Ερχονται επιτελους τα Τοπικα Πολεοδομικα Σχεδια σε Κομοτηνη και Ιασμο

Μετά από χρόνια αναμονής προχωρά η εκπόνησή τους

Σχεδόν 800.000 ευρώ θα κοστίσει το ΤΠΣ του Ιάσμου, ενώ 1,26 εκ. ευρώ το αντίστοιχο του Δήμου Κομοτηνής

Με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), τα οποία είχαν εκπονηθεί παλιότερα για διάφορες πόλεις αλλά και ολόκληρους Δήμους της χώρας, επιτυγχάνεται ο ορθολογικός σχεδιασμός και η οριοθέτηση των επί μέρους χρήσεων γης στα όρια του ΓΠΣ όπως είναι για παράδειγμα οι περιοχές επεκτάσεως του σχεδίου, οι παραγωγικές ζώνες κλπ.

Το θέμα είναι πως η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης των σχεδίων αυτών ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας, το ΓΠΣ της Κομοτηνής, το οποίο εγκρίθηκε το 2012, 20 χρόνια μετά την υποβολή του, το οποίο χαρακτηρίστηκε ανεπίκαιρο ουσιαστικά από τη στιγμή που ξεκίνησε να ισχύει.

Αυτή την υστέρηση, αλλά και την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού σε όλη την έκταση των Καλλικρατικών Δήμων, υποτίθεται πως θα έλυναν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ), μέσα από τα οποία θα γινόταν οι αλλαγές. Μάλιστα η συζήτηση για τα σχέδια αυτά ξεκίνησε ουσιαστικά από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά πέρασε από πολλά κύματα, για να φτάσουμε στο σήμερα, με τουλάχιστον δύο δήμους της Ροδόπης να προχωρούν στην υλοποίησή τους.

Ο Δήμος Κομοτηνής και ο Δήμος Ιάσμου, είναι οι μοναδικοί που έχουν εγκεκριμένο ΓΠΣ, ο μεν Δήμος Κομοτηνής μόνο για την πόλη, ενώ στον Ίασμο υφίσταται ΓΠΣ για την έκταση του παλιού καποδιστριακού Δήμου ( η έγκριση του οποίου μάλιστα προηγήθηκε του Σχεδίου της Κομοτηνής).

Στην τελική ευθεία για την υλοποίησή τους

Πλέον όμως δεν ονομάζονται Τοπικά Χωρικά, αλλά Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), και αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά της μεγέθη. Έτσι μεταξύ άλλων, καθορίζονται σε όλη την έκταση του Δήμου, τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, το οδικό δίκτυο, τα μεταφορικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, ακόμα και τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Όσο για την έγκρισή τους, μετά την εκπόνησή τους, αυτή γίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, και θεωρείται πως η διαδικασία θα είναι πολύ ταχύτερη από την διαδικασία για τα ΓΠΣ, στα οποία η Περιφέρεια είναι ουραγός.

Για την εκπόνηση της μελέτης θα πραγματοποιηθεί Χωροταξική – Πολεοδοµική Μελέτη (ΤΠΣ), Γεωλογική Μελέτη και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με το προϋπολογισθέν κόστος για τον Δήμο Ιάσμου να ανέρχεται στα  791.551,48 ευρώ.

Αντίστοιχα στο Δήμο Κομοτηνής, η προεκτιμώμενη αμοιβή ανέρχεται στα 1.261.922,03 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜΘ 2014-2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.