Ευρεια υγειονομικη συσκεψη στην Αλεξανδρουπολη υπο τον Παναγιωτη Κουρουμπλη την Παρασκευη

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα νοσοκομεία όλης της Θράκης

Μπορεί η συζήτηση και η κύρωση της ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης να ανάγκασε τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, που πραγματοποιούσε περιοδεία στα νοσοκομεία της Θράκης να αναβάλει τις επισκέψεις του σε Κομοτηνή και Ξάνθη που είχαν προγραμματιστεί , ωστόσο ο ίδιος τροποποιώντας το πρόγραμμα της περιοδείας συγκάλεσε πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή προέδρων και εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θράκης, ώστε να εξετασθούν και να αναλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας της Θράκης. Στη σύσκεψη που κράτησε κάτι παραπάνω από 4 ώρες  συμμετείχαν τόσο ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιάννης Ναλμπάντης αλλά και ο κ. Αλέξανδρος Σπανός, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής.
 
 

«Ο οικονομικός ορυμαγδός που επικρατεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα καθιστούν τα προβλήματα των νοσοκομείων όλης της χώρας λίγο πολύ τα ίδια»

 
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Σπανός, αφού καλωσόρισε τον υπουργό Υγείας και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, το οποίο χαρακτηρίζοντας το ως «γηρασμένο» τόνισε πως «αποτελεί εκτός από την υγειονομική ομπρέλα  120.000 κατοίκων της Ροδόπης, την υγειονομική ομπρέλα του μεγαλύτερου περάσματος της ΝΑ Ευρώπης με τη δημιουργία του κάθετου άξονα Ελλάδας –Βουλγαρίας, ενώ παράλληλα φιλοξενεί την τρίτη μεγαλύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα σε όλη την Ελλάδα με 13.000 φοιτητές, μία από τις μεγαλύτερες σχολές αστυνομίας καθώς και, συνυπολογίζοντας την ιδιαίτερα ευαίσθητη πληθυσμιακή σύνθεση του νομού μας, χιλιάδες ανασφάλιστους», επισημαίνοντας πως «ο οικονομικός ορυμαγδός που επικρατεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα και είναι απότοκος και απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών που ασκήθηκαν πάνω στο εθνικό σύστημα υγείας καθιστούν τα προβλήματα των νοσοκομείων όλης της χώρας λίγο πολύ τα ίδια».
 
 

«Δεν θα θέλαμε, και δεν θα πάρουμε χρήματα, από κανένα ΣΔΙΤ για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου»

 
Αναφορικά με τη δημιουργία νέου νοσοκομείου Κομοτηνής ο κ. Σπανός επανέλαβε και προς τον υπουργό την πάγια θέση των εργαζομένων με το ρητορικό ερώτημα «και ποιος δεν θα ήθελε ένα νέο νοσοκομείο στο νομό Ροδόπης;» υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα δημιουργηθεί αποκλειστικά με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. «Δεν θα θέλαμε, και δεν θα πάρουμε χρήματα, από κανένα ΣΔΙΤ, από σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που είναι ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε σε προηγμένες χώρες με ιδιαίτερη αποτυχία καθώς οι ιδιώτες ζητούσαν στο τέλος, κλίνες, κλινικές και έκοβαν θέσεις εργασίας από το προσωπικό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, θέτοντας στη συνέχεια προς τον κ. Κουρουμπλή το αίτημα για επαναλειτουργία των νοσηλευτικών σχολών των κατά τόπους ιδρυμάτων.
 
«Οι νοσηλευτικές σχολές ήταν η ατμομηχανή, ήταν το φυτώριο του νοσηλευτικού μας τμήματος. Οι μαθητευόμενοι νοσηλευτές προσέφεραν μέσω της πρακτικής τους μεγάλη βοήθεια στα ιδρύματα» υπενθυμίζοντας ότι «δεν κόστιζαν τίποτα στο ελληνικό δημόσιο γιατί υπήρχε η υλικοτεχνική υποδομή, υπήρχαν οι διδάσκουσες και μπορούμε να τις διατηρήσουμε. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις έκλεισαν σε μία νύχτα και με το άλλο χέρι εγκαινίαζαν ιδιωτικούς ομίλους, εκπαιδευτήρια και ΙΕΚ. Οι νοσηλευτικές σχολές προσέφεραν καταφύγιο σε καθημαγμένες οικογένειες που δεν μπορούσαν να καταβάλουν τα ιδιωτικά δίδακτρα» τόνισε ο κ. Σπανός για να λάβει την επιβεβαίωση του κ. Κουρουμπλή πως έχει την ίδια άποψη για το θέμα.
 
 

«Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είναι αυτοί που κράτησαν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας με αυταπάρνηση και αυτοθυσία»

 
Ακολούθως, ο κ. Σπανός έθεσε υπόψη του υπουργού το ζήτημα της στήριξης των υγειονομικών εργαζομένων «οι οποίοι», σύμφωνα με τον ίδιο «αποτελούν το κεφάλαιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι αυτοί που έβαλαν πλάτη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, κράτησαν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, δουλεύοντας για χρόνια χωρίς ρεπό και άδειες και απλήρωτοι», συγχαίροντας τον κ. Κουρουμπλή για την απόφαση να πληρωθούν  οι υπερωρίες των εργαζομένων των νοσοκομείων από το 2012 έως το 2014, εφιστώντας την προσοχή όμως στο υπουργείο, γιατί με τον προηγούμενο προϋπολογισμό οι ώρες και οι εφημερίες είναι στον αέρα λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Υγείας ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί.
 
 

«Έχουμε συναδέλφους που δουλεύουν υπό μορφή γαλέρας, σύγχρονους είλωτες και δεν πρέπει να το ανεχθεί αυτό η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

 
Τέλος, ο κ. Σπανός ζήτησε τη θέση του υπουργείου για τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στα νοσοκομεία ζητώντας την απομάκρυνση της ιδιωτικής δράσης από τα νοσοκομεία, τονίζοντας πως «υπηρεσίες όπως η σίτιση, η φύλαξη και η καθαριότητα, που τις παραδώσαμε σε ιδιώτες-εργολάβους, γίνονται ένα ατελείωτο σκλαβοπάζαρο. Βλέπουμε ανθρώπους να δουλεύουν με 300 και 400 ευρώ. Στο νοσοκομείο Κομοτηνής έχουμε 30 τέτοιους εργαζόμενους που με τον εργολάβο μας κοστίζουν 60.000 ετησίως. Με το προηγούμενο καθεστώς μας κόστιζαν 45.000 με 50.000 ευρώ ετησίως. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι υπάρχει μια οικονομική απόσταση την οποία καρπώνονται κάποιοι» για να καταλήξει πως  «έχουμε συναδέλφους που δουλεύουν υπό μορφή γαλέρας, σύγχρονους είλωτες και δεν πρέπει να το ανεχθεί αυτό η αριστερή κυβέρνηση σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, και να γίνονται και σκλαβοπάζαρα σήμερα, μεταξύ θεσμικών μέσα στο νοσοκομείο και αυτών των ανθρώπων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.