Εργατικη Πρωτομαγια στην Κομοτηνη

Καταθέσεις στεφάνων και πορεία 137 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο

Με καταθέσεις στεφάνων, και μία πορεία, τιμήθηκε φέτος στην Κομοτηνή η Εργατική Πρωτομαγιά από συνδικάτα, κόμματα και φορείς.

Κατάθεση στεφάνων από τις ΤΟ Ροδόπης του ΚΚΕ

Η σειρά των καταθέσεων ξεκίνησε από τις Τομεακές Οργανώσεις Ροδόπης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που προχώρησαν σε κατάθεση στεφάνων στις 9.30πμ στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, μπροστά από τη Νομαρχία.

Όπως τόνισε το μέλος της ΤΟ κ. Νίκος Βαργεμίδης, αυτή την ημέρα τιμούν την εργατική τάξη και τις θυσίες των εργαζομένων, που αποτελούν οδηγό για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και φωτίζουν το δρόμο της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Απαιτείται όμως, τόνισε, ρήξη με το σάπιο του εκμεταλλευτικού συστήματος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που φέρνει καπιταλιστικές κρίσεις και πολέμους.

Ιδιαίτερος ο συμβολισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταθέσεις στεφάνων συνεχίστηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκαν στο χώρο στις 10 π.μ., παρουσία τόσο μελών της Νομαρχιακής όσο και υποψηφίων βουλευτών, όπως ο Δημήτρης Χαρίτου και ο Οζγκιούρ Φερχάτ.

Εκ μέρους την Νομαρχιακής ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστου τόνισε πως η Πρωτομαγιά αποτελεί μια μέρα μνήμης και αλληλεγγύης, και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό αυτές τις μέρες, μιας και στις 21 του Μάη δίνεται σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα να κάνουν πραγματικότητα το σύνθημα του κόμματος «Δικαιοσύνη παντού», συνεχίζοντας όμως σταθερά τους αγώνες.

Συνεχίζεται ο αγώνας για τους εργαζομένους

Λίγο αργότερα βρέθηκαν στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης μέλη του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και άλλοι.

Μετά την κατάθεση στεφάνων ο πρόεδρος του ΕΚ Κομοτηνής κ. Γιώργος Χατζηαθανασίου τόνισε πως 137 χρόνια από την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο τιμούν όλους εκείνους που ξεσηκώθηκαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους το αίτημα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Η πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, την εργασιακή επισφάλεια και ανασφάλεια στους χώρους, για αυτό και συνεχίζουν τον αγώνα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Νότης Χαραλαμπίδης τόνισε πως η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει πολλές κοινωνικές τάξεις σε δεινή οικονομική θέση. Θυμίζοντας πως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν με τις ρεαλιστικές πολιτικές τους είχαν προσφέρει σε όλη την κοινωνία, τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν ξανά τέτοιες πολιτικές, μέσα από την ψήφο προς αυτό.

Πορεία και τέταρτη κατάθεση στεφάνων

Πολλά συνδικάτα έδωσαν ραντεβού στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με την συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, της ΕΝΙΔΥΚ και άλλων συνδικάτων, της οποίας ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου έγινε και η τέταρτη κατά σειρά κατάθεση στεφάνων.

Οι αγώνες των εργαζομένων του Σικάγο είναι επίκαιροι όσο ποτέ, τόνισε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, μιας και το κεφάλαιο κάνει αντεπίθεση προσπαθώντας να πάρει πίσω τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η μόνη απάντηση, τόνισε, είναι μαζικοί αγώνες ώστε οι εργαζόμενοι να απαντήσουν ότι δεν θα περάσουν αυτές οι πολιτικές.

Από την πλευρά του ο κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης τόνισε πως σήμερα είναι απόλυτη ανάγκη οι αγώνες των εργαζομένων να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν ώστε να χάσει κέρδη το κεφάλαιο και να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς η κοινωνική πλειοψηφία.

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης τόνισε πως αγωνίζονται καθημερινά για δημόσια ποιοτική δωρεάν παιδεία για το καλό των μαθητών τους, η οποία θα τους δώσει εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία και δεξιότητες για το μέλλον τους. Κάλεσε δε όλους τους εργαζόμενους Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα σε μαζικό και ενωτικό αγώνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.