Επιτυχημενο το «στοιχημα» του 1ου Φεστιβαλ Ειρηνης στον Ιασμο

Περισσότεροι από 4.000 θεατές παρακολούθησαν τις δράσεις του το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου

«Καταστήσαμε τον Ίασμο ως το κέντρο της ειρήνης και την πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας των Βαλκανίων» το μήνυμα του δημάρχου Οντέρ Μουμίν

Η «καρδιά» του πολιτισμού το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Σεπτεμβρίου για την Ροδόπη, «χτυπούσε» στο Δημοτικό Γήπεδο του Ιάσμου όπου και έλαβαν χώρα οι δράσεις του 1ου Φεστιβάλ Ειρήνης που διοργάνωσε ο Δήμος και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ιάσμου, υπό την αιγίδα και την συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Περιφερειακού Ταμείου ΑΜ-Θ.

Οι «πόρτες» της διοργάνωσης άνοιξαν το απόγευμα του Σαββάτου με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων ν.Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» να κάνει «ποδαρικό» ενημερώνοντας το κοινό στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου, για να ακολουθήσει εργαστήρι Μουσικής Διδασκαλίας που έλαβε χώρα στο ίδιο χώρο.

Την μουσική σκηνή του Φεστιβάλ «εγκαινίασε» ο Χρήστος Χατζόπουλος του μουσικού εργαστηρίου «Νότα» και η παρέα του, που έπαιξαν και τραγούδησαν ενώπιον πολυπληθούς κοινού, για να ακολουθήσουν οι Rodopi Ensemble, ήτοι οι Δρόσος Κουτσοκώστας, Κυριάκος Πετράς, Νίκος Αγγούσης, Άλκης Ζοπόγλου και Γιώργος Παγκοζίδης.

Η 1η βραδιά του Φεστιβάλ, ήταν αφιερωμένη στους τοπικούς μας καλλιτέχνες και συγκροτήματα και έτσι η βραδιά ολοκληρώθηκε με τους Balkanatolia, τους οποίους αποτελούν οι Θωμάς Αραμπατζής, Ισμαήλ Αμέτ, Βεϊσέλ Αχμέτ, Χρήστος Καπζάλας, Μεχμέτ Μουσταφά και Χαλήλ Μουσταφά.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» άνοιξε τις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ…

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια της διοργάνωσης υπήρχε πιστή τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώπιον και των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών που βρίσκονταν στον χώρο, ενώ πραγματοποιούνταν συνεχώς συστάσεις και από τους διοργανωτές.

Το Εργαστήρι Εικαστικών που έλαβε χώρα στο Κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέγα Πιστού το πρωί της Κυριακής, αποτέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση της δεύτερης ημέρας της διοργάνωσης, για να ακολουθήσει ποδοσφαιρικός αγώνας στο γήπεδο 5Χ5 του Ιάσμου.

Το μουσικό «δώρο» της Βουλγαρικής αποστολής

Το μουσικό πρόγραμμα της 2ης ημέρας,  ξεκίνησε με το «δώρο» της Βουλγαρικής αποστολής στην διοργάνωση ήτοι την εμφάνιση της Ζλατίνα Ουζούνοβα, από το συγκρότημα Ροντόπα Σμόλιαν της Βουλγαρίας που εμφανίστηκε επί σκηνής με τον Νικολά Μαρκόφσκι στην γκάιντα, για να ακολουθήσει καταχειροκροτούμενη από το κοινό που ξεπέρασε τα 3000 άτομα, η Darina Slavcheva Slavova.

Το «δώρο» της Βουλγαρικής αποστολής στην διοργάνωση η Ζλατίνα Ουζούνοβα, από το συγκρότημα Ροντόπα Σμόλιαν της Βουλγαρίας που εμφανίστηκε επί σκηνής με τον Νικολά Μαρκόφσκι στην γκάιντα

Η δημοφιλής Βουλγάρα καλλιτέχνιδα πραγματοποίησε δύο στην ουσία προγράμματα, το πρώτο εκ των οποίων με παραδοσιακούς βουλγάρικους ήχους,  για να ακολουθήσει το δεύτερο με ελληνικό ρεπερτόριο. Η ίδια ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές αλλά και το κοινό για την συμμετοχή του στα ελληνικά, ενώ επέλεξε να κλείσει το πρόγραμμά της με παραδοσιακούς ελληνικούς ήχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Darina ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές αλλά και το κοινό για την συμμετοχή του στα ελληνικά, ενώ επέλεξε να κλείσει το πρόγραμμά της τραγουδώντας.

