Ερχεται αναπλαση και στους εμπορικους δρομους της Κομοτηνης

Ύψους 3,5 εκ ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Προχωρά, λίγες μέρες μετά το έργο για την ανάπλαση της οδού Κανάρη και πέριξ οδών στον ιστορικό τόπο του εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής, και το δεύτερο «αδελφό» του έργο, για την ανάπλαση οδών στο εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής, με την δημοπράτησή του να αναμένεται άμεσα.

Να θυμίσουμε πως τα δύο έργα είχαν ουσιαστικά υποβληθεί ως ένα, στο Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ, και στην αρχική πρόταση περιλαμβανόταν εκτός από αυτά, και η υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων σε αυτές τις περιοχές, την εγκατάσταση Ευφυούς Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης και την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος και διαδραστικών ψηφιακών εφαρμογών για την πολιτιστική και τουριστική προβολή.

Όμως από τα περίπου 10,4 εκ. ευρώ της συνολικής πρότασης που είχε υποβάλει ο Δήμος Κομοτηνής, το Ταμείο ενέκρινε χρηματοδότηση που ανέρχεται μόνο σε 5 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να περικοπούν όλες οι επιπλέον δράσεις, και να απομείνουν μόνο οι αναπλάσεις δρόμων, με την αφαίρεση από αυτές και της Χαριλαου Τρικούπη, με την προοπτική να ενταχθούν σε άλλες χρηματοδοτήσεις.

Το υπόλοιπο έργο δημοπρατήθηκε σε δύο υποέργα, το πρώτο για την ανάπλαση της Κανάρη, που είχε και την έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τους συγκεκριμένους δρόμους, προϋπολογισμού 1,5 εκ ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι δρόμοι θα γίνουν με το έργο που μόλις εγκρίθηκε, προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ.

Οι οδοί που εντάσσονται στο έργο, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που διατηρούν παραδοσιακά χαρακτηριστικά ή/και βρίσκονται εντός ιστορικού κέντρου και είναι προστατευόμενες (Φρουρίου, Σωκράτους, Χρυσάνθου, Παλαιολόγου, Γραβιάς, Ξενοφώντος, Νίκαιας, Φωκίωνος, Νικολάου, Μιλτιάδου, Σεφέρη και Καβείρων) και της σύγχρονης αισθητικής, εκτός ιστορικού κέντρου, που δεν διατηρούν παραδοσιακά χαρακτηριστικά (Φιλικής Εταιρείας, Χαλκοκονδύλη, Μαρωνείας, Κυριακίδη, Βέμπο, Κομνηνού, Πολυφήμου, Τσετινέ, Βύρωνος, Πουρνάρα και Αγίου Γεωργίου).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.