Ετοιμο για την μετατροπη του σε Πειραματικο το ΔΙΕΚ Κομοτηνης

Στόχος να δημιουργηθεί πειραματική ειδικότητα Digital Marketing

Ένα από τα 15 Πειραματικά και Θεματικά Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης στη χώρα είναι από τη φετινή χρονιά το ΙΕΚ Κομοτηνής, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Τα Πειραματικά ΙΕΚ, σύμφωνα με το Υπουργείο, αποτελούν από εδώ και πέρα μονάδες οι οποίες θα στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής καινοτομιών στο σύστημα της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και θα συμβάλλουν στον καλύτερο σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή μεθόδων κατάρτισης, ώστε να καλλιεργηθούν και να διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης.

Τον τρόπο με τον οποία θα γίνει αυτό ανέλυσε στο Ράδιο Παρατηρητής η διευθύντρια του ΙΕΚ Κομοτηνής κ. Αιμιλία Καζάκου, που τόνισε πως πρόθεσή τους είναι να παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση με εύρος, που θα καλλιεργεί επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες σε πολλούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και των επαγγελμάτων τόσο της τοπικής αγοράς όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Η εξωστρέφεια έφερε τη μετατροπή σε πειραματικό

Όπως τόνισε, τα τμήματα που προσφέρει μέχρι σήμερα το ΙΕΚ δεν αλλάζουν, προστίθεται όμως σε αυτά μια καινοτόμα ειδικότητα, οι λεπτομέρειες για την οποία θα ξεκαθαριστούν το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο.

Αυτή, τόνισε η κ. Καζάκου, θα βασίζεται σε καινοτόμες μεθόδους, αναβαθμίζοντας την επαγγελματική εκπαίδευση, και σίγουρα θα έχει διασύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η επιλογή του ΙΕΚ Κομοτηνής δεν έγινε τυχαία, σημείωσε, αλλά υλοποιήθηκε κατόπιν εισήγησης του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ) και της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής (Κ.Ε.Ε.) βάσει κριτηρίων εξωστρέφειας και συμμετοχής σε καινοτόμες δράσεις.

Το ΙΕΚ την προηγούμενη χρονιά, υπενθύμισε η Διευθύντρια, είχε συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, μέσα από το οποίο καταρτιζόμενοι συνέγραψαν επιστημονικές έρευνες, τις οποίες παρουσίασαν σε διεθνές συνέδριο, ένα από τα βασικά κριτήρια που συνέβαλαν στην μετατροπή του ΙΕΚ σε Πειραματικό.

Στόχος το Digital Marketing

Για την πειραματική ειδικότητα, πρόταση της διεύθυνσης του ΙΕΚ, αλλά και των Επιμελητηρίων της περιοχής, είναι να δημιουργηθεί ειδικότητα Digital Marketing, που είναι από τις καινούριες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν και πιστεύουν πως θα έχει μεγάλο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Αυτή τη στιγμή περιμένουν τις οδηγίες από το Υπουργείο για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, με την κ. Καζάκου να επισημαίνει πως το τμήμα μπορεί να ιδρυθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δηλαδή μπορεί να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο ή μπορεί να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο.

Η επιλογή των καταρτιζομένων γίνεται κατόπιν συνέντευξης, από επιτροπή που αποτελείται από στελέχη του σχολείου και των συνεργαζόμενων δομών, αφού φυσικά υποβληθούν οι κατάλληλες αιτήσεις.

Στοχευμένη επιλογή πλέον τα ΙΕΚ

Όσο για τα υπόλοιπα τμήματα του ΙΕΚ, ήδη έχει ολοκληρωθεί το παράλληλο μηχανογραφικό, και από τις 1 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου θα γίνεται η ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων, ενώ θα ανακοινωθεί και από την ΓΓ Εκπαίδευσης και Κατάρτισης η διαδικασία για υποβολή αιτήσεων για θέσει που δεν πληρώθηκαν μέσω του μηχανογραφικού, και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν τα μαθήματα την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Στο ΙΕΚ Κομοτηνής έχουμε ήδη 8 ειδικότητες που βρίσκονται στο Γ΄ Εξάμηνο και συνεχίζουν, καθώς και τις 4 ειδικότητες του παράλληλου μηχανογραφικού. Θεωρεί πως υπάρχει αρκετή ζήτηση για τις ειδικότητες, και περιμένουν να ξεκαθαριστούν οι θέσεις που θα συμπληρωθούν για να δουν και τις υπόλοιπες αιτήσεις.

Το παράλληλο μηχανογραφικό, σημείωσε, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ενδιαφερόμενοι για το ΔΙΕΚ, και μάλιστα πέρυσι είδαν ενδιαφέρον από πολλούς καταρτιζόμενους από γειτονικούς νομούς.

Αυτό σημαίνει, σημείωσε η κ. Καζάκου, πως τα παιδιά ξέρουν τι θέλουν, με τους περισσότερους να έρχονται ενημερωμένοι με το ΙΕΚ να μην αποτελεί τυχαία, αλλά στοχευμένη επιλογή.

Η δυνατότητα δε εισαγωγής με κατατακτήριες στα ΑΕΙ στη συνέχεια, πιστεύει πως αποτελεί μια πολύ σημαντική δυνατότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.