Εργασιες για να γινουν επισκεψιμοι δυο πυργοι του Βυζαντινου Καστρου Κομοτηνης

Ξεκινούν με τη διαμόρφωση του χώρου εσωτερικά της Αυλής του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη ΝΑ εσωτερική γωνία του βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής, στο προαύλιο του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ώστε να καταστούν επισκέψιμοι ο μεγάλος ορθογώνιος πύργος, ο οποίος είναι το τελευταίο μέρος του τείχους προς τη Σοφούλη, και ο γωνιακός κυκλικός που βρίσκεται λίγο πιο πίσω, προχωρά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στη ΝΑ εσωτερική γωνία του βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής θα υλοποιηθούν με σκοπό την επισκεψιμότητα του μεγάλου ορθογώνιου πύργου Π4 και του γωνιακού κυκλικού Π3.

Η έκταση, συνολικού εμβαδού 177,50 τ.μ., συνορεύει με τον προσφάτως ανακαινισμένο αύλειο χώρο του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής. Έχουν κατασκευαστεί τοιχία αντιστήριξης κατά μήκος της λιθοδομής της νότιας οχύρωσης, ενώ έχει κατασκευαστεί μπετονένια κλίμακα 7 πατημάτων, σε απόσταση 2,05 μέτρων από την ανατολική οχύρωση και σε απόσταση 2,5 μέτρα από τη νότια εξωτερική τοιχοποιία του ναού της Παναγίας. Μεταξύ του δεύτερου τοιχίου και του τείχους έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφική διερεύνηση του μεταβυζαντινού νεκροταφείου που βρέθηκε εκεί, και η στάθμη εδάφους είναι η απαραίτητη για την επίστρωση υπόβασης του χωμάτινου δαπέδου.

Από την πλαϊνή είσοδο του ιερού της εκκλησίας θα γίνει υπογειοποίηση καλωδίου μέχρι το πεζοδρόμιο της οδού Θ. Σοφούλη ώστε μελλοντικά να φτάσει στο καμπαναριό της οδού Βενιζέλου. Επίσης θα υπογειοποιηθεί καλωδίωση και λοιπός ηλεκτρολογικός εξοπλισμός στην περιοχή που θα κατασκευαστεί σκάλα ανόδου για τον τετράγωνο πύργο, λόγω μελλοντικής εγκατάστασης ηλεκτρικού αναβατορίου κάθετης ανύψωσης.

Μέσα από το έργο θα κατασκευαστεί τοιχίο αντιστήριξης συνολικού μήκους 26 μέτρων, θα δημιουργηθεί πλάτωμα και ράμπα καθόδου με κατεύθυνση Δυτικά προς Ανατολικά, με επίστρωση φυσικού, χωμάτινου σταθεροποιημένου δαπέδου, συνολικού εμβαδού περίπου 120 τ.μ.

Στο πλάτωμα θα δημιουργηθεί κρυφή θεμελίωση για μελλοντική πάκτωση μεταλλικής σκάλας. Στην απόληξη της ράμπας, στην περιοχή της πυλίδας του κυκλικού πύργου, θα κατασκευαστεί φρεάτιο για την αποδοτικότερη απορροή και στράγγιση των υδάτων.

Μεταξύ των τοιχίων αντιστήριξης (το ένα υφίσταται), θα δημιουργηθεί ζώνη πρασίνου με καλλωπιστικούς θάμνους ως φυσικό εμπόδιο για την ασφάλεια των επισκεπτών λόγω της υψομετρικής διαφοράς ράμπας και υπόλοιπης ανάπλασης της αυλής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.