Ετοιμη να γιορτασει την πολιουχο της, Αγια Παρασκευη, η Κομοτηνη

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων: «Πρέπει να τιμήσουμε την Αγία Παρασκευή, άπαντες, κλήρος και λαός, άρχοντες και αρχόμενοι, στον ιστορικό της ναό, που μπορεί να είναι μικρός, αλλά είναι ιστορικός»

Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζονταν οι εργασίες στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο φερώνυμο άλσος, για τις εορταστικές εκδηλώσεις της πολιούχου αγίας της Κομοτηνής που ξεκινούν σήμερα 25 Ιουλίου, παραμονή της εορτής.

Με την ευκαιρία της εορτής, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για το νόημα της εορτής, τις προετοιμασίες για αυτή αλλά και τους επισκόπους που θα βρεθούν στην Κομοτηνή για τον εορτασμό.

Μια εκκλησιαστική και θρησκευτική γιορτή

«Με υγεία και ειρήνη να γιορτάσουμε την Αγία Παρασκευή», ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος, «να την παρακαλέσουμε και για μας, πόσο μάλλον με τις εικόνες πάλι που αντικρίζουμε αυτό το καλοκαίρι, με τις πυρκαγιές, με τους ανθρώπους, τους πυροσβέστες, να μπαίνουν στη μάχη με τη φωτιά».

«Όλα αυτά μας λυπούν και να την παρακαλέσουμε να καταπαύσει αυτό το πυρ και να δώσει κι εκεί την γαλήνη και την  ειρήνη στην περιοχή τόσο της Ρόδου, αλλά και   όσων άλλων περιοχών μαστίζονται από τη φωτιά στην χώρα μας» ανέφερε.

Στην Κομοτηνή γιορτάζουμε την πολιούχο μας, μια εκκλησιαστική και  θρησκευτική γιορτή, επικεντρωνόμενοι σε όλο αυτό το θρησκευτικό πανηγύρι που έχει σχέση με την πόλη μας. «Πρέπει να τιμήσουμε την Αγία Παρασκευή, άπαντες, κλήρος και λαός, άρχοντες και αρχόμενοι, στον ιστορικό της ναό, που μπορεί να είναι μικρός, αλλά είναι ιστορικός» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως η ιστορία καταδεικνύει ότι εκεί πάντοτε ετιμάτο η αγία, ενώ μάλιστα ένας παλιός σταυρός από τον παλιό ναό έχει τοποθετηθεί ήδη στον ανακαινισμένο ναό σήμερα της Αγίας Παρασκευής.

Σε αυτόν τον χώρο θα λάβουν χώρα όλες οι εκκλησιαστικές τελετές και ακολουθίες με τον μεγάλο πανηγυρικό εσπερινό σήμερα στις 7 το απόγευμα, και μετά τη λιτανεία, το βράδυ με την αγρυπνία και την επόμενη μέρα με την αρχιερατική θεία λειτουργία και το απόγευμα αύριο με την παράκληση της αγίας.

Πρόβλεψη για τη ζέστη

Ο Μητροπολίτης αναγνώρισε πως η πρόβλεψη είναι για έντονη ζέστη, όμως αυτό θεωρεί πως δεν θα εμποδίσει τους πιστούς, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, να βρεθούν στον ναό για να προσκυνήσουν την Αγία Παρασκευή και να συμμετάσχουν όλων των εκδηλώσεων.

«Ο ναός μέσα θα κλιματίζεται, απ’ έξω είναι το άλσος θα έχει  το δική του φυσική δροσιά και το αεράκι,  όλα  θα γίνουν όπως πρέπει με τη χάρη του Θεού, με ησυχία, με ηρεμία, φωτιές να μην έχουμε, και καλά να είμαστε, όλα  θα γίνουν» ανέφερε.

Για τον εορτασμό έχουν προσκληθεί ο Μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Χαρίτων, και ο βοηθός επίσκοπος του Μητροπολίτου Ιταλίας, Επίσκοπος Διονύσιος που διακονεί στη Μπολόνια  της Ιταλίας, με τον οποίο ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων έχει μακροχρόνια γνωριμία, από την εποχή που ο Επίσκοπος ήταν Αρχιμανδρίτης στη Θεσσαλονίκη.

Έχει λίγους μήνες που χειροτονήθηκε, και ο Σεβασμιώτατος τον προσκάλεσε να έρθει στην Κομοτηνή, ώστε με την παρουσία τους να  τιμήσουν και να λαμπρύνουν τις εκδηλώσεις.

Το πανηγύρι της πόλης από τον ΜΟΚ

Μετά το πέρας του εσπερινού θα πραγματοποιηθεί, για δεύτερη χρονιά, με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, το Πανηγύρι της πόλης, από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής.

Πέρυσι δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, με ιδιαίτερη επιτυχία, κάτι που δεν εξέπληξε τον Σεβασμιώτατο, που τόνισε πως πάντοτε οι  Έλληνες έτσι γιορτάζανε, μετά τις ακολουθίες, τη θεία λειτουργία, στηνόταν ένα πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς.

Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής άλλωστε είναι ένας ιστορικός σύλλογος που εκπροσωπεί την Κομοτηνή και τη Ροδόπη εκτός της πόλης μας και πολλές φορές εκτός της χώρας μας.

«Είναι όμορφο που το έχουν αποφασίσει, εγώ με χαρά το επευλογώ από πλευράς της τοπικής εκκλησίας. Οι άνθρωποι να κάτσουν λίγο εκεί και να περάσουν όμορφα,  να χαρούν την ημέρα και την εορτή» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.