Ερχεται αυστηροποιηση ποινων για τους γονεις που δεν στελνουν τα παιδια τους σχολειο

Ζ. Μακρή: «Πρέπει να υπάρχει μια ad hoc ρύθμιση προκειμένου η απόφαση των αρνητών – γονέων που στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά τους, να θεωρείται πλέον πλημμέλημα»

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη θα βρεθούν γονείς οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς αρνούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού (τεστ, μάσκες, κ.α). Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς σημαντικός αριθμός παιδιών, δεν πηγαίνει στο σχολείο, με αποτέλεσμα τώρα οι μαθητές να κινδυνεύουν να χάσουν και τη χρονιά τους. Στη χώρα μας η εκπαίδευση των μαθητών είναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο και οι νόμοι του κράτους προέβλεπαν κάποιες κυρώσεις για τους γονείς που δεν έκαναν εγγραφή των παιδιών τους στο σχολείο ή δεν μεριμνούσαν ή αμελούσαν τις διαδικασίες για την υποχρεωτική φοίτηση των μαθητών.

Η «χαλαρή» νομοθεσία

Στην πραγματικότητα η νομοθεσία μάλλον «χαλαρή» όμως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αφού στο νόμο 1566\1985 αναφερόταν ότι «η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του.

Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα». Η τιμωρία ήταν ένα αστείο ποσό περίπου στα 59 ευρώ! Ακόμη και αυτό όμως καταργήθηκε το 2019, όταν έγιναν αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Τώρα όμως λόγω της πανδημίας και με την εικόνα, που επικρατεί στα σχολεία, με τις επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών και τα γενικότερα φαινόμενα βίας, που προκαλούν διάφοροι «γονείς-αρνητές», επανέρχεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα καθώς η εκπαίδευση των παιδιών παραμένει υποχρεωτική. Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας, εξετάζουν την αυστηροποίηση των ποινών για τους αρνητές γονείς και ετοιμάζουν σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει ποινές φυλάκισης έως 3 έτη.

Δηλώσεις Υφυπουργού Παιδείας

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, η οποία τόνισε ότι οι αρνητές γονείς, που στερούν από τα παιδιά τους το δικαίωμα στην εκπαίδευση θα πρέπει να κάθονται στο «σκαμνί». Η ίδια τόνισε ότι ο διευθυντής του κάθε σχολείου θα συντάσσει φάκελο με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, θα ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές και στη συνέχεια την υπόθεση θα αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. «Πρέπει να υπάρχει μια ad hoc ρύθμιση προκειμένου η απόφαση των αρνητών – γονέων που στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά τους, να θεωρείται πλέον πλημμέλημα. Να κάθονται στο σκαμνί», είπε η κ. Μακρή. «Μέχρι τώρα ποινική πρόβλεψη δεν υπάρχει. Αυτό θα ρυθμιστεί και θα έρθει στη Βουλή», πρόσθεσε και τόνισε: «Για τα παιδιά είναι δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και για τους γονείς είναι υποχρέωση να τα στέλνουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.