

Προτάσεις για την υιοθέτηση ενός «πράσινου μοντέλου ζωής»

Σύμφωνα με την Ανδριάνα Γιαντουρή η ελληνική αποστολή ήταν η πιο οργανωμένη τόσο σε ό,τι αφορά τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν αλλά και ως προς την προθυμία που επέδειξε για τη συμμετοχή της στις διάφορες δραστηριότητες.
 
Μια εξ αυτών αφορούσε στην προετοιμασία ενός σχεδίου προτάσεων  σε ζητήματα πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, με την ομάδα της Ροδόπης να καλείται να καταθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις της πάνω στο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης και πώς μπορεί αυτή να επιτευχθεί και να οδηγήσει και στην οικονομική ανάπτυξη, και ποιες οι πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει ως προς αυτό η Ε.Ε.
 
Στην κατεύθυνση αυτή οι εκπρόσωποι της Ροδόπης πρότειναν μία ενεργειακή πολιτική η οποία θα βασίζεται πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εστιάζοντας στην οικονομική στήριξη την οποία θα πρέπει να προσφέρει η Ε.Ε. σε επιχειρήσεις αλλά και σε οικονομικά αδύναμες χώρες για την προώθηση ενός «πράσινου μοντέλου ζωής», στη συμμετοχή θεσμών, φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαίδευσης αλλά και ΜΜΕ στην υλοποίησή του, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων που θα ορίζουν τις προϋποθέσεις. 

Στρασβούργο: Μία πόλη βγαλμένη από παραμύθι

Το ταξίδι αυτό έδωσε την δυνατότητα στις τέσσερις μαθήτριες να γνωρίσουν από κοντά ακόμα μία Ευρωπαϊκή πόλη, το Στρασβούργο, από το οποίο δήλωσαν εντυπωσιασμένες. Και οι τέσσερις στάθηκαν στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης, περιγράφοντάς το ως μία πόλη που είναι «σαν να βγήκε από παραμύθι», ξεχωρίζοντας τον καθεδρικό ναό αλλά και την πόλη του Κολμάρ που επίσης επισκέφθηκαν. Από τα αρνητικά στοιχεία που εντόπισαν είναι η έλλειψη νυχτερινής ζωής αλλά και οι παραδοσιακές γεύσεις από τις οποίας κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένες δήλωσαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.