Ετοιμαζονται για την Agrotica οι αγροτες της Ροδοπης

Τα ΜΑΤ «ακύρωσαν» την προσπάθεια συμβολικής κατάληψης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ τα ξημερώματα της Δευτέρας

Ενώπιον της παρουσίας δυνάμεων των ΜΑΤ, βρέθηκαν αγρότες της περιοχής μας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, 29 Ιανουαρίου, όταν σε ικανοποίηση της απόφασης που έλαβαν την Κυριακή, προσπάθησαν να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή.

Υπενθυμίζουμε πως ήδη από την περασμένη Παρασκευή οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας διαμαρτυρόμενοι για την μη ικανοποίηση αλλά και την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι σε μια σειρά αιτημάτων, που όπως τονίζουν πλέον έχουν να κάνουν με την βιωσιμότητα του κλάδου, παρέταξαν τα τρακτέρ τους έξω από το κτίριο της ΠΑΜ-Θ, όπου και παρέμειναν σταθμευμένα καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το βράδυ της Κυριακής 28 Ιανουαρίου οι αγρότες έκλεισαν την είσοδο την Περιφέρειας με μπάλες από άχυρο, και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας την επόμενη ημέρα, ώστε να εισακουστούν από την Κυβέρνηση.

Ωστόσο βρέθηκαν ενώπιον της παρουσίας των ΜΑΤ, που κλήθηκαν στο σημείο ώστε να αποτρέψουν την κατάληψη. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ροδόπης «Σπάρτακος» κ.Νίκος Μποντρότσος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» δεν υπήρχε κάποια περίπτωση σύγκρουσης, με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση να ζητήσουν συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ.Μανώλη Ταπατζά όπως και έγινε. Αναφερόμενος στην συνάντηση ο κ.Μποντρότσος εξήγησε πως για ακόμα μια φορά παρέθεσαν τα προβλήματα τους αλλά και τα αιτήματά τους από την κεντρική Πολιτεία, τα οποία θέλουν τους αγρότες όλης της χώρας στους δρόμους.

Άλλωστε οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη Παρασκευή και στην περιοχή μας είναι αποτέλεσμα της εν εξελίξει πανελλήνιας κινητοποίησης, με κορύφωση της εβδομάδας την παρουσία τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Agrotica την προσεχή Πέμπτη, απ’ όπου και επιδιώκουν να στείλουν το ηχηρό μήνυμα της ενότητας προς την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία των ΜΑΤ ο ίδιος ανέφερε πως «προφανώς δεν τους άρεσε να μείνει για μία ημέρα η Περιφέρεια κλειστή» συμπληρώνοντας πως «δεν ξέρω αν δουλεύουν τόσο πολύ, αλλά ελπίζω όλο αυτό το αποτέλεσμα της δουλειάς να το δούμε κι εμείς στη δικιά μας δουλειά, γιατί υποτίθεται αυτοί δουλεύουν για να κάνουν τις  δικές μας δουλειές καλύτερες. Ελπίζουμε  πραγματικά να δουλεύουν τόσο πολύ  αυτοί οι άνθρωποι  και γι’ αυτό τον λόγο να ήθελαν να φέρουν τα ΜΑΤ».

Καλές αλλά ανώφελες από κάποια στιγμή και μετά οι θεσμικές παρεμβάσεις

Τέλος κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία για πιθανή παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομοτηνή ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει πως «έχουν αλλάξει πέντε υπουργοί τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν  κανονίσουμε με τον υπουργό να συναντηθούμε  μεθαύριο, ενδεχομένως να μην είναι και υπουργός ο κ.Αυγενάκης, με την ταχύτητα που τους αλλάζει ο κ. Μητσοτάκης» για να τονίσει ωστόσο πως  η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ γνωρίζει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, μένει πλέον να τα λύσει. «Το να κάνουμε θεσμικές παρεμβάσεις συνεχώς και να εισπράττουμε ένα κουνημένο κεφάλι που να λέει «ναι, δίκιο  έχετε, κάποια στιγμή θα τα λύσουμε», νομίζω ότι είναι  ανώφελο από κάποια  στιγμή και μετά. Είμαι  1,5 χρόνο πρόεδρος του συλλόγου και έχω κοινοποιήσει αυτά τα ζητήματα πάρα πολλές φορές. Δεν έχω βαρεθεί να τα λέω, θα συνεχίσω, ωστόσο κάποια  στιγμή πρέπει να τα λύσουμε κιόλας» κατέληξε.

Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται νέος κύκλος κινητοποιήσεων στο κέντρο της Κομοτηνής, με πορεία παρουσία των τρακτέρ τους, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να αποσυρθούν για να ετοιμάσουν τις επόμενες κινήσεις τους, που περιλαμβάνουν και την παρουσία τους στα εγκαίνια της Agrotica στις 1 Φεβρουαρίου, μαζί με αγρότες από όλη την Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.