Εργαζομενους, οχι μανατζερ, χρειαζεται ο e-ΕΦΚΑ

Τρύφων Λαζαρίδης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΕΦΚΑ ΑΜΘ και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ «Το νέο νομοσχέδιο το μόνο που δεν φέρνει, είναι ο εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ»

Ακόμα ένα βήμα στην απαξίωσή του ΕΦΚΑ αλλά και των ιδίων, με στόχο το περαιτέρω πέρασμα σε ιδιώτες των υπηρεσιών του, θεωρούν οι εργαζόμενοι το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e ΕΦΚΑ το οποία θα ξεκινήσει να συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΕΦΚΑ ΑΜΘ και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ κ. Τρύφων Λαζαρίδης, επισημαίνοντας πως ο νέος νόμος φέρνει βίαιη ανατροπή ως προς το καθεστώς της εργασιακής σχέσεως που θα διέπει από δω και πέρα τους Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές, εισάγει την εμπλοκή ιδιωτών στην ίδια την διοικητική ιεραρχία του φορέα, ενώ την ίδια ώρα μεταφέρει όλη την ακίνητη περιουσία σε εταιρεία, προς «αξιοποίησή» της.

Την ίδια ώρα βλέπουν μια συνεχή προσπάθεια απαξίωσης των στελεχών και των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, όταν όμως ο πραγματικός εκσυγχρονισμός, σε υλικοτεχνικό επίπεδο, καθυστερεί χαρακτηριστικά.

Ενισχύονται προς το χειρότερο τα προβλήματα

Τα προβλήματα στον οργανισμό ενισχύονται δυστυχώς συνέχεια προς το χειρότερο, με τον κ. Λαζαρίδη να επισημαίνει πως «το νέο νομοσχέδιο το μόνο που δεν φέρνει, είναι ο εκσυγχρονισμός του e-ΕΦΚΑ».

Εκσυγχρονισμός, σημείωσε, νοείται ως νέα υλικοτεχνική υποδομή, και συνεχής εκπαίδευση των υπαλλήλων. Αντί για αυτά, το νέο νομοσχέδιο φέρνει αλλαγή των διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, και την διαχείριση της περιουσίας του Φορέα από εταιρεία, χωρίς τον έλεγχο της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

«Τώρα στο μέλλον τι επιπτώσεις θα έχει για την περιουσία του οργανισμού, δεν το γνωρίζουμε, όμως όλα αυτά τα ακίνητα προέρχονται από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, και δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, πρώην, νυν ή επόμενη» ανέφερε.

Χρειάζονται εργαζόμενοι, όχι manager

Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως μόνο το κόστος της πληρωμής αυτών των διευθυντών, είναι πολύ μεγάλο, και προκλητικό στις σημερινές συνθήκες, με την Ομοσπονδία τους να έχει υπολογίσει πως το επιπλέον κόστος αυτών των διευθυντών, αντιστοιχούν στη μισθοδοσία 1.000 υπαλλήλων, το οποίο θα έλυνε και το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και θα βοηθούσε στην μείωση της ανεργίας στη χώρα μας, που αυτή τη στιγμή μαστίζει τους νέους.

Άλλωστε οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, αν αποκτήσουν σύγχρονα μέσα, μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία κι αποτελεσματικότητα στον ρόλο και την αποστολή τους, όπως αποδείχθηκε με την προμήθεια, έστω και για μέρος των υπαλλήλων, νέων υπολογιστών, που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ρυθμών στην απονομή συντάξεων. «Το Υπουργείο, ανακοίνωσε περιχαρές ότι βγήκαν 200.000 συντάξεις το Δεκέμβριο, το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και χρόνια. Αυτές είναι από τους ‘τεμπέληδες’ συναδέρφους, όχι από ιδιώτες δικηγόρους ή λογιστές» ανέφερε.

Την ίδια ώρα, παρόλο που εξαιτίας της πανδημίας πολλές υπηρεσίες γίνονται ηλεκτρονικά από τους πολίτες, δεν έχει ελαφρύνει η εργασία από την πλευρά των εργαζομένων, ακριβώς γιατί η υλικοτεχνική υποδομή βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω.

Χαρακτηριστικό είναι πως πολλοί από τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, για αυτό θα πρέπει ή να παίρνουν τα ηλεκτρονικά αιτήματα από το γραφείο του Διευθυντή, και μετά να προχωρούν με την ίδια διαδικασία που γινόταν πάντα, ή να χρησιμοποιούν ίδια μέσα, όπως κινητά, όταν κάτι επείγει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.