Ετοιμο να ανοιξει τις πυλες του το Αρχαιολογικο Μουσειο Αλεξανδρουπολης

Ένα μουσείο που υιοθετεί σύγχρονους τρόπους έκθεσης, ανοιχτό στην κοινωνία θέλει η ΕΦΑ Έβρου

Δόμνα Τερζοπούλου

«Θα μπορέσει ο επισκέπτης να αποκτήσει συνολική εικόνα πώς ήταν διαμορφωμένη η κατοίκηση σε όλο τον Έβρο»

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης στο κοινό, παρουσιάζοντας τα εκθέματά του από όλο τον Έβρο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην αρχαιολογική γνώση της περιοχής.

Στο χώρο θα φιλοξενούνται 12.000 εκθέματα αποκλειστικά από την περιοχή του Έβρου, εκτός της Σαμοθράκης, που διαθέτει δικό της μουσείο, και της Δοξιπάρας, όπου επίσης θα δημιουργηθεί μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο.

Πρόκειται για ευρήματα που χρονολογούνται από την 6η χιλιετία ως τον 4ο αιώνα μ.Χ., που προέρχονται από το νεολιθικό οικισμό της Μάκρης, από τον ορεινό Έβρο, και μια ενότητα για τους πολυάριθμους ταφικούς τύμβους που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. ως και τον 2ο αιώνα μ.Χ., σημαντικός αριθμός των οποίων βρίσκονται στον βόρειο Έβρο, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην Αρχαία Ζώνη.

Το μουσείο είναι σε σύγχρονη μορφή, με την έκθεση να υποστηρίζεται από πολυμεσικές και ψηφιακές εφαρμογές, ενώ πρόθεση της ΕΦΑ Έβρου είναι να το «ανοίξει» περαιτέρω στην τοπική κοινωνία μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Σύγχρονο Μουσείο, ανοιχτό στην κοινωνία

Η προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης, ξεκίνησε από το 2017 και περιλάμβανε έναν κύκλο προετοιμασίας των αρχαιοτήτων, συντήρησης, τεκμηρίωσης, σχεδιασμού και τοποθέτησης των αρχαίων αντικειμένων στις προθήκες του Μουσείου.

Μετά από αρκετά χρόνια, με ζητήματα να ανακύπτουν αρχικά με καθυστερήσεις στο διαγωνισμό για τις προθήκες, ενώ στη συνέχεια ο κορωνοϊός δημιούργησε προβλήματα σε όλη την διαδικασία προμηθειών.

Όλα αυτά ξεπεράστηκαν, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κ. Δόμνας Τερζοπούλου, με την προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης να αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου.

Έτσι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, ανάλογα και με τον προγραμματισμό της κεντρικής υπηρεσίας, θα γίνουν τα εγκαίνια, και θα μπορέσει να αποτελέσει κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, τόσο του Έβρου, όσο και πέρα από αυτόν.

Το Μουσείο της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο που θα λειτουργήσει στον Έβρο, με την κ. Τερζοπούλου να επισημαίνει πως αυτή θα είναι για πολλούς η πρώτη φορά που έρχονται σε επαφή με τα ευρήματα της περιοχής, κάποια από τα οποία παρουσιάζονταν στο Μουσείο της Κομοτηνής, και μεταφέρθηκαν στο νέο μουσείο.

«Θα μπορέσει ο επισκέπτης να αποκτήσει συνολική εικόνα πώς ήταν διαμορφωμένη η κατοίκηση στην παραλιακή ζώνη, στα βουνά, στις παραποτάμιες θέσεις κατά μήκος του Έβρου όπου δημιουργήθηκαν οι Ρωμαϊκές πόλεις, αλλά και την πορεία της Εγνατίας» ανέφερε.

Προτεραιότητά τους είναι να φέρουν τα παιδιά στο μουσείο, για αυτό και έχουν ετοιμάσει εκπαιδευτικά προγράμματα με ειδικές κατασκευές για αυτά, ώστε να κάνουν πιο ελκυστικά τα εκθέματα.

Αυτά, σε συνδυασμό με τις ψηφιακές «προθήκες» του μουσείου, με οθόνες αφής που δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε φωτογραφικό υλικό και βίντεο, θεωρεί πως θα κάνουν το μουσείο ιδιαίτερα ελκυστικό, ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης μουσειολογικής προσέγγισης, με στόχο να κάνουν το μουσείο βασικό σημείο αναφοράς για την περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.