Ετοιμο για την αντιμετωπιση σεισμου το Νοσοκομειο Κομοτηνης (+Gallery)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η άσκηση αντιμετώπισης σεισμού στο νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου δοκιμάστηκε η ετοιμότητα όλων των υπηρεσιών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 14 Μαρτίου 2017, προγραμματισμένη άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής κατ΄εφαρμογήν του αριθ. 525/22.02.2017 εγγράφου του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) του Υπουργείου Υγείας.
 
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης εκκένωσης του Νοσοκομείου μετά από φυσική καταστροφή (σεισμός με πυρκαγιά), στα πλαίσια εφαρμογής των Επιχειρησιακών Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών «Περσέας» και «Σώστρατος». Η άσκηση διεξήχθη για πρώτη φορά και σκοπό έχει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βελτίωση των Σχεδίων.
 
Για την πραγματοποίηση της άσκησης συνέδραμαν, η 21η ΤΘΧ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ, η Αστυνομική Δ/νση Ροδόπης, η Τροχαία Ροδόπης, oi Εθελοντές Σαμαρειτες Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου, ο Δήμος Κομοτηνής, όπως άλλωστε προβλέπεται και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών.
 
Η άσκηση έγινε υπό την εποπτεία του Διοικητή του Ε.Κ.ΕΠ.Υ κ. Παπαευσταθίου Νικολάου και παρακολούθησαν εκπρόσωποι, της 4ης ΥΠΕ, επιτελείς του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, υπεύθυνοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Φορέων και Υπηρεσιών.

Καλύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων

 
Όπως τόνισε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Κομοτηνής κ. Κωνσταντίνος Παπάζογλου στόχος της άσκησης είναι να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και αρρυθμίες, ώστε σε περίπτωση του πραγματικού συμβάντος οι διαδικασίες να κυλήσουν όσο πιο ομαλά γίνεται.
 
«Η άσκηση είχε καλό αποτέλεσμα, οι φορείς είδαν με ποιους πρέπει να μπορέσουμε αν έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση του συμβάντος και όλα πήγαν καλά» σημείωσε.
 
Βέβαια όπως τόνισε, κάθε έκτακτο συμβάν είναι διαφορετικό και η αντιμετώπισή τους γίνεται διαφορετικά, όμως για αυτό και προσπαθούν να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς.
 

Το Σενάριο της άσκησης

 
Το συμβάν προέβλεπε ότι την Τρίτη 14 Μαρτίου στις 12:45 σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση 7 βαθμών της κλίμακας Richter, με επίκεντρο 31 χιλιόμετρα ΒΔ της Κομοτηνής ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για νέο ισχυρό σεισμό τα επόμενα 24ωρα. Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής υφίσταται βλάβες.
 
Μεταξύ αυτών υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα τόσο εντός του νοσοκομείου όσο και στο κτίριο του τεχνητού Νεφρού, ενώ υπήρχε φωτιά στο λεβητοστάσιο.
 
Από την ομάδα διαχείρισης κρίσης ζητείται η συνδρομή των υπηρεσιών, με απεγκλωβισμό ατόμων με το κλιμακοφόρο όχημα, αλλά και με τον γερανό της υπηρεσίας, ενώ κατασβήστηκε η φωτιά στο λεβητοστάσιο και απεγκλωβίστηκε και από εκεί ένα άτομο
 
Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στις σκηνές στον προαύλιο χώρο μεταξύ Νοσοκομείου και ΔΕΗ που λειτουργούσαν ως θάλαμος νοσηλείας και χειρουργεία, ενώ ανάλογη μέριμνα λήφθηκε για άτομα που έχριζαν ειδικής μεταχείρισης, 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.