Ετοιμοι για την νεα Κυνηγετικη περιοδο οι Κυνηγοι της Κομοτηνης

Σταθερό το ενδιαφέρον από τα μέλη του κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής

Μειωμένο το κόστος της άδειας φέτος για όσους είχαν εκδώσει πέρυσι, ειδικό καθεστώς για τα τρυγόνια

Ξεκινά αύριο, Παρασκευή 20 Αυγούστου, η φετινή κυνηγετική περίοδος, με τους κυνηγούς της Ροδόπης να ευελπιστούν πως θα πάει καλύτερα από την περυσινή, όταν οι περιορισμοί που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο αλλά και οι συνεχείς αλλαγές στα πρωτόκολλα που έλαβαν χώρα στο τέλος της περιόδου, έκλεισαν με άσχημο τρόπο την χρονιά.

Παρά τα περυσινά προβλήματα όμως, το ενδιαφέρον των κυνηγών στην περιοχή μας δεν φαίνεται να έχει μειωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτη Χαλβατζή, όπως φαίνεται από την διαδικασία έκδοσης αδειών θήρας των μελών του Συλλόγου.

«Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, με τα μέλη μας να προσέρχονται για τις άδειες τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού» ανέφερε, σημειώνοντας πως φέτος οι διαδικασίες γίνονται σε δύο σημεία, στα γραφεία του Συλλόγου, και στον χώρο που οργάνωσαν στις εγκαταστάσεις του συλλόγου στην Μεραρχίας Σερρών (την παλιά οδό Ξάνθης).

Εκεί ο χώρος είναι άνετος, ενώ διαθέτει και κιόσκια, ώστε να θεωρήσουν την άδειά τους χωρίς συνωστισμούς και να μπορούν και να περιμένουν να εξυπηρετηθούν σε ένα ανοιχτό μέρος.

Σταθερό το ενδιαφέρον των κυνηγών

Όσο για την φετινή περίοδο, και φέτος ξεκινά 20 του μηνός, και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου επιτρέπεται το κυνήγι μόνο σε συγκεκριμένες ζώνες διάβασης και μόνο για συγκεκριμένα φτερωτά θηράματα. Από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά θα επιτρέπεται το κυνήγι σε όλη τη Ροδόπη, εκτός από τις προστατευόμενες περιοχές και τα καταφύγια άγριας ζωής, που είναι αρκετά στην περιοχή μας.

Φέτος υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι, σημείωσε ο κ. Χαλβατζής, με πρώτη το θέμα του κόστους της άδειας, μιας και όσα μέλη τους εξέδωσαν πέρυσι άδεια θήρας, απαλλάσσεται από τα τέλη του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει πως η τιμή διαφοροποιείται (ανάλογα με τον τύπο αδείας) από 30 μέχρι 70 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία. Μάλιστα θεωρεί πως η πλειοψηφία των μελών τους θα ωφεληθεί από αυτή τη πρόβλεψη, μιας και οι περισσότεροι είχαν προμηθευτεί και πέρυσι άδειες θήρας.

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, με τον αριθμό των εγγραφών να μην υπολείπεται άλλων ετών.

Όσο για τις εξετάσεις για τους νέους κυνηγούς, αυτές γίνονται κάθε Παρασκευή στο χώρο του Δασονομείου Κομοτηνής, υπάρχει ενδιαφέρον και φέτος για καινούρια μέλη, και αναμένεται η διαδικασία να συνεχίσει όλο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Τι ισχύει για το κυνήγι

Η δεύτερη αλλαγή από πέρυσι, αφορά το θέμα του τρυγονιού, ένα θηράματα της έναρξης. Φέτος, το τρυγόνι, που κυνηγείται στο 25% του επιτρεπόμενου χώρου, έχει μειωμένο όριο κάρπωσης. Μάλιστα παρέχεται μια εφαρμογή στα μέλη τους, που μπορούν να την εγκαταστήσουν στα έξυπνα κινητά τους ή να αποστείλουν sms, μέσα από την οποία γίνεται καταμέτρηση και με την συμπλήρωση του ορίου του αριθμού τρυγονιών που έχει επιβάλλει η ΕΕ, θα σταματά και η κάρπωση του τρυγονιού.

«Είναι μια καινοτομία για την χώρα μας, σε κάποιες χώρες των δυτικών διαδρόμων η κάρπωση του τρυγονιού έχει απαγορευτεί εντελώς» με τη χώρα μας να μπορεί ακόμα να κυνηγά λόγω της διαχείρισης που έχει γίνει, γιατί κυνηγιέται σε πολύ μικρές εκτάσεις, υπάρχουν περιοριστικά μέτρα αλλά και έχουν και επιστημονική ανάλυση για τις αυξομειώσεις των πληθυσμών.

Φέτος η περίοδος είναι δοκιμαστική, σημείωσε ο κ. Χαλβατζής, και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα κριθεί πως θα συνεχίσει το κυνήγι του συγκεκριμένου είδους του χρόνου, ίσως και με διαφορετικούς κανόνες.

Οι λόγοι μείωση του πληθυσμού των τρυγονιών, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ, δεν οφείλονται κυρίως την θήρευσή τους, αλλά στην εντατική γεωργία, στην υποβάθμιση των βιοτόπων αναπαραγωγής τους, όμως τα μέτρα προστασίας πρέπει να είναι οριζόντια.

Για αυτό και οι ομοσπονδίες στη χώρα μας ξεκίνησαν με την καταγραφή, ενώ γίνεται συζήτηση για την λήψη και θετικών μέτρων, όπως η αναβάθμιση βιοτόπων, ώστε να βοηθήσουν στην αναπλήρωση του πληθυσμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.