Εσπερινος στον Αγιο Ευγενιο Ρωμανιας στα Πετρωτα

Τον πολιούχο της Τραπεζούντας τίμησαν η Μητρόπολη και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων της περιφέρειας ΑΜΘ

Παράδοση έχει γίνει πλέον στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής η τέλεση εσπερινού στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Ευγενίου Ρωμανίας στα Πετρωτά, τον χώρο που κάποιοι οραματίστηκαν ότι θα γινόταν η Νέα Ρωμανία, η νέα πρωτεύουσα των Ποντίων, ξεκινώντας με το χτίσιμο του ναού του Αγίου Ευγενίου.
 
Προς το παρόν εκεί βρίσκεται μόνο ο ναός του Αγίου Ευγενίου, και αυτός ημιτελής, αποτελεί όμως το χώρο όπου έστω και για μια ημέρα ζωντανεύει η μνήμη τόσο του Αγίου Ευγενίου, όσο και της Τραπεζούντας, της οποίας ήταν πολιούχος.
 
Έτσι για ακόμα μια φορά το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιουνίου, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος στη μνήμη του Γενεθλίου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου.


 
Την διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Παίσιος Αζμανίδης, Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, ο οποίος αναφέρθηκε συντόμως στο βίο του εορταζομένου Αγίου, στην υπόδειξή του σε διάφορα πρόσωπα για την επιθυμία του να εορτάζεται η επέτειος του γενεθλίου του, καθώς και σε ιστορικά στοιχεία για την Τραπεζούντα, την «Αρχοντοκυρά», όπως την χαρακτήρισε, του Πόντου.
 
Στον χώρο βρέθηκαν όπως κάθε φορά εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων της Περιφερείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ κατά την διάρκεια της ακολουθίας το εκκλησίασμα είχε την ευκαιρίαν να προσκυνήσει αντίγραφο της Παναγίας της Σουμελά, αλλά και την θαυματουργό εικόνα του Αγίου Ευγενίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.