Ερχονται αλλαγες στον αιγιαλο και στη χρηση της παραλιας

Προωθείται σχετικό νομοσχέδιο

Στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο που αφορά στη χρήση και την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, «σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που έχουμε ετοιμάσει για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και στο οποίο έχουμε λάβει υπόψη τα αιτήματα των τοπικών και άλλων φορέων».

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Ο νόμος 2971/2001 «περί αιγιαλού και παραλίας» είχε ούτως ή άλλως από την ψήφιση του πολλά προβλήματα αλλά πλέον χρειάζεται σημαντικές τροποποιήσεις προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

Το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει η κ. Παπανάτσιου προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στο νόμο του αιγιαλού που κινούνται και στις δύο αυτές κατευθύνσεις, δηλαδή, και στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του, αλλά και στη δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας.

Μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας σε όλη την επικράτεια. Αυτό, συνέχισε η υφυπουργός Οικονομικών, είναι πολύ σημαντικό γιατί η χάραξη του αιγιαλού είναι προϋπόθεση στις περισσότερες περιπτώσεις παραχώρησης της χρήσης του και γιατί μπαίνει τάξη, περιορίζουμε τη δυνατότητα της αυθαιρεσίας που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά την πολιτική για τις παραλίες.

«Ήδη το καλοκαίρι που πέρασε κάναμε πιλοτικά ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο νομό Χαλκιδικής έγιναν δέκα τρεις (13) ηλεκτρονικές δημοπρασίες με πλήρη επιτυχία, με διαφάνεια και με διασφάλιση τόσο των συμφερόντων του δημοσίου αλλά και των συμμετεχόντων σε αυτές», κατέληξε η κ. Παπανάτσιου.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, προβλέπει παρεμβάσεις για την αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις εντοπισμού καταπατήσεων και αυθαιρεσιών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.