Ετσι θα ειναι η παλια Μητροπολη μετα την ανακαινιση της

Προχωρά το έργο ύψους 830 χιλιάδων ευρώ που θα δώσει νέα ζωή στο κτίριο της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής

Ξεκινά η αποκατάσταση και ανάδειξη της παλιάς Μητρόπολης -Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, με την Περιφέρεια ΑΜΘ να προχωρά στην προκήρυξη των εργασιών, που θα ανέλθουν στις 830 χιλιάδες ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ.

Το έργο θα έχει σαν στόχο την επισκευή και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος, ενώ πέραν των εργασιών συντήρησης στο αρχικό κτίσμα, και επισκευής και ανακαίνισης των νεώτερων προσθηκών, θα γίνουν μικρής κλίμακας τροποποιήσεις διαρρύθμισης, που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή προσπέλαση προς όλους.

Άποψη από την οδό Στουκοπούλου

Σε τρεις φάσεις η κατασκευή του κτιρίου

Το κτίριο οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αι., πιθανότατα στα μέσα της δεκαετίας του 1920, στεγάζοντας την έδρα της μητρόπολης Μαρωνείας, ενώ επεκτάθηκε το 1955 και μετά την ανέγερση του νέου Μητροπολιτικού Μεγάρου (1962) μετατρέπεται περί το 1970 σε Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Οι τρεις φάσεις κατασκευής του κτιρίου

Ο οικοδομικός πυρήνας του κτιρίου (τμήμα Α) καταλαμβάνει την ανατολική γωνία του οικοπέδου και έχει τη μορφή και τη δομή τυπικού διώροφου αστικού κτίσματος των αρχών του 20 αι. Διατηρεί σχεδόν το σύνολο των αυθεντικών οικοδομικών της στοιχείων έως σήμερα. Το 1955 υλοποιείται η διώροφη προσθήκη κατ’ επέκταση (τμήμα Β) νοτιοδυτικά του αρχικού κτίσματος και το 1993 κατασκευάστηκε τριώροφη κτιριακή προσθήκη (τμήμα Γ) στη βόρεια γωνία του οικοπέδου και σε επαφή με την βορειοδυτική πλευρά του οικοδομικού πυρήνα του κτιριακού συγκροτήματος.

Τι επεμβάσεις θα γίνουν

Άποψη της εισόδου από την οδό Στουκοπούλου

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις προσβλέπουν στην επισκευή και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος με εργασίες συντήρησης στο αρχικό κτίσμα του 1920, και εργασίες επισκευής και ανακαίνισης των νεώτερων προσθηκών και τις αισθητικές παρεμβάσεις στις όψεις τους, με μικρής κλίμακας τροποποιήσεις διαρρύθμισης, που σχετίζονται περισσότερο με την εξασφάλιση ασφαλούς προσπέλασης προς όλους, ενώ ουσιαστικά η διάταξη των χώρων και το κτιριολογικό πρόγραμμα της λειτουργίας του κτιρίου ως πνευματικού κέντρου διατηρείται ως έχει.

Μέσω της παρέμβασης, θα γίνει συντήρηση και διατήρηση της γενικής μορφής, των οικοδομικών στοιχείων αλλά και των πρωτότυπων υλικών εξοπλισμού και επικάλυψης του παλαιού οικοδομικού πυρήνα, η αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων του κτιριακού συγκροτήματος και ειδικά του αξιόλογου οικοδομικού του πυρήνα του, προκειμένου να σταματήσει η φθορά και να επανορθωθούν κατά το δυνατόν οι ζημίες που έχει υποστεί, αλλά και η αισθητική αναβάθμιση του κτηριακού συγκροτήματος και του αύλειου χώρου του.

Άποψη της κύριας όψης του αρχικού οικοδομικού πυρήνα

Επίσης θα αναδειχθεί η υποβαθμισμένη ιστορική αξία του κτιρίου με τοπικές παρεμβάσεις αναμόρφωσης σε σχέση με τις μεταγενέστερες προσθήκες, και θα γίνουν ήπιες παρεμβάσεις λειτουργικής αναδιαρρύθμισης στο κτιριακό συγκρότημα με στόχο τον εκσυγχρονισμό του και τη βέλτιστη αξιοποίησή του, χωρίς να θίγεται η ιστορικότητα του αρχικού του πυρήνα, αλλά και η λειτουργική αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών του κτιριακού συγκροτήματος προκειμένου να είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων του ως Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.