Ετοιμα τα φαρμακεια της Ροδοπης να εξυπηρετησουν οσους χρειαζεται να κλεισουν ραντεβου για εμβολιασμο

Αλέξανδρος Τσαπέκος: «Όσο έρχονται εμβόλια, τα πράγματα θα πάνε καλά»

Από σήμερα Τρίτη, εκτός απροόπτου, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω φαρμακείων τα άτομα άνω των 85 ετών, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με τον εμβολιασμό τους να ξεκινά μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Βέβαια όσοι υπερήλικες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν αυτόματα μήνυμα στο κινητό τους με το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα εμβολιαστούν καθώς και με τις προτεινόμενες ημερομηνίες εμβολιασμού.

Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα, και σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από τα μισά έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση.

Για όσους όμως δεν έχουν εγγραφεί, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω των Φαρμακείων, τα οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο, είναι έτοιμα για να μπορέσουν να τους εξυπηρετήσουν.

Ήδη μάλιστα έχουν αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον για την εγγραφή στο πρόγραμμα εμβολιασμού στα φαρμακεία της περιοχής μας, τόσο από τους 85+, όσο και από νεότερους, που περιμένουν να «ανοίξουν» οι δικές τους κατηγορίες, για να προγραμματίσουν ραντεβού.

Πώς θα γίνει η εγγραφή

Ο κ. Τσαπέκος τόνισε πως για να κάνουν εγγραφή μέσω φαρμακείων, είτε οι ίδιοι είτε ένα συγγενικό τους πρόσωπο, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ, και ένα αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα δηλώνουν. Αν δεν διαθέτουν κινητό ή πρόσβαση σε ένα, αν και δεν συνιστάται, μπορούν να δηλώσουν και το σταθερό.

Οι φαρμακοποιοί, με αυτά τα στοιχεία, εντοπίζουν τον ενδιαφερόμενο στο σύστημα, και του κλείνουν τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο ραντεβού, για τον επαναληπτικό εμβολιασμό. Με το κλείσιμο των ραντεβού εκτυπώνεται το έγγραφο που θα παραδίδουν στα εμβολιαστικά κέντρα και αναγράφει την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα πρέπει να προσέλθουν τόσο για το πρώτο όσο και το δεύτερο ραντεβού.

Ο κ. Τσαπέκος επέμεινε ιδιαίτερα πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι απέναντι στο ραντεβού που θα κλείσουν, και να προσέλθουν στην κατάλληλη μέρα και ώρα, ώστε να μην χαθούν άδικα δόσεις, υπενθυμίζοντας πως μπορεί να γίνει αλλαγή του ραντεβού μόνο μία φορά.

Ειδική πρόβλεψη για τους κατάκοιτους

Ειδική μέριμνα πάντως θα ληφθεί για τους υπερήλικες που είναι κατάκοιτοι, και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο. Οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν από τους συγγενείς τους, αλλά θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με το εμβολιαστικό κέντρο, για να δηλωθεί ότι είναι κατάκοιτος. Σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί να υπάρξει μέριμνα, ώστε να γίνει ο εμβολιασμός στο χώρο του, με περισσότερες λεπτομέρειες να δίνονται τις επόμενες ημέρες.

Κλείνοντας ο κ. Τσαπέκος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «με λίγη καλή θέληση θα πάει καλά το πράγμα. Όσο έρχονται εμβόλια, τα πράγματα θα πάνε καλά». Τόνισε δε πως η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλοι οι φαρμακοποιοί, θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, τόσο τώρα για τα άτομα άνω των 85 ετών, όσο και στη συνέχεια, όταν «ανοίξουν» και τα ΑΜΚΑ των νεότερων. Ήδη εξάλλου έχουν δοθεί οι οδηγίες προς τους φαρμακοποιούς, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για τα βήματα που πρέπει να κάνουν για να λειτουργήσουν την πλατφόρμα, ώστε να μπορέσουν από την πρώτη στιγμή να κλείσουν τα ραντεβού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.