Ερχονται προσληψεις μονιμων μετα απο 6 χρονια στον δημο Κομοτηνης

Οι μηχανικοί στην «κορυφή» της λίστας με τις 10 προτεινόμενες ειδικότητες

Το «πάγωμα» των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ και μία 6ετία περίπου έχει επιφέρει την υποσχελέχωση και την αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας αρκετών υπηρεσιών τους, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Η παραδοχή αυτή ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου προαναγγέλλει το άνοιγμα της διαδικασίας για νέες προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στους δήμους, στις περιφέρειες και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που ανήκουν στους συγκεκριμένους φορείς.
 
Το Υπουργείο αναγνωρίζει επίσης ότι η υποστελέχωση των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης επιδεινώθηκε από τη μεγάλη αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και των μετατάξεων, καθώς επίσης ότι παρατηρείται σημαντική έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό, σε ευαίσθητους τομείς υπηρεσιών, όπως είναι οι πολεοδομίες, οι παιδικοί σταθμοί, οι τεχνικές, οι οικονομικές και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Ενόψει των ανωτέρω κρίνει απαραίτητη τη στελέχωση των ΟΤΑ με τακτικό προσωπικό, ήτοι μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. 

Σε ποιες ειδικότητες θα αφορούν οι επικείμενες προσλήψεις

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι προσλήψεις που προαναγγέλλει το Υπουργείο Εσωτερικών θα αφορούν ειδικότητες μόνο των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, ενώ παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί που αφορούν στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ. Ουσιαστικά οι επικείμενες προσλήψεις θα αφορούν σε εξειδικευμένο τακτικό προσωπικό ΠΕ και ΤΕ των ειδικοτήτων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Οικονομολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Πληροφορικής, Κτηνιάτρων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Βρεφονηπιοκόμων κλπ. 

Μέχρι 10 προτάσεις και ιεραρχημένες από κάθε φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα προσκλήθηκαν από το Υπουργείο, ώστε μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους και να υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα με 10 προτεινόμενες ειδικότητες για ισάριθμες προς πλήρωση θέσεις. Επισημάνθηκε ωστόσο ρητά από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι κατά την έγκριση των επίμαχων αιτημάτων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και, ως εκ τούτου, οι θέσεις θα πρέπει να υποβληθούν ιεραρχημένες ως προς την αναγκαιότητά τους σε κλάδους και ειδικότητες τομέων και υπηρεσιών, που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης σε προσωπικό. 

Οι προτεραιότητες του δήμου Κομοτηνής

Ο δήμος Κομοτηνής, μετά από την αξιολόγηση των αναγκών των υπηρεσιών του, προέκρινε ως επιτακτική την ενίσχυσή τους κατά κόρον με μηχανικούς. Ενδεικτικά, στην «κορυφή» της σχετικής λίστας, η οποία θα τεθεί στην κρίση του δημοτικού συμβούλιου, στην προσεχή συνεδρίαση του οργάνου, βρίσκονται δύο θέσεις πολιτικών μηχανικών. Εξάλλου, η συγκεκριμένη ειδικότητα αποτελεί πλέον ειδικότητα… προς εξαφάνιση στον δήμο Κομοτηνής, καθότι έχει απομείνει μόλις ένας πολιτικός στην Τεχνική του Υπηρεσία και άλλος ένας στη Διεύθυνση Πολεοδομίας.
 
Αυξημένες ανάγκες, ωστόσο, παρατηρούνται και στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου, όπου υπηρετεί πλέον μόνο μία κοινωνική λειτουργός. Δίνοντας βαρύτητα και σε αυτόν τον τομέα, ο δήμος Κομοτηνής έχει συμπεριλάβει στην πρότασή του με τις 10 ειδικότητες και μία θέση για πρόσληψη κοινωνικού λειτουργού. Η σχετική λίστα δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί, είτε ως προς τις προτεινόμενες ειδικότητες, είτε ως προς την ιεράρχηση αυτών, στη διάρκεια της συζήτησης που θα γίνει στο δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας. 

Σε προσλήψεις βρεφονηπιοκόμων δίνει έμφαση το ΚΕΜΕΑ

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα να προσδοκά σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχει ως νομικό πρόσωπο και το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης του δήμου Κομοτηνής. Στο αίτημα, που σχεδιάζει να υποβάλει το ΚΕΜΕΑ, τη «μερίδα του λέοντος κατέχουν οι βρεφονηπιοκόμοι, αφού η συγκεκριμένη ειδικότητα αναφέρεται στις 8 από τις 10 προτεινόμενες προς πλήρωση θέσεις.
 
Τα σημειωθεί τέλος ότι τα αιτήματα των ΟΤΑ θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 17 Φεβρουαρίου στις οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και από εκεί να διαβιβαστούν συγκεντρωτικά μέχρι τις 29 του ίδιου μήνα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μετά από τον προγραμματισμό των προσλήψεων, το ΑΣΕΠ θα ξεκινήσει την έκδοση προκηρύξεων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.