Ετοιμο να προχωρησει το Φραγμα Κομψατου το ΥΠΑΑΤ μολις ολοκληρωθει η επικαιροποιηση της μελετης

Φωτοβολταϊκά, νέα ΚΑΠ, υποδομές και κατανομή βοσκοτόπων απασχόλησαν την σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή

Θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα τόσο τοπικά όσο κι σε πανελλαδικό επίπεδο συζητήθηκαν το πρωί της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή, κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κομοτηνής, μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά και εκπροσώπων φορέων του πρωτογενούς τομέα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ για το θέμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών στις αντλίες, αλλά και σε άλλες αγροτικές εγκαταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το κόστος εφοδίων, η κλιματική αλλαγή, η νέα ΚΑΠ και οι προβλέψεις της, αλλά και τα θέματα της άρδευσης, με τους τοπικούς φορείς να ζητούν μετ’ επιτάσεως την κατασκευή έργων όπως το Φράγμα Κομψάτου, για το οποίο ο Υπουργός, στην ομιλία του στην ειδική εκδήλωση για την ανάπτυξη της περιοχής, αποκάλυψε πως το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει μόλις ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της ΜΠΕ που προχωρά αυτή την περίοδο.

Θετική η προοπτική για τον αγροτικό τομέα

Δεν είναι εύκολο να ασχολείσαι με τον πρωτογενή τομέα, σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, όμως η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στη δημιουργία υποδομών για να γίνεται ευκολότερα η καλλιέργεια, τη δημιουργία των μηχανισμών που θα προστατεύουν τον παραγωγό από τις καιρικές συνθήκες. Τα ελληνικά προϊόντα είναι φημισμένα παντού, ανέφερε, χρειάζεται όμως και η βοήθεια του κράτους για να παράξουν.

Με τον πληθυσμό  της γης να αυξάνεται, και μαζί του και οι ανάγκες, ενώ η κλιματική κρίση απειλεί όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα στον αγροτικό τομέα και μεγαλύτερους κινδύνους, που έρχονται να προστεθούν στις παλιές προκλήσεις.

Η κυβέρνηση προχωρά σε αρδευτικά έργα και φράγματα, που θα γίνουν και στην περιοχή μας, προβλέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκών, και στις πομόνες αλλά και όπου υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, ενώ πιέζει για τις οικονομίες κλίμακος, που μπορεί να επιτευχθεί με τους αναδασμούς, και παρεμβάσεις στα σχέδια βελτίωσης αλλά και ώθηση στην δημιουργία ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, όπου η χώρα μας είναι πολύ πίσω.

Χρονιά προσαρμογής για την νέα ΚΑΠ

Όσο για την νέα ΚΑΠ, η εφαρμογή της οποίας ξεκινά φέτος, σημείωσε πως για το 2023 σημείωσε πως θα είναι μια χρονιά προσαρμογής και ευελιξίας, που δεν θα έχει αυστηρότητα, μιας και καθυστέρησε η έγκρισή της σε όλη την Ευρώπη.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι χρειαζόμαστε ένα χρόνο για να μπορέσουν και οι υπηρεσίες και οι αγρότες να καταλάβουν τις δυνατότητες που δίνονται» σημείωσε, και από την επόμενη χρονιά θα προχωρήσουν κανονικά.

Την ίδια ώρα δεσμεύτηκε για de minimis στα σπαράγγια, καθώς και στα κάπνα, αφού κλείσουν οι τιμές, για να στηριχθούν και οι  καπνοπαραγωγοί.

Τέλος αναφέρθηκε στην ένταξη, από φέτος του μαλακού σιταριού και του αραβοσίτου στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, δύο προϊόντα, τα οποία γίνονται πολλές εισαγωγές και πρέπει να περιοριστεί η εξάρτηση της χώρας.

Προχωρούν τα σχέδια βόσκησης στην ΑΜΘ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, που έχουν καθυστερήσει σχεδόν μια δεκαετία, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που υπάρχουν με την λεγόμενη τεχνική λύση. Η ΠΑΜΘ, μαζί με 6 ακόμα περιφέρειες, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αυτά, και θα βγουν οι προκηρύξεις μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ οι περιφέρειες που δεν είχαν ετοιμότητα θα αναλάβει τη διαδικασία να τα ολοκληρώσει μόνο του.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στον ΕΛΓΑ, ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια έχει καταβάλλει 782 εκ. ευρώ, τα διπλάσια από όσα είναι οι εισφορές των αγροτών την ίδια περίοδο, με την κυβέρνηση να καλύπτει τη διαφορά. Αυτό δείχνει ότι  τα ακραία καιρικά φαινόμενα  είναι εδώ, και χρειάζονται παρεμβάσεις για ενεργή προστασία.

Φωτοβολταϊκά στις πομόνες

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως σε μια εποχή με μεγάλες προκλήσεις, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να τροφοδοτεί μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, παρόλα αυτά έχουν διαθέσει 8 δις ευρώ το 2022 για να καλύψουν τις ενεργειακές δαπάνες και των αγροτών.

Η λύση είναι όμως προσωρινή, και δεν δίνει λύση στο πραγματικό ζητούμενο, την μείωση του κόστους της καλλιέργειας, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για επιδότηση φωτοβολταϊκών στις πομόνες. Ήδη έχει δοθεί η δυνατότητα σε 70.000 αγρότες να κατασκευάσουν μικρά φωτοβολταϊκά για ενεργειακό συμψηφισμό, και έχουν διασφαλίσει τον ενεργειακό χώρο για να μπορέσουν να τοποθετηθούν αυτά και να παίρνουν όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ σε 15 μέρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.