Ερχονται οι εξυπνες γεφυρες και στη Ροδοπη

Αισθητήρες για την παρακολούθηση της κατάστασής τους θα τοποθετηθούν σε 10 σιδηροδρομικές και οδικές γέφυρες της Ροδόπης

Συνολικά 10 γέφυρες στη Ροδόπη συμπεριλαμβάνονται στο έργο «Έξυπνες Γέφυρες», που αφορά την εγκατάσταση αισθητήρων και άλλου εξοπλισμού για τη «ζωντανή» παρακολούθηση της κατάστασης 250 γεφυρών σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τυχόν προβλήματα.

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται 100 γέφυρες του σιδηροδρομικού και 150 του οδικού δικτύου, πολλές από τις οποίες δείχνουν πλέον την ηλικία τους, μιας και κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’80 ή και παλιότερα.

Πρόκειται για έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με αναθέτουσα αρχή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Σύμφωνα με την προκήρυξή του που δημοσιοποίησε το ΤΕΕ οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο για να υποβάλουν προσφορές έως 15 Μαΐου.

Το εν λόγω έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο συνολικός προϋπολογισμός του, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης, ανέρχεται σε 157,924 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Αισθητήρες για καταγραφή σε όλες τις γέφυρες

Όλες οι υποδομές των γεφυρών θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης της δομικής απόκρισης, αισθητήρες/οπτικές ίνες, που θα μετρούν και θα καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, με σύγχρονες και αποδεκτές τεχνολογικές μεθόδους.

Στόχος είναι η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο της δομικής τρωτότητας των γεφυρών υπό τα συνήθη φορτία λειτουργίας και ο καθορισμός με σαφήνεια των μεγίστων επιτρεπόμενων όριων διελεύσεων βαρέων οχημάτων (έλεγχος μεγίστων παραμορφώσεων). Με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνεται η έγκαιρη πρόβλεψη αστοχιών (situational awareness), δίνεται η δυνατότητα άμεσης λήψης αποφάσεων και μέτρων (informed decision making process), ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η εξοικονόμηση πόρων μέσω προτεραιοποίησης συντηρήσεων και ενισχύσεων, όπου πραγματικά απαιτείται.

Η αξιολόγηση της απόκρισης των επιλεγμένων τεχνικών θα πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο (real time assessment) μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του SBN και θα αποτυπώνεται σε όρους βαθμολογίας (bridge rating) σύμφωνα με διαδικασία αξιολόγησης η οποία θα αφορά την ικανότητα του τεχνικού να μπορεί να αναλάβει τα φορτία λειτουργίας.

Ποιες γέφυρες περιλαμβάνονται στη Ροδόπη

Στον κατάλογο του έργου περιλαμβάνονται 10 γέφυρες της Ροδόπης, 6 σιδηροδρομικές και 4 οδικές. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με την προκήρυξη, ο κατάλογος γεφυρών μπορεί να επικαιροποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες.

Όσο αφορά τις Σιδηροδρομικές, αυτές είναι (από τα δυτικά στα ανατολικά) η Γέφυρα Χειμάρρου Αμαξαδων, η Γέφυρα Χειμάρρου Προφήτη Ηλία, η Γέφυρα Κομψάτου, η Γέφυρα Ποταμού Βοζβόζη, η Γέφυρα Ποταμού Ντελη Ιμπραμ και η Γέφυρα Ποταμού Φιλιουρή.

Όσο για τις γέφυρες στο οδικό δίκτυο, αυτές είναι διασκορπισμένες στις εθνικές και επαρχιακές οδούς της Ροδόπης.

Στο Πρωτεύον Εθνικό Δίκτυο, την Νέα Εθνική Οδό 2 (Όρια Νομού Ξάνθης (Λάγος) – Κομοτηνή) θα τοποθετηθούν αισθητήρες στην Άνω Διάβαση που υπάρχει κοντά στο Παλλάδιο.

Στο πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο, θα τοποθετηθούν αισθητήρες σε ρεματογέφυρα στην οδό Κομοτηνή – Ξυλαγανή – Παραλία Μαρώνειας, καθώς και σε δύο γέφυρες στο δρόμο Κομοτηνή (από 5ο χλμ Κομοτηνής – Ξάνθης) – Ίασμος – όρια Νομού Ξάνθης.

Να σημειωθεί πως μία από αυτές είναι η γέφυρα του ποταμού Κομψάτου, πιθανότατα η νέα, μήκους άνω των 100 μέτρων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.