Εργαζομενοι ΚΕΘΕΑ: Εντονος προβληματισμος για τη δημιουργια Εθνικου Οργανισμου Προληψης και Αντιμετωπισης των Εξαρτησεων

«Η επιχειρούμενη συγχώνευση πολύ φοβόμαστε ότι θα επιφέρει τη διάλυση του πεδίου των εξαρτήσεων στη χώρα»

Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ σχετικά με  την εξαγγελία για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) με δελτίο τύπου από το Υπουργείο Υγείας, η οποία ακολούθησε προηγούμενη περί δημιουργίας Εθνικού Δικτύου για την Αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

«Από το δίκτυο στον ένα οργανισμό έχει διανυθεί πολύς δρόμος μέσα σε λίγες μέρες» σημειώνουν οι εργαζόμενοι και εξηγούν πως «ένας εθνικός οργανισμός και μάλιστα με τη μορφή ΝΠΙΔ, σημαίνει κατάργηση του συνόλου των υφιστάμενων Οργανισμών και Μονάδων, και συγχώνευση των ΝΠΙΔ του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, των προγραμμάτων ΔΔ που λειτουργούν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία όπως το 18 Άνω, η Αργώ, ο Ιανός και των Κέντρων Πρόληψης που λειτουργούν με τη μορφή ΑΜΚΕ σε ένα φορέα με το προσωπικό τους».

Όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι «η επιχειρούμενη συγχώνευση πολύ φοβόμαστε ότι θα επιφέρει τη διάλυση του πεδίου των εξαρτήσεων στη χώρα και του επιστημονικού και θεραπευτικού πλουραλισμού με τον οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει. Τα, υπαρκτά, ζητήματα εθνικού σχεδιασμού και συντονισμού των δράσεων των φορέων δεν προκύπτουν από τη λειτουργία τους. Αποτελούν κυβερνητική ευθύνη και αρμοδιότητα και δεν μπορούν να  λυθούν με την ομογενοποίηση δια της γραφειοκρατίας των επιστημονικών μεθόδων και δράσεων, αντί για την αναγκαία δικτύωση».

Παράλληλα κατηγορούν το υπουργείο Υγείας για ανυπαρξία οποιουδήποτε διαλόγου για μια τέτοιου είδους και μεγέθους μεταρρύθμιση,  τονίζοντας πως «η πληροφόρηση των στελεχών του πεδίου των εξαρτήσεων και των πολιτών με δελτία τύπου από το Υπουργείο Υγείας και διαρροές, δεν μπορούν παρά να μας κάνουν ακόμα πιο επιφυλακτικούς για τις προθέσεις και εξαιρετικά απαισιόδοξους για το αποτέλεσμα. Το μόνο που έχουμε μπροστά μας είναι μια γιγαντιαία διοικητική προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων πολιτικής δημόσιας υγείας, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι αυτά τα προβλήματα και ποιο είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από την επιχειρούμενη διάλυση και ανασύσταση των πάντων».

«Στο ΚΕΘΕΑ βιώσαμε τραυματικά τη διάλυση της οργανικής σύνδεσης της διοικητικής δομής με το θεραπευτικό μοντέλο (αυτοδιοίκητο/ συμμετοχικότητα/ συλλογική λειτουργία) τόσο με την ΠΝΠ του 2019 όσο και με την προσπάθεια εφαρμογής μιας γραφειοκρατικής μετάλλαξης από τη νέα διορισμένη διοίκηση. Φοβούμαστε ότι κάτι τέτοιο επιχειρείται σήμερα για όλους, με έναν διαφαινόμενο υδροκέφαλο και συγκεντρωτικό οργανισμό, σε βάρος της διασύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες και του επιστημονικού και θεραπευτικού πλουραλισμού» τονίζουν κλείνοντας οι εργαζόμενοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.