Ερχεται νεα δημοπρατηση για το Ξενια Κομοτηνης

Για συνολικά 50 χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα γύρω στις 30.000 ευρώ

Σε διαγωνισμό και το Ξενία Ξάνθης

Σε διαδικασία επαναπροκήρυξης διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Ξενία Κομοτηνής για 30+20 χρόνια φαίνεται να βρίσκεται η ΕΤΑΔ, σύμφωνα με το Περιφερειακό σχέδιο Ανάπτυξης της ΑΜΘ το οποίο παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή την προηγούμενη εβδομάδα.

Να θυμίσουμε πως το Ξενία Κομοτηνής είναι δυναμικότητας 40 δωματίων, συνολικού εμβαδού κτισμάτων 4135τ.μ., εντός έκτασης 7.900τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ναός, κολυμβητική δεξαμενή, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης, ενώ το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης.

Το ξενοδοχείο σταμάτησε τη λειτουργία του το 2013, όταν παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του. Το Ταμείο το ενέταξε σε «πακέτο» των 14 ακινήτων -Ξενία και άλλων δημοσίων ακινήτων ανά την Ελλάδα- με στόχο τη δημιουργία τουριστικών μονάδων ιδιαίτερης αισθητικής, (boutique hotel), όμως το ενδιαφέρον για τις μονάδες ήταν ελάχιστο ως μηδαμινό και τελικά ο διαγωνισμός εγκαταλείφθηκε.

Μια δεκαετία μετά, το ξενοδοχείο πλέον βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, με όλα τα κουφώματα να έχουν λεηλατηθεί και το εσωτερικό του να είναι εγκαταλελειμμένο στη φθορά των καιρικών συνθηκών και του χρόνου.

Το τελευταίο διάστημα βέβαια, ο χώρος του πάρκινγκ είναι κλειστός, ενώ ο χώρος βρίσκεται υπό φύλαξη, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με πυρκαγιές ή παραβατικές συμπεριφορές εντός του κτιρίου.

Το ετήσιο μίσθωμα θα ανέρχεται στα περίπου 30.000 ευρώ (στην τελευταία προσπάθεια για παραχώρηση, που γίνεται πλέον από την ΕΤΑΔ, το ποσό ήταν 35.000 ευρώ), που σημαίνει πως συνολικά στα 50 χρόνια θα καταβληθούν 1,5 εκ. ευρώ, χωρίς τις αναπροσαρμογές, ενώ προβλέπεται και υλοποίηση επένδυσης από τον πλειοδότη άνω του 1,3 εκ. ευρώ.

Παρόλο που δεν είναι γνωστό πότε η ΕΤΑΔ θα προκηρύξει τον διαγωνισμό, αυτός αναμένεται σύντομα, κατά πόσο όμως θα εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι, που δεν υπήρχαν την προηγούμενη φορά, αποτελεί γρίφο ο οποίος θα λυθεί όταν ξεκινήσει η διαδικασία.

Διαγωνισμός και για το Ξενία Ξάνθης

Στο Περιφερειακό σχέδιο Ανάπτυξης της ΑΜΘ περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και για διαγωνισμό για την εκμίσθωση του Ξενία Ξάνθης, δυναμικότητας 24 δωματίων, με συνολική επιφάνεια κτισμάτων 2.614τ.μ., εντός οικοπέδου έκτασης 8.581τ.μ.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο βρίσκεται σε λειτουργία (ως Elisso) με το ετήσιο μίσθωμα να ανέρχεται στα περίπου 50.000 ευρώ, που στα 50 χρόνια (30+20) αναμένεται να φέρει 2,5 εκ. ευρώ.

Όσο για τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης του σχεδιασμού, αυτός ανάγεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.