Εθελοντες του Ερυθρου Σταυρου απο Κομοτηνη και Ξανθη στον τοπο του δυστυχηματος στα Τεμπη

Συνέδραμαν στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ και τον απεγκλωβισμό 14 σορών

Στον τόπο, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα με την σύγκρουση των δυο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη βρέθηκε, αμέσως μετά την γνωστοποίηση του τραγικού συμβάντος βρέθηκε η 1η Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης του Ε.Ε.Σ. με έδρα το Π.Τ.  Κομοτηνής, απαρτιζόμενη από εθελοντές των Π.Τ. Κομοτηνής και Ξάνθης, κατόπιν εντολής της Κεντρικής Διοίκησης του Ε.Ε.Σ. και του Πρόεδρου, Dr. Αντώνιου Αυγερινού.

Οι εθελοντές που είναι πιστοποιημένοι στο πρωτόκολλο S.A.V.E.R. και διαθέτοντας εξειδικευμένη, πλήρη διασωστική σειρά τελευταίας τεχνολογίας, συνέδραμαν στην επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ ώστε να πραγματοποιηθούν κοπές σε βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ενώ όπως εξήγησε ο αρχηγός του παραρτήματος Ροδόπης κ.Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης κατάφεραν να απεγκλωβίσουν 14 συνολικά σορούς, από το βαγόνι που βρισκόταν το κυλικείου της αμαξοστοιχίας που υπέστη και την μεγαλύτερη ζημιά.

Παράλληλα, πλήθος εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών των Π.Τ.  Λάρισας, Ελασσόνας, Κατερίνης και του Τμήματος Αθηνών συνέβαλαν και βοήθησαν  με κάθε δυνατό τρόπο στις Υπηρεσίες Διάσωσης και στην απομάκρυνσης – μεταφορά τραυματιών και σορών.

Όπως εξήγησε ο αρχηγός του παραρτήματος Ροδόπης η εικόνα που αντίκρισαν κατά την άφιξή τους ήταν ιδιαίτερα κακή, ενώ απαιτήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για την απομάκρυνση των συντριμμιών που αποτελούσαν μια άμορφη μάζα σιδήρου, πλαστικού και λοιπών υλικών. 

«Η φρίκη ξεκίνησε να αποκαλύπτεται από τις πρώτες κοπές» δήλωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αποτέλεσε στοίχημα για την πυροσβεστική υπηρεσία και τους λοιπούς εμπλεκομένους ο απεγκλωβισμός όλων των σορών ώστε να παραδοθούν στα οικεία τους πρόσωπα.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να λειτουργήσου ήταν επίσης ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς η συνεχόμενη βροχή της Πέμπτης δημιούργησε σοβαρό θέμα αστάθειας στο σύνολο των γερανοφόρων οχημάτων με αποτέλεσμα να εγκυμονείται κίνδυνος και για όσους συμμετείχαν στις προσπάθειες έρευνας και απεγκλωβισμού. Το πρωί της Παρασκευής απαιτήθηκαν περισσότερες των πέντε ωρών για χωματουργικές εργασίες ώστε να μπορέσουν να σταθεροποιηθούν τα γερανοφόρα οχήματα και να συνεχίσουν το έργο τους ανάμεσα στα συντρίμμια.

Ο κ.Ιμανιμίδης στάθηκε και στην ιδιαίτερη σημασία του να γνωρίζουν οι πολίτες πρώτες βοήθειες, να εκπαιδεύονται και να πιστοποιούνται δεδομένου ότι, όπως και στο τραγικό αυτό δυστύχημα, είναι οι πρώτοι που καλούνται να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους, για να υπογραμμίσει πως «όλοι οι πολίτες που βοηθούν και συνδράμουν στο Περιφερειακό Τμήμα Ροδόπης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να είναι σίγουροι ότι όσο συνεχίζουν να μας βοηθούν τόσο θα δίνουμε και εμείς με την σειράς μας τον καλύτερό μας εαυτό σε ό,τι συναντάμε». 

Οι διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παρέμειναν  στον τόπο του δυστυχήματος μέχρι την ολοκλήρωση της επιχείρησης από την Πολιτική Προστασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.