Εσπερινο Γενικο Λυκειο θα ιδρυθει στην Κομοτηνη

Δημήτριος Μπαξεβανάκης «Ήταν μια έλλειψη για την πόλη και νομίζω ότι αυτονόητα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί» - «Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει»

Την ίδρυση Εσπερινού Γενικού Λυκείου στην Κομοτηνή ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κομοτηνή την Τετάρτη 10 Μαΐου. 

Ο υφυπουργός βρέθηκε στην πόλη μας πραγματοποιώντας σύσκεψη, στο χώρο του Εσπερινού ΕΠΑΛ, παρουσία του Διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργο Μουστάκα, με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, Διευθυντές των ΕΠΑΛ καθώς και του ΔΙΕΚ Κομοτηνής και άλλους εμπλεκόμενους στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, με τη συμμετοχή και του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ αλλά και του συντονιστή της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταμάτη Σακελλίωνα.
 
Κύριο θέμα της επίσκεψης του κ. Μπαξεβανάκη ήταν η επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς με στόχο την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με έμφαση στο θεσμό της μαθητείας.
 
Παρόλα αυτά κατά την ενημέρωση ανακοινώθηκε η έγκριση της ίδρυσης Εσπερινού Γενικού Λυκείου, που «ήταν μια έλλειψη για την πόλη και νομίζω ότι αυτονόητα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η ίδρυση και από το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει» όπως ανέφερε.

Επιτυχημένο το πρόγραμμα της τάξης Μαθητείας 

Από το πρόγραμμα της τάξης Μαθητείας, που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες και στο οποίο ήδη συμμετέχουν 1.200 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, είχαν ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις, από τα παιδιά, τους καθηγητές αλλά και τους φορείς στους οποίους απασχολούνται τα παιδιά.
 

Σημαντικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι πολλές θέσεις Μαθητείας βρέθηκαν από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, κάτι που δείχνει ότι το έχουν αγκαλιάσει πραγματικά.
 
Για αυτό και από το επόμενο σχολικό έτος, φιλοδοξούν να διπλασιάσουν τις θέσεις από 1.200 φέτος σε 3.000 το ερχόμενο σχολικό έτος, με τον Διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας να τονίζει από την πλευρά του ότι «η ελληνική οικονομία δε θα αναπτυχθεί αν δεν αναπτυχθεί η επαγγελματική εκπαίδευση». 

Προβλήματα με τις υποδομές και τα αναλώσιμα 

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέθεσαν στον υφυπουργό τις ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Ροδόπη όσο αφορά τις κτιριακές υποδομές, τον εξοπλισμό των εργαστηρίων αλλά και την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων και των αναλωσίμων, που όπως ανέφεραν δεν καλύπτονται πλήρως αυτή τη στιγμή.
 
Για τα θέματα του εξοπλισμού, σύμφωνα και με τον Περιφερειακό Διευθυντή, έχουν ξεκινήσει μια σειρά από Ευρωπαϊκά προγράμματα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση και η αποκατάσταση του εξοπλισμού, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένος, ενώ στην Κομοτηνή περιμένουν και προτάσεις για το θέμα της ένταξης σχολικών μονάδων στο ΕΣΠΑ, που όπως σημείωσε ο κ. Κεραμάρης δεν έχουν υπάρξει προς το παρόν.
 
Όσο για το θέμα των αναλωσίμων και των λειτουργικών εξόδων, ο κ. Μπαξεβανάκης σημείωσε πως για τα προβλήματα που υπάρχουν, σε σχέση με τη χρηματοδότηση από τις σχολικές επιτροπές του Δήμου, το υπουργείο δεν έχει αρμοδιότητα, όμως τόνισε πως οι Δήμοι οφείλουν να σέβονται τις υπουργικές αποφάσεις, που καθορίζουν τον τρόπο κατανομής της χρηματοδότησης, και εξέφρασε την ελπίδα πως αυτά τα προβλήματα θα λυθούν με αμοιβαία συνεννόηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.