Ερχεται «Ο Γκιαουρης» στην ΑΜΘ;

Παραγωγοί σκέφτονται να συμπεριλάβουν Ξάνθη και Καβάλα στα γυρίσματα του έργου “Τhe Giaour” που βασίζεται στο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το recce που οργάνωσε η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τη μεγάλου μήκους ταινία Τhe Giaour από τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο περιλάμβανε επισκέψεις σε Ξάνθη και Καβάλα.
 
Τα recce, δηλαδή η οργάνωση διερευνητικών ταξιδιών των παραγωγών σε διάφορες χώρες για την επιλογή των ιδανικών τοποθεσιών για τα γυρίσματα των ταινιών τους, αποτελεί κοινή πρακτική των Film Commissions με στόχο την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών. Ο παραγωγός της ταινίας είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα ένα αντίστοιχο ταξίδι στην Ισπανία για την αναζήτηση τοποθεσιών.
 
Η πρώτη επικοινωνία του Gareth Jones (Withnail and I, Mona Lisa, The Hard Word), παραγωγού της ταινίας, με τη Βένια Βέργου, Διευθύντρια του Hellenic Film Commission, στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών άνοιξε το δρόμο για την οργάνωση αυτού του ταξιδιού. Η ταινία The Giaour, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Rika Ohara (The Heart of NoPlace) βασίζεται και είναι εμπνευσμένη από το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα  «Ο Γκιαούρης» (1813). Το ίδιο ποίημα ενέπνευσε τον Ντελακρουά να ζωγραφίσει τη «Μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν» (1826).
 

Το σενάριο της ταινίας περιγράφει μια κοινωνία μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέσα στον ελληνικό χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το διαφορετικό θρησκευτικό και εθνοτικό υπόβαθρο των πρωταγωνιστών, αλλά και ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων και σεξουαλικότητας διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η πλοκή.
 
Ο Gareth Jones μαζί με τη Βένια Βέργου επισκέφτηκαν διάφορα σημεία στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο στο τέλος του Ιουλίου 2018.
 
Οι τοποθεσίες στη βόρεια Ελλάδα προτάθηκαν από την location manager Τατιάνα Βέρμπη και στην Κρήτη από την ομάδα της εταιρείας παραγωγής IndigoView, Ιωάννα Δάβη και Δημήτρη Ξενάκη. Στις επισκέψεις τους είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν εκπροσώπους των κατά τόπους δήμων και περιφερειών. 
 
Ο παραγωγός της ταινίας έφυγε ενθουσιασμένος από τις τοποθεσίες που επισκέφτηκε στην Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός της παραγωγής της ταινίας ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ και εφόσον επιλεγεί η χώρα μας για την κινηματογράφηση της, θα πραγματοποιηθούν σε ελληνικές τοποθεσίες 6 εβδομάδες γυρισμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.