Εργατουπαλληλικο Κεντρο Κομοτηνης: «Να διευκρινιστουν αμεσα οι συνθηκες κατω απο τις οποιες οι τρεις συναδελφοι μας τραυματιστηκαν»

«Τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα έχουν γίνει μάστιγα στη χώρα μας»

Το εργατικό ατύχημα με παθόντες τρεις εργαζόμενους στην κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου θίγει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής.

Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι την Τετάρτη καταπλακώθηκαν από ποσότητες χώματος ενώ βρισκόταν μέσα στην τάφρο όταν κατέρρευσαν τα τοιχώματα του σκάμματος, έξω από τον οικισμό του Ροδίτη. Άμεσα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής καθώς υπέστησαν κατάγματα τα οποία και αντιμετωπίστηκαν χωρίς να διατρέξει κίνδυνος για τη ζωή τους.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής διαπιστώνει πως «η λίστα με τα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή μας μεγαλώνει» και καταγγέλλει ότι «τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μάστιγα στη χώρα μας και δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέπονται».

Παράλληλα καταθέτει δημόσια την απαίτηση «να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι τρεις συνάδελφοί μας τραυματίστηκαν και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν» ενώ σπεύδει να υπογραμμίσει πως «οι αρμόδιες αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα ώστε να μην συμβούν και άλλα ατυχήματα, αλλά κα να μην θρηνήσουμε και συναδέλφους».

Τι ισχύει σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος

Τέλος στην ίδια ανακοίνωση το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής ενημερώνει και για το τι ισχύει σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Σύμφωνα με τα όσα παραθέτει στην ανακοίνωσή του, εργατικό ατύχημα είναι εκείνο που συμβαίνει στον εργαζόμενο κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή αυτή και το οποίο οφείλεται σε αιφνίδιο και βίαιο γεγονός, που συνεπάγεται ανικανότητα για εργασία ή ακόμα και θάνατο του εργαζομένου. Βίαιο γεγονός, σημαίνει να υπάρχει έκτακτη και αιφνίδια επίδραση εξωτερικού παράγοντα, που δεν έχει σχέση με την οργανική κατάσταση του εργαζόμενου. Η επίδραση αυτή μπορεί να έχει σαν αιτία την επιβάρυνση των όρων εργασίας κάτω από απρόβλεπτες και έκτακτες συνθήκες Συνεπώς προϋπάρχουσα ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται ή επιδεινώνεται κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από κανονικές συνθήκες δεν αποτελεί εργατικό ατύχημα. Αν όμως η ασθένεια προήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από εξαιρετικές και ασυνήθιστες συνθήκες χαρακτηρίζεται ως εργατικό ατύχημα.

Από τη νομολογία έχει κριθεί ότι υπέρμετρη προσπάθεια του εργαζόμενου που προκάλεσε θάνατο ή ανικανότητα για εργασία είναι εργατικό ατύχημα.

  • Έτσι, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, που προκλήθηκε από ασυνήθιστους όρους εργασίας και δυσμενείς συνθήκες κρίθηκε από τα Δικαστήρια ότι αποτελεί εργατικό ατύχημα.
  • Εργατικό ατύχημα έχει κριθεί επίσης οτιδήποτε αποτελεί επιδείνωση προϋπάρχουσας ασθένειας, που προκλήθηκε από υπέρμετρη προσπάθεια που κατέβαλε ο εργαζόμενος κατά την εκτέλεση της εργασίας του κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.
  • Ακόμα σαν εργατικό ατύχημα έχει χαρακτηριστεί εκείνο που συνέβη εξαιτίας ανάθεσης βαρείας εργασίας σε μη αποθεραπευθέντα εργαζόμενο.

Οι σχετικές με τα εργατικά ατυχήματα διατάξεις καλύπτουν τρεις περιπτώσεις ατυχημάτων:

Κατά την εκτέλεση της εργασίας: Εκείνα που συμβαίνουν κατά την εκτέλεση της εργασίας σαν άμεση συνέπεια αυτής (τραυματισμός του εργαζομένου από μηχάνημα, πτώση κατά την εκτέλεση της εργασίας κλπ).

Με αφορμή την εργασία: Εκείνα που συμβαίνουν με αφορμή την εργασία, δηλαδή εκτός του τόπου και του χρόνου εργασίας, με την προϋπόθεση να έχουν έστω και έμμεση σχέση με την εργασία. Έχει κριθεί από τα Δικαστήρια ότι αποτελούν εργατικά ατυχήματα και εκείνα που συμβαίνουν κατά την μετάβαση στην εργασία, ή κατά την ενέργεια μιας πράξης προς το συμφέρον του εργοδότη, ακόμα και χωρίς την εντολή του, ή κατά την διάρκεια της μεσημβρινής διακοπής στον τόπο της εργασίας κατά την προσέλευση ή αναχώρηση και για χρονικό διάστημα μιας ώρας αντίστοιχα.

Από επαγγελματική ασθένεια: Εκείνα που οφείλονται σε επαγγελματική ασθένεια. Επαγγελματικές ασθένειες είναι αυτές που οφείλονται στις επιδράσεις των συνθηκών εργασίας, όπως αναλυτικά αναφέρονται στον Κανονισμό Ασθένειας του ΙΚΑ. Ευρύτερα, όμως, και κάθε επιδείνωση προϋπάρχουσας ασθένειας που συνέβη λόγω εξακολούθησης της αυτής εργασίας αποτελεί επίσης εργατικό ατύχημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.