Εργαζομενοι της Google ιδρυσαν σωματειο

Θέλουν να σταματήσουν να μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τα προβλήματά τους

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι της Google στις Ηνωμένες Πολιτείες ίδρυσαν σωματείο, όπως γνωστοποιούν μέσω των New York Times, με σκοπό να σταματήσουν να μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τα προβλήματά τους.

«Η Alphabet Workers Union έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται με δίκαιες αμοιβές, χωρίς τον φόβο της κακομεταχείρισης, των αντιποίνων, της διακριτικής μεταχείρισης», γράφουν οι δύο νεοεκλεγέντες στην ηγεσία του σωματείου.

Στο άρθρο τους θυμίζουν ότι τον Νοέμβρη του 2018 περίπου 20.000 υπάλληλοι της Google, μαζί με υπαλλήλους της Waymo, της Verily κι άλλων εταιρειών του τεχνολογικού γίγαντα, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, σε διάφορές πόλεις του κόσμου.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, οι NYT έγραφαν ότι η Google είχε πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε δύο στελέχη, που είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση συναδέλφων τους αλλά έφυγαν χωρίς καμία συνέπεια.

Οι Κόουλ και Σο θυμούνται διαδηλωτές, που συμμετείχαν σε κινητοποίηση εκείνη την μέρα, να καταγγέλλουν επίσης παρενοχλήσεις ή φυλετικές διακρίσεις.

Και τονίζουν πως για μεγάλο διάστημα χιλιάδες εργαζόμενοι θυγατρικών της Google και της μητρικής εταιρείας είχαν δει τα αιτήματά τους, στα οποία εξέφραζαν σοβαρές ανησυχίες, να αγνοούνται από τους ανωτέρους τους, την ώρα που τα αφεντικά τους συνεργάζονται με καταπιεστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η απόλυση Γκέμπρου

Πρόσφατα η Τίμνιτ Γκέμπρου, που εργαζόταν σε ζητήματα ηθικής που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, γνωστοποίησε ότι οι ανώτεροί της έκαναν δεκτή την παραίτησή της, την οποία, όμως, δεν υπέβαλε ποτέ.

Η απόλυση της γνωστής ακτιβίστριας έγινε αφού διαμαρτυρήθηκε σε μια εσωτερική ομάδα για το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός «φιμώνει τις περιθωριοποιημένες φωνές».

Σύμφωνα με την Γκέμπρου, η Google αποδοκίμασε ορισμένες «πλευρές» της αλληλογραφίας που έστειλε στην εσωτερική ομάδα, οι οποίες έρχονταν «σε αντίθεση με αυτό που περιμένουμε από μία μάνατζερ της Google».

Σε απάντηση πάνω από 3.300 άτομα ζήτησαν εξηγήσεις αλλά και ρητή δέσμευση από την εταιρεία ότι θα σέβεται την επιστημονική ακεραιότητα και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Τι ζητούν

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του σωματείου υπογραμμίζουν ότι τα παραπάνω προβλήματα, για τα οποία έχουν διαμαρτυρηθεί κατά καιρούς εργαζόμενοι, εξακολουθούν να υπάρχουν.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι συνδικαλιστές είχαν αναγκάσει στελέχη της εταιρείας να εγκαταλείψουν το Project Maven, πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας σε συνεργασία με το Πεντάγωνο, και το Project Dragonfly, σχέδιο ανάπτυξης μιας λογοκριμένης μηχανής αναζήτησης για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης.

Επίσης, με απεργία κατάφεραν να μπει τέλος στην πρακτική υποχρεωτικής διαιτησίας για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης -έστω μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και όχι για τους εργολαβικούς-.

Το σωματείο υπόσχεται ότι θα δουλέψει για να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν ασκούν τα καθήκοντά τους, αλλά με δίκαιο μισθό και χωρίς φόβο αντιποίνων απέναντι σε οποιαδήποτε αδικία.

Στο άρθρο επισημαίνει πως περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στην Google δεν είναι μόνιμοι και πληρώνονται λιγότερο, χωρίς τη σταθερότητα που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι μπορεί να παρέχουν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες.

«Η Alphabet είναι μια ισχυρή εταιρεία. Χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Έχει την ευθύνη να δίνει προτεραιότητα στο κοινό καλό. Έχει ευθύνη έναντι των χιλιάδων εργαζομένων και δισεκατομμυρίων χρηστών του να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Ως εργαζόμενοι της Alphabet, μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία αυτού του κόσμου» καταλήγει το κείμενο.

Η Google δεν ανταποκρίθηκε προς το παρόν σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.


Πηγή: efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.