Εσπερινος στην αρχαια Αναστασιουπολη

Στη μνήμη του Αγίου Θεοφάνους, Επισκόπου Περιθεωρίου, πραγματοποιήθηκε ο εσπερινός στον αρχαιολογικό χώρο

Εν μέσω των ερειπίων του ιστορικού ναού της ιστορικής Επισκοπής Περιθεωρίου, στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αναστασιούπολης, τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαΐου η ακολουθία του μεθέορτου εσπερινού στη μνήμη του Αγίου Θεοφάνους, Επισκόπου Περιθεωρίου του θαυματουργού.
 
Στον εσπερινό χοροστάτησε, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασιμώτατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, συμπαραστατώμενος υπό του ιερού Κλήρου, παρουσία πλήθους λαού.
 

Κατά την προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ευχαρίστησε αρχικά τον Επίσκοπο της ιστορίας όπως τον χαρακτήρισε, καθώς το Περιθεώριο ανήκει σήμερα στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, ενώ στη συνέχεια μνημόνευσε το έργο των προαναπαυσαμένων πατέρων στα χώματα των οποίων έλαβε χώρα η ακολουθία, τονίζοντας πως εντός του Ναού γίνεται συνάντηση της στρατευομένης και της θριαμβεύουσας Εκκλησίας.
 
Τέλος, αφού ευχαρίστησε την παριστάμενη Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα για τη συνεργασία της, προσκάλεσε τους νέους να μάθουν την τοπική ιστορία υποσχόμενος παράλληλα ότι θα ακολουθήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε άλλους ιστορικούς τόπους της Μητρόπολης.
 

Στη συνέχεια ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γεώργιος Τσιγάρας μίλησε στους παριστάμενους τόσο για την ιστορία της Επισκοπής Περιθεωρίου όσο και για τον τιμώμενο Άγιο, προτείνοντας να γιορτάζονται πάντα με αυτό τον τρόπο οι μνήμες των Αγίων, καθώς στη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας το παρελθόν και το παρόν προετοιμάζουν τα έσχατα στη χαρά της Αναστάσεως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.