Εσπερινος μετα απο αιωνες στη βυζαντινη μονη Ληνου στο Παπικιο Ορος

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό για την Απόδοση της Εορτής του Πάσχα

Οι μελωδίες του εσπερινού ήχησαν ξανά μετά από αιώνες στη βυζαντινή μονή του Ληνού, στο Παπίκιο Όρος, κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό για την Απόδοση της Εορτής του Πάσχα που τελέστηκε την Τρίτη 23 Μαΐου και ώρα 6.00 το απόγευμα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Το Παπίκιο όρος υπήρξε κατά τη βυζαντινή περίοδο ένα ακμάζον και οργανωμένο μοναστηριακό κέντρο, που ακολούθησε τα πρότυπα βυζαντινών μοναστηριών και ιερών ορέων ενώ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου καθόρισαν τις επιλογές των μοναχών για κοινοβιακή ή ερημητική ζωή, όπως φαίνεται και από το πυκνό δίκτυο διαφορετικών τύπων μοναστηριών και παρεκκλησίων.

Το Μοναστηριακό Συγκρότημα του Ληνού κατέχει ιδιαίτερη θέση στο Παπίκιο όρος, με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και ευρήματα να καταδεικνύουν ότι ήταν ένα μοναστήρι με έντονες δραστηριότητες και στενή σχέση με αριστοκράτισσα ή και αυτοκράτειρα χορηγό/προστάτη.

Οι τοιχογραφίες και το μαρμαροθετημένο δάπεδο του καθολικού, αλλά και η κεραμική της μονής του Ληνού είναι υψηλής ποιότητας και ακολουθούν τα πρότυπα της Κωνσταντινούπολης.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις εντός του περιβόλου και πέριξ του συγκροτήματος υποδηλώνουν την οικονομική ευρωστία και τον ρόλο που διαδραμάτιζε η μονή του Ληνού στην ευρύτερη περιοχή.

Τη σημασία της μονής θέλησε να αναδείξει και η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής με τον Εσπερινό της Τρίτης, με τον Μητροπολίτη, να επισημαίνει τη σημασία του Παπικίου τόσο στην ιστορία της Ροδόπης, όσο και ως ενός φάρου της πίστης που μπορεί να μην λάμπει τόσο φωτεινά, αλλά ακόμα μπορεί να μας δείχνει το δρόμο του Θεού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.