Ετοιμο να προχωρησει το εργο ΣΔΙΤ για τις εστιες και αλλες δομες το ΔΠΘ

Την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Έτοιμο να ξεκινήσει την ανταγωνιστική διαδικασία με τους υποψήφιους αναδόχους το Πανεπιστήμιο

Την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξασφάλισαν τα τρία μεγάλα κτιριακά έργα ΣΔΙΤ στο ΔΠΘ και τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας με το έργο του Δημοκριτείου να βρίσκεται, σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Φώτη Μάρη, ένα βήμα πριν την έναρξη της ανταγωνιστικής διαδικασίας με τους 5 υποψήφιους αναδόχους που πέρασαν στη δεύτερη φάση να αναμένεται να κληθούν άμεσα από το Πανεπιστήμιο.

Την έγκριση ανακοίνωσε ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΕπ, Νίκος Μαντζούφας, κατά τη θητεία του οποίου ως ΓΓ ΣΔΙΤ είχαν εγκριθεί τα συγκεκριμένα έργα.

Ο κ. Μαντζούφας τόνισε πως τα έργα πλέον εγκρίθηκαν από την ΕΤΕπ με απόφαση που λήφθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, με την οποία προτείνεται για τα τρία έργα κάλυψη περίπου 190 εκατ. ευρώ σε σύνολο 445 εκατ. ευρώ και οδεύουν πλέον στην τελική φάση επιλογής αναδόχων.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Να θυμίσουμε πως το αντικείμενο των έργων του ΣΔΙΤ στο ΔΠΘ περιλαμβάνει αναλυτικά ανά πόλη:

Αλεξανδρούπολη: 4 κτίρια φοιτητικών εστιών (12.194,34 τ.μ. για 350 άτομα), ένας χώρος σίτισης φοιτητών (3.776,75 τ.μ. για 1500 άτομα) και πανεπιστημιακές κατοικίες (12 χώροι τουλάχιστον 4 ατόμων, 1.440,00 τ.μ.).

Κομοτηνή: 2 κτίρια φοιτητικών εστιών (9.667,36 τ.μ. εσωτερική επιφάνεια και 3.551,8 τ.μ. υπαίθριοι χώροι για 350 άτομα), ένας χώρος σίτισης φοιτητών (6.000 τ.μ. για 2.500 φοιτητές), ένας ξενώνας φιλοξενίας (660 τ.μ. για 28 άτομα), πανεπιστημιακές κατοικίες (24 κατοικίες με τμήματα των 4 κατοικιών, 2.880 τ.μ.).

Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης/Αναγνωστήριο– Πολύ λειτουργική Εγκατάσταση εκδηλώσεων (1 κεντρικό κτίριο που θα συστεγάζει τη βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και διάφορους χώρους εκδηλώσεων, 6.000 τ.μ., 17.000 τ.μ. συνολικό εμβαδόν χώρων).

Ξάνθη: Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας (1 κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα 10.000 τ.μ., και 5.000 τ.μ. υπαίθριοι χώροι).

Αισιοδοξία για τον ανταγωνιστικό διάλογο

Αξίζει να σημειωθεί πως για την υλοποίηση του ΣΔΙΤ ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, που περιλαμβάνει 2 φάσεις: Την Α’ φάση όπου γίνεται η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους αναδόχους, ενώ στη Β φάση προκρίνονται 5 από αυτούς, με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί ανταγωνιστικός διάλογος που θα οριστικοποιήσει το τεχνικό αντικείμενο του έργου.

Με την Σύγκλητο του ΔΠΘ να προχωρά αυτές τις ημέρες την έγκριση του κτιριολογικού, που θα αποσταλεί για ενημέρωση στο Υπουργείο Παιδείας, και θα ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός Διάλογος, σύμφωνα με τον κ. Μάρη.

Όπως τόνισε ο κ. Μάρης, το Πανεπιστήμιο έκανε μεγάλη προσπάθεια ώστε να προχωρήσει το έργο αυτό, «προλαβαίνοντας» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν από το ΔΠΘ αλλά ξεκίνησε την ανταγωνιστική διαδικασία πριν από μερικές μέρες.

Από εδώ και πέρα θα συμβαδίσουν τους επόμενους μήνες, και ενώ ο ανταγωνιστικός διάλογος μπορεί να διαρκέσει για όσες συνεδριάσεις χρειαστεί, με την αρμόδια επιτροπή που συστήνεται για αυτό το λόγο, η διοίκηση του ΔΠΘ ευελπιστεί ότι θα μπορέσουν να κλείσουν σε μικρό αριθμό συνεδριάσεων, για να καταλήξουν στον τελικό ανάδοχο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.