Εβρος: Πολλα τα επεισοδιακα περιστατικα με διακινητες

Αυτά που συγκλόνισαν τους συνοριοφύλακες

«Περιστατικά επεισοδιακά με διακινητές έχουμε κατά διαστήματα στον Έβρο. Αλλά το τελευταίο ήταν πάρα πολύ δύσκολο, γιατί χάθηκε μια ανθρώπινη ψυχή» αναφέρει στο makthes.gr o πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων του Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, για το θανατηφόρο επεισόδιο με πυροβολισμούς στο ποτάμι κοντά στην περιοχή του Σουφλίου το περασμένο Σάββατο.


Μια πλαστική λέμβος πλησίαζε με μετανάστες στην ελληνική πλευρά και τότε οι Έλληνες συνοριοφύλακες άνοιξαν προβολείς και αναπαρήγαγαν ηχητικό μήνυμα που τους καλούσαν να γυρίσουν πίσω. Αμέσως άρχισαν πυροβολισμοί από την απέναντι πλευρά, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν προέρχονται από διακινητές ή για την τουρκική συνοριοφυλακή.

«Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι ήταν διακινητές που πυροβόλησαν. Οι συνάδελφοι έδειξαν τρομερή ψυχραιμία και επαγγελματισμό, διότι δεν γνώριζαν αν είναι ευθείες οι βολές και πόσο κινδυνεύουν. Προφυλάχτηκαν αλλά ταυτόχρονα έδειξαν ότι υπερασπίζονται την γραμμή τους, με βολές στον αέρα και ταυτόχρονα διέσωσαν πέντε άτομα από την λέμβο» τονίζει ο κ. Γιαλαμάς για το περιστατικό.

Η 22χρονη που επέβαινε στην λέμβο και έπεσε στο ποτάμι ήταν Αφρικανικής καταγωγής. Όπως διαπιστώθηκε η σορός έφερε στην πίσω δεξιά θωρακική χώρα τραύμα, όμοιο με πυροβολισμού και μεταφέρθηκε για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, όπου από την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή η αιτία θανάτου είναι πυροβολισμός από πολύ κοντινή απόσταση (μερικά εκατοστά) με χρήση όπλου μικρού διαμετρήματος. Οι διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, εξετάσθηκαν σχετικά και προέκυψε ότι για τη μεταφορά τους στην Αθήνα είχαν πληρώσει από 2.000 ευρώ ο καθένας σε κύκλωμα διακίνησης στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την κρίση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα το 2020, όπως λέει ο κ. Γιαλαμάς τα επεισόδια με τους διακινητές έχουν αυξηθεί. «Μετά από τα γεγονότα του 2020 έχουμε σχεδόν κάθε μέρα προκλήσεις. Έχουν πυροβολήσει ξανά και έχουν προκλητική συμπεριφορά όταν βρισκόμαστε σε θέσεις που για αυτούς έτσι τους χαλάμε την δουλειά. Εμείς πάντα αντιδράμε με ψυχραιμία, υπομονή και με μεγάλο κόπο τα καταφέρνουμε χωρίς να υπάρχουν επεισόδια» τονίζει ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων του Έβρου.

Όπως σημειώνει ο κ. Γιαλαμάς οι διακινητές είναι αδίστακτοι. «Οι διακινητές είναι αδίστακτοι και εγκληματίες. Μόνο να σκεφτείτε ότι όταν μεταφέρουν οδικώς μετανάστες, στο τιμόνι βάζουν ανήλικα παιδιά που δεν ξέρουν να οδηγούν και επιβαίνουν στα οχήματα 10-15 άτομα. Για αυτό έχουμε πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα με μετανάστες στον δρόμο. Είναι επικίνδυνο και για αυτούς αλλά και για τους άλλους οδηγούς που βρίσκουν στην πορεία τους». Επίσης, κατά καιρούς φαίνεται ότι οι διακινητές ευνοούνται από την τουρκική πλευρά στα σύνορα του Έβρου. «Όταν περνούν μετανάστες από το ποτάμι, πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι υπάρχει συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή. Ο ένας βοηθά τον άλλον» σημειώνει ο κ. Γιαλαμάς.

«Το ανθρώπινο κομμάτι πάντα μας συγκλονίζει»

Τα πιο δύσκολα περιστατικά για τους Έλληνες Συνοριοφύλακες είναι αυτά που κινδυνεύουν ή χάνονται ανθρώπινες ζωές. Το τελευταίο περιστατικό του προηγούμενου Σαββάτου, το κατατάσσουν στα σημαντικότερα που έχουν εξελιχθεί στα σύνορα με διακίνηση μεταναστών. Ωστόσο ένα ακόμα περιστατικό που δεν μπορούν να ξεχάσουν, σύμφωνα με τον κ. Γιαλαμά, είναι ο εντοπισμός των τριών σφαγμένων γυναικών στην περιοχή του Πραγγίου Διδυμοτείχο τον Οκτώβριο του 2018. «Πρέπει να ήταν η γυναίκα και οι δυο κόρες της. Τις βρήκαμε δίπλα στο ποτάμι με κομμένο τον λαιμό. Πιθανόν να ήταν ξεκαθάρισμα μεταξύ διακινητών και ήθελαν να περάσουν κάποια μηνύματα» λέει ο κ. Γιαλαμάς.


«Το ανθρώπινο κομμάτι πάντα μας συγκλονίζει. Όταν βλέπεις να χάνεται μια ανθρώπινη ψυχή είναι ο,τι χειρότερο. Κατά περιόδους ψύχους, εντοπίζονται πολλοί άνθρωποι παγωμένοι στο ποτάμι, καθώς οι διακινητές τους βάζουν μέσα στην λέμβο ακόμα κι όταν τα νερά είναι φουσκωμένα και μπορεί εύκολα να πνιγούν. Έχουμε βρει σορό σε αποσύνθεση μέσα στο ποτάμι» σημειώνει ο κ. Γιαλαμάς, τονίζοντας ότι ποτέ δεν σταματούν οι προσπάθειες των διακινητών. «Στην γραμμή των 160 χλμ. που δεν υπάρχει φράγμα, δίνουμε καθημερινά μεγάλο αγώνα. Κάθε μέρα και κάθε ώρα είμαστε εκεί και υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας» καταλήγει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.