Ερχονται ζωνες πυροπροστασιας στους ορεινους οικισμους του Δημου Κομοτηνης

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει το αντιπλημμυρικό έργο βόρεια της Κομοτηνής

Το θέμα της πολιτικής προστασίας στο Δήμο Κομοτηνής, σε θέματα πυρκαγιών και πλημμυρών, τόσο της πόλης όσο και των οικισμών, έθιξε την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής ο επικεφαλής της Σύμπραξης Προοπτικής κ. Αντώνης Γραβάνης

Ο κ. Γραβάνης ζήτησε να ενημερωθεί από τη διοίκηση του Δήμου για την διαχείριση του θέματος της πυροπροστασίας, μιας και λόγω της ανομβρίας συνεχίζουν να ξεσπούν πυρκαγιές για διάφορους λόγους. Στάθηκε δε σε οικισμούς που βρίσκονται πολύ κοντά στο δάσος, όπως ο Κάλχας και η Γρατινή, και τι ενέργειες έχουν γίνει για αντιπυρικές ζώνες γύρω από αυτές, αλλά και αν τα υδροστόμια τόσο σε πόλη όσο και σε οικισμούς και στο άλσος της Νυμφαίας λειτουργούν κανονικά.

Ρώτησε δε αν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο εκκένωσης οικισμών στον ορεινό όγκο, που αφορά τόσο τις πυρκαγιές όσο και τα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ για τα δεύτερα ζήτησε να μάθει τι γίνεται με τους καθαρισμούς των ομβρίων, αλλά και σε ποια θέση βρίσκεται το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στα βόρεια της Κομοτηνής.

Συνεχίζεται η πυροπροστασία

Για το θέμα της αντιπυρικής προστασίας, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης σημείωσε πως αυτή ξεκίνησε τον Μάιο, όμως συνεχίζεται λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, με τα σχέδια του Υπουργείου και τα τοπικά σχέδια, που κουμπώνουν επάνω σε αυτό, και τα οποία αφορούν κάθε είδους φυσικές καταστροφές, να συνεχίζουν να εφαρμόζονται.

Μάλιστα τόνισε πως συνεχίζεται ο καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών, και δημιουργούνται όσες καθυστέρησαν.

Όσο αφορά τη Γρατινή και τον Κάλχα, υπάρχει μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, και σύντομα θα βγει διαγωνισμός για αυτές από το Δήμο.

Όσο για τα υδροστόμια, που είναι ευθύνη της ΔΕΥΑΚ, αυτά ελέγχονται τόσο από την ίδια και την πυροσβεστική, και όποτε χρειάστηκε λειτούργησαν κανονικά.

Ξεπεράστηκαν τα ζητήματα για τα αντιπλημμυρικά

Όσο για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στα βόρεια της Κομοτηνής ύψους 1,3 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο έργων κ. Δημήτρη Καρασταύρου η μελέτη έχει ετοιμαστεί από τη ΔΕΥΑΚ, και ενώ το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, υπήρξαν γραφειοκρατικά ζητήματα στη δωρεά της προς το Δήμο.

Αυτά ξεπεράστηκαν μέσω της Κ. Καραθεοδωρή και θα σταλούν σύντομα προς δημοσίευση τα έργα δημοπράτησης, ώστε να προχωρήσει.

Τέλος ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης σημείωσε πως ο καθαρισμός φρεατίων ξεκινά από τους θερινούς μήνες και συνεχίζεται. Έχουν δε εντοπίσει σημεία που μπορεί να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.