Ευρωπαικη ημερα γλωσσων στα σχολεια της Κομοτηνης

Ενημέρωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολυγλωσσούπολη» από το Europe Direct Κομοτηνής

Τη δεύτερη από τις ενημερωτικές επισκέψεις στο πλαίσιο που εκπαιδευτικού προγράμματος «Πολυγλωσσούπολη» πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής τα μέλη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με την διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.
 
Οι επισκέψεις ξεκίνησαν χθες Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, τον γλωσσικό πλούτο της Ευρώπης, την πολυγλωσσία και την προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών.
 
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών του δημοτικού, ευφάνταστο και δημιουργικό, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση PowerPoint για τη σημασία της γλώσσας, τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες και τα εργαλεία της πολυγλωσσίας.
 
Στη συνέχεια οι μαθητές συνεργάστηκαν και ψυχαγωγήθηκαν παίζοντας επιδαπέδια παιχνίδια με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς 

Το Europe Direct Κομοτηνής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκινά δυναμικά τις δράσεις του, σημείωσε το μέλος του κ. Χρήστος Δερβεντλής με αφορμή την Ευρωπαική ημέρα γλωσσών, για να μιλήσουν για την πολυγλωσσία και τους λόγους για τους οποίους μαθαίνουμε ξένες γλώσσες.
 
Αυτή είναι η αρχή μιας ιδιαίτερα δημιουργικής περιόδου για το Europe Direct, σημείωσε, μιας και διοργανώνουν μέσα στον Οκτώβριο ζωντανές μεταδόσεις με ευρωβουλευτές και νέους, ώστε να μπορέσουν οι νέοι να θέσουν τα ερωτήματά τους και να κάνουν ντιμπέιτ με τους ευρωβουλευτές.
 
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Α21 θα πραγματοποιήσουν το walk for freedom, στις 20 Οκτωβρίου, μια πορεία στήριξης κατά της εμπορίας ανθρώπων, μια ζωντανή μετάδοση με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με θέμα τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από την ΕΕ στο πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.
 
Πριν το τέλος του χρόνου θα πραγματοποιήσουν το EU Jobs and mobility roadshow, το τρίτο στη σειρά το οποίο φέτος δεν θα περιοριστεί μόνο στην ΑΜΘ αλλά θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. 

Ενημέρωση και δράση 

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2001, σημείωσε από την πλευρά της η κ. Σοφία Χατζησαββίδου, επίσης μέλος του κέντρου Ευρωπαϊκής πληροφόρησης, και πλέον έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.
 
Ο στόχος της ευρωπαϊκής αυτής γιορτής είναι να ενημερωθεί το κοινό για την σημασία της μάθησης γλωσσών, ώστε να αυξηθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση. Επίσης, προάγει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη, που πρέπει να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί και ενθαρρύνει τη δια βίου μάθηση γλωσσών, μέσα και έξω από το σχολείο, είτε για σκοπούς σπουδών, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, είτε για σκοπούς κινητικότητας ή για διασκέδαση και ανταλλαγές.
 
Μιλώντας για τις επόμενες δράσεις του Europe Direct αναφέρθηκε και στη δράση που ετοιμάζουν για τη βία και τη ριζοσπαστικοποίηση στους νέους, η οποία είναι μια στοχευμένη δράση, διαφορετική από αυτές που συνήθως κάνει το Κέντρο, μιας και δεν θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό, αλλά θα είναι ένα εργαστήρι στο οποίο θα συμμετέχουν αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται, είτε λόγω επαγγέλματος ή άλλης ενασχόλησης να μάθουν περισσότερα για το ζήτημα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.