Ερανο για τη θερμανση κανουν οι μαθητες του ΣΔΕ Κομοτηνης

Δεύτερη ευκαιρία απαξιωμένη και περιφρονημένη - Ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, καθαριότητα και θέρμανση εμποδίζουν την σωστή λειτουργία του σχολείου

Τα πολλαπλά προβλήματα σε μόνιμο προσωπικό, καθαριότητα και θέρμανση, που δυσκολεύουν την προσπάθειά τους να έχουν την εκπαίδευση που τόσο επιθυμούν, καταθέτουν οι εκπαιδευόμενοι του Β’ κύκλου σπουδών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Φωτάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, κ. Παυσανία Παπαγεωργίου, την Προϊσταμένη του Τμήματος Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, κ. Βασιλική Νικολοπούλου και την Υπεύθυνη Έργου ΣΔΕ του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., κ. Ράνια Πριγκιφίλη, την οποία κοινοποιούν στον πρόεδρο του ΠΕΦΑΣΔΕ και τους βουλευτές του Νομού Ροδόπης
 
Στην επιστολή τονίζουν ότι το σχολείο, όπως και πέρυσι, λειτουργεί μόνο με τις 2 αποσπασμένες εκπαιδευτικούς (διευθύντρια και υποδιευθύντρια), χωρίς αποσπασμένους, ενώ παρά τις ελπίδες για το αντίθετο δεν εμφανίστηκε ακόμα κανένας ωρομίσθιος.
 
Την ίδια ώρα λόγω αφερεγγυότητας του ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναγκάζονται να κάνουν εράνους για την προμήθεια πετρελαίου, δεν υπάρχει καθαριότητα ενώ η έλλειψη πόρων δημιουργεί προβλήματα μιας και δεν μπορούν να γίνουν απολύτως απαραίτητες αγορές ή συντηρήσεις.

Για αυτό και ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν, μιας και πρόκειται για σχολείο ενηλίκων, που σε πολύ δύσκολες οικονομικές και οικογενειακές συνθήκες ευελπιστούν στην έγκαιρη αποφοίτησή τους, για να μπορούν να ονειρευτούν κάτι καλύτερο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. 

Η επιστολή διαμαρτυρίας έχει ως εξής: 

«Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε εν τάχει τα πολύ σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει για ακόμη μία χρονιά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής.
 
Πιο συγκεκριμένα:
 
1.Έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού
 
Το σχολείο αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με τις 2 αποσπασμένες εκπαιδευτικούς (διευθύντρια και υποδιευθύντρια). Το πρόβλημα του μικρού αριθμού των μονίμων εκπαιδευτικών που υπήρχε και πέρυσι (1 μόνιμη αποσπασμένη εκπαιδευτικός πλην της διεύθυνσης του σχολείου), φέτος επιδεινώθηκε (κανείς μόνιμος αποσπασμένος). Σαν αποτέλεσμα, δίνονται λύσεις ανάγκης, όπως η συγχώνευση τμημάτων ή η διδασκαλία μόνο του ενός από τους 2 κύκλους σπουδών, μιας και 2 εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να διδάξουν και στα 6 τμήματα που υπάρχουν στο σχολείο μας, ενώ καλύπτονται μόνο 2 από τους 8 γραμματισμούς.
 
2. Μεγάλη καθυστέρηση στην προσέλευση ωρομισθίων
 
Πέρυσι οι ωρομίσθιοι καθηγητές προσελήφθησαν στις αρχές του Μάρτη. Φέτος, αν και ευελπιστούσαμε σε έγκαιρη πρόσληψή τους, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα. Θέλουμε να πιστεύουμε σε έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος, γιατί ο χρόνος που περνάει , όπως αποδεικνύεται από την περσινή χρονιά, λειτουργεί εις βάρος μας.
 
3. Σοβαρότατο πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου
 
Λόγω της καθυστερημένης εξόφλησης των προμηθευτών από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ένα χρόνο μετά την προμήθεια με καύσιμα), κανείς προμηθευτής δε δέχεται να μας εφοδιάσει με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνουμε εράνους μεταξύ μας. Τέτοιου είδους λύσεις όμως είναι προσωρινές, και δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε αυτές. Αν συνυπολογίσετε τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (πολύ χαμηλές θερμοκρασίες) και την οικονομική κατάσταση των εκπαιδευομένων (πάνω από το 50% είναι άνεργοι), μπορείτε να καταλάβετε την οξύτητα του προβλήματος και θα σας παρακαλούσαμε να βρεθεί άμεσα μια λύση.
 
4. Σοβαρό πρόβλημα στην καθαριότητα
 
Το πρόβλημα της καθαριότητας του σχολείου λόγω έλλειψης κονδυλίων, εντείνεται λόγω και της συνύπαρξης του ΣΔΕ με άλλους φορείς (ΕΑΠ, ΚΔΒΜ), ιδιαίτερα στις τουαλέτες, όπου η υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας. Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή πώς, εάν δεν προσληφθεί εγκαίρως συνεργείο καθαρισμού, υπάρχει η πιθανότητα οι άλλοι φορείς να εμποδίσουν τη λειτουργία του σχολείου μας, κάτι που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στη φοίτησή μας. Πέρυσι είχαν δημιουργηθεί εθελοντικές ομάδες εργασίας που φρόντιζαν για την καθαριότητα, χωρίς να είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Θα ήταν πολύ δυσάρεστο, αυτό να επαναληφθεί και φέτος, μιας και δεν θεωρούμε πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας ενός σχολείου.
 
5. Γενικότερα λειτουργικά προβλήματα
 
Εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία αγοράς ή συντήρησης (αγορά αναλωσίμων, εκπαιδευτικές επισκέψεις, συντήρηση μηχανημάτων, συντήρηση καυστήρα, αναγομώσεις πυροσβεστήρων). Όλα τα παραπάνω καθιστούν δύσκολη, έντονα προβληματική αλλά και επικίνδυνη τη λειτουργία του σχολείου μας.
 
Μετά την αποκαρδιωτική εμπειρία μας πέρσι ως εκπαιδευόμενοι του Α’ επιπέδου (ανακοίνωση παράτασης της φοίτησής μας, αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών, αναστάτωση τόσο στους εκπαιδευόμενους όσο και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως έντονη απογοήτευση) δε θα θέλαμε να βρεθούμε στην ίδια δυσάρεστη θέση και φέτος για κάτι που δεν είναι δική μας υπαιτιότητα.
 
Για αυτό το λόγο, θα θέλαμε να γίνουν από πλευράς σας όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα το συντομότερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για σχολείο ενηλίκων, οι οποίοι αφιερώνουμε πολύτιμο χρόνο από τη δουλειά και την οικογένειά μας για τη φοίτησή μας, ενώ πολλοί από εμάς είμαστε αντιμέτωποι με έντονα οικονομικά προβλήματα και ευελπιστούμε στην έγκαιρη αποφοίτησή μας, για να μπορούμε να ονειρευτούμε κάτι καλύτερο για εμάς και τις οικογένειές μας»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.