Εργατικο δυστυχημα στην Καβαλα

Τραυματίστηκε θανάσιμα 30χρονος εργαζόμενος στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων

Σφοδρό κατηγορώ από ΓΣΕΕ και ΕΝΙΔΥΚ

Ακόμη ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του εν ώρα δουλειάς στη χώρα μας.  Αυτή τη φορά στα  Φωσφορικά Λιπάσματα Καβάλας 30χρονος εργαζόμενος, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης το μεσημέρι της Τετάρτης τραυματίστηκε σοβαρά, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εκεί δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει πως «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Μετράμε κάθε μέρα νεκρούς εργαζόμενους και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο».

Παράλληλα επισημαίνει πως «τα ερωτήματα για το τελευταίο εργατικό δυστύχημα είναι πολλά και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου πρέπει να τα απαντήσουν άμεσα.

Το μηχάνημα συντήρησης ήταν σε λειτουργία όταν κλήθηκε ο συντηρητής για επιδιόρθωση;  Συνόδευσε τον συντηρητή στο σημείο των εργασιών ο υπεύθυνος για τον συγκεκριμένο τομέα παραγωγής  του εργοστασίου; Στο εργοστάσιο τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας; Το τελευταίο διάστημα εκτός από τα εργατικά ατυχήματα που έχουν δηλωθεί έχουν γίνει και άλλα τα οποία δεν έχουν καν δηλωθεί; Τι γίνεται γενικότερα με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συγκεκριμένη λιπασματοβιομηχανία  είναι η μοναδική παγκοσμίως η οποία λειτουργεί με εργαζόμενους αποκλειστικά  ορισμένου χρόνου.

«Όσοι ευθύνονται πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πάψουν να  κωφεύουν και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στους χώρους εργασίας. Επιβάλλεται να λαμβάνονται  όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποδίδονται άμεσα οι ευθύνες όπου αυτές αναλογούν. Η  μαύρη λίστα με τους νεκρούς εργαζόμενους γιγαντώνεται. Φτάνει πια!! Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που χάνονται…» τονίζει κλείνοντας η ΓΣΕΕ.

ΕΝΙΔΥΚ: «Καμία συγκάλυψη στο νέο εργοδοτικό έγκλημα»

Χαρακτηρίζοντας «εργοδοτικό έγκλημα» αυτό που συνέβη στα Λιπάσματα Καβάλας, ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΝΙΔΥΚ επισημαίνοντας τα εξής:

Εκφράζουμε την οργή και τη θλίψη μας για τον άδικο χαμό του 30χρονου εργάτη στα «Λιπάσματα Καβάλας» σε ένα ακόμα «προδιαγεγραμμένο» εργοδοτικό έγκλημα. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους οικείους τους και τους συναδέλφους.

Η υπερεντατικοποίηση, η εργολαβοποίηση, η μείωση του έμπειρου τεχνικού προσωπικού, η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας σε συνδυασμό με τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και την απροστάτευτη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα που το τελευταίο διάστημα έχουν πληρώσει δεκάδες εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας» με την σωματική τους υγεία.

Αφού λύσσαξαν να υλοποιήσουν το νόμο Χατζηδάκη απολύοντας τους συναδέλφους που αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις να “μεταφερθούν” σε έναν ακόμη δουλέμπορο, εξακολουθούν να μην παίρνουν κανένα μέτρο ασφάλειας που να διασφαλίζει ότι δεν θα σακατεύονται οι συνάδελφοι σε μια πραγματικά βαριά και ανθυγιεινή βιομηχανία. Κυβέρνηση και εργοδοσία είναι υπόλογοι και πρέπει να λογοδοτήσουν για το διαρκές έγκλημα κατά της ζωής των εργαζομένων.

Την ώρα που η ακρίβεια σπάει κόκαλα, με συνανθρώπους μας να μην μπορούν να αγοράσουν τα στοιχειώδη τρόφιμα για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών τους, με άλλους να καίγονται μέσα στα σπίτια τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν όπως-όπως και τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο με τον φόβο να ξεπαγιάσουν ή να κάνουν μάθημα χωρίς ρεύμα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν στις πλάτες των εργαζομένων, θυσιάζοντας ακόμη και οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της ζωής μας στο βωμό του κέρδους!

Δεν πάει άλλο! Δεν προσαρμοζόμαστε! Δεν ανεχόμαστε να πεινάμε, να κρυώνουμε, να πεθαίνουμε για τα κέρδη των λίγων. Δε γίνεται να φοβόμαστε αν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας μετά από τη δουλειά.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνεχίζοντας πιστά το αντιλαϊκό έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ψήφισε το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, οδηγώντας σε ουσιαστική απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Καμία συγκάλυψη! Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να γυρίζουν οι συνάδελφοι σώοι στο σπίτι τους.

Τα σωματεία δεν θα αφήσουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα ούτε να μείνει ατιμώρητο, ούτε να επαναληφθεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.