Ερχονται διορισμοι μονιμων εκπαιδευτικων (;)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από τον Υπουργό Παιδείας υπό συζήτηση το σύστημα που θα ακολουθηθεί με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ - Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ροδόπης «Τον πρώτο λόγο στους διορισμούς έχει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στην ουσία διορίζει σε όλο το φάσμα του Δημόσιου Τομέα»

Aνοιχτό παράθυρο για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών εντός του 2017 άφησε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου.
 
Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας πορείας, δύσκολης αλλά και ελπιδοφόρας. Οι διορισμοί δηλώνουν την αρχή του τέλους ενός απαράδεκτου καθεστώτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ολοένα και περισσότερο βασίζεται σε αναπληρωτές καθηγητές, των οποίων την προσφορά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο».
 
Ακόμα ο υπουργός Παιδείας έκανε γνωστό πως «ο πρωθυπουργός σε σύντομο διάστημα θα ανακοινώσει την σύσταση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης και θα υπάρξει δέσμευση ότι σε τρία χρόνια να αντιμετωπιστούν όλες οι ανελαστικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, λειτουργικές απαιτήσεις και υλικές υποδομές» τονίζοντας πως «από πλευράς μας θα κάνουμε το παν για να επιτευχθεί μία πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο στέρεο βήμα».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα συγκληθεί διϋπουργική σύσκεψη για τον τριετή προγραμματισμό των προσλήψεων αυτών, που θα αφορούν στα έτη 2018 -2020, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση με τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, με τους οποίους αναμένεται να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της απόφασης της κυβέρνησης, και κυρίως ο τρόπος με τον οποίον «θα τρέξει» ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις.

Μιχαήλ Βασιλειάδης «Θα πρέπει απαραιτήτως να προηγηθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ εντός του 2017» 

Την πρόθεση της κυβέρνησης για τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος τόνισε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από πλευράς συναδέλφων της ΟΛΜΕ, το θέμα των προσλήψεων αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες και με τους εκπροσώπους της Τρόικα.
 
«Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα γίνουν απαραιτήτως διορισμοί» επεσήμανε ο κ. Βασιλειάδης τονίζοντας πως «για να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για την τριετία 2018-2020 θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ εντός του 2017 και μάλιστα με γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
 
«Από το 2009 δεν έχουν γίνει μόνιμοι διορισμοί» τόνισε ο ίδιος «αντιθέτως, με τα στοιχεία που έχουμε, έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 35.000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πράγμα που σημαίνει ότι τα κενά, λειτουργικά και οργανικά είναι τεράστια. Προσωπικά θεωρώ δύσκολο να γίνουν τόσοι πολύ μόνιμοι διορισμοί και αν θα γίνουν θα γίνουν αρκετά λιτότεροι, γιατί υπάρχει ήδη το πρόβλημα στον δημόσιο τομέα, να έχουμε πάνω από 7.000 μισθοδοτούμενους που ήταν εκτός προγράμματος, με άμεσες συνέπειες, τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ, και στους διορισμούς των εκπαιδευτικών».
 
Ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε πως το κομβικό σημείο, για την υλοποίηση μόνιμων διορισμών είναι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, αλλά και ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο αυτός θα γίνει, αν δηλαδή ακολουθηθεί η οδός της μοριοδότησης ή αυτός των εξετάσεων, τονίζοντας ότι «η ανακοίνωση για το σύστημα που θα ακολουθηθεί, θα γίνει μετά την συνάντηση του υπουργού με τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, καθώς θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα για να μην έχουμε προσφυγές στα δικαστήρια από αυτούς που ενδεχομένως αδικηθούν με τον διαγωνισμό. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εκπαιδευτικών που έχουν δουλέψει σε ακριτικά νησιά και παραμεθόριες περιοχές, με πολύ προϋπηρεσία, η οποία αν δεν μοριοδοτηθεί ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις, όπως αντίστοιχα και από την αντίθετη πλευρά».
 
«Όταν μιλάμε άλλωστε για 8 περίπου χρόνια άνευ διορισμών, ο πίνακας όπως καταλαβαίνετε των υποψηφίων έχει γεμίσει, ενώ υπάρχουν και πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι τελειώνουν τις καθηγητικές σχολές και βλέπουν το μέλλον τους δυσοίωνο» συμπλήρωσε.
 
«Τον πρώτο λόγο στους διορισμούς πάντως έχει το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στην ουσία διορίζει σε όλο το φάσμα του Δημόσιου Τομέα, βάση προϋ0πολογισμού, κονδυλίων κ.ο.κ.» επεσήμανε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης, υπογραμμίζοντας πως «το επόμενο δίμηνο – τρίμηνο θα είναι καθοριστικό, καθώς θα δούμε και όλο το πλαίσιο του υπουργού για τις αλλαγές στην εκπαίδευση και θα έχει ανοίξει και ο διάλογος γύρω από αυτό». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.