Η δεύτερη εμφάνιση της βραδιάς ανήκει στην Dilek Koç η οποία καταχειροκροτήθηκε επίσης από το κοινό ανεβαίνοντας στην σκηνή, καλωσορίζοντας και τραγουδώντας γνωστά και αγαπημένα κομμάτια τόσο στα τούρκικα όσο και στα ελληνικά, ενώ επέλεξε να κλείσει το πρόγραμμά της με ένα κομμάτι της Γλυκερίας σηματοδοτώντας και την έναρξη της συναυλίας της γνωστής Ελληνίδας καλλιτέχνιδας.

Πριν την έλευση της Γλυκερίας στην σκηνή του Φεστιβάλ Ειρήνης αναγνώστηκαν στις τρείς γλώσσες, Ελληνικά, Τούρκικα και Βουλγάρικα τα μηνύματα που απέστειλαν προς την διοργάνωση ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης  Αυγενάκης, ο κ.Μπουράκ Οζουγκεργκίν, Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο Αμπντουλάχ Ερέν, Πρόεδρος του YTB του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού  της Τουρκικής Δημοκρατίας καθώς και ο Πρόξενος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη κ. Νικολάι Καραϊβάνοφ, ο οποίος ήταν και παρών στη διοργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το παρών έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο βουλευτής Ξάνθης κ. Μπουρχάν Μπαράν, ο  δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ κ. Βασίλης Μαυρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Πολιτικών κ. Τζιχάν Ιμάμογλου, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο δήμαρχος Μύκης κ.Ριδβάν Ντελή Χουσεϊν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ.Ιωάννης Μπούτος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αβδήρων κ.Καδρή Δεμήρ, η αντιδήμαρχος του Δήμου Τοπείρου κ.Σμαράγδα Βαχαρέλη, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών (THY) στην Ελλάδα κ.Γιαβούζ Ακκαγινάκ.

Ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν μετά το καλωσόρισμά του φώναξε στη σκηνή το σύνολο των συνεργατών του ευχαριστώντας τους για την επιτυχή υλοποίηση του Φεστιβάλ

Οντέρ Μουμίν

«Καταστήσαμε τον Ίασμο ως το κέντρο της ειρήνης και την πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας των Βαλκανίων»

Αμέσως μετά στην σκηνή του Φεστιβάλ ανέβηκε ο «οικοδεσπότης» της διοργάνωσης ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους αρχικά στα βουλγαρικά, έπειτα στα τούρκικα και τέλος στα ελληνικά ως εξής: «Ο σπουδαίος Μαχάτμα Γκάντι είπε “Δεν υπάρχει δρόμος για την ειρήνη, η ειρήνη είναι ο δρόμος”. Δεν υπάρχει λόγος να μιλήσω, μιλήσατε όλοι εσείς. Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Η εικόνα της ενότητας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ομοψυχίας. Σας ευχαριστώ που αγκαλιάσατε την ιδέα σας, που τιμήσατε τον κόπο των συνεργατών μου. Να αγαπάτε την ειρήνη, να μάχεστε για την ειρήνη, να διεκδικείτε την ειρήνη. Όλοι μαζί απόψε ενωμένοι καταστήσαμε τον Ίασμο ως το κέντρο της ειρήνης και την πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας των Βαλκανίων».

Η μουσική συνάντηση των Γλυκερία, Darina Slavova Slachveva και Dikel Koç επί σκηνής αποτέλεσε το καλύτερο κλείσιμο του 1ου Φεστιβάλ Ειρήνης

Το Φεστιβάλ κορυφώθηκε με την εμφάνιση της Γλυκερίας η οποία ανέβηκε στην σκηνή λίγο μετά τις 10 το βράδυ, με το τραγούδι «Βράχο βράχο τον καημό μου»  του Μίκυ Θεοδωράκη ενός ανθρώπου που όπως εξήγησε «εργάστηκε για την Ειρήνη και την φιλία των λαών». Ακολούθησε ένα πλούσιο πρόγραμμα αγαπημένων κομματιών και μεγάλων επιτυχιών της αγαπημένης τραγουδίστριας η οποία στην συνέχεια μοιράστηκε τη σκηνή με της Darina Slavova Slachveva και Dikel Koç για το τελευταίο κοινό κομμάτι της συναυλίας.

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ήταν παρόντες καθ’ ολη την διάρκεια της διοργάνωσης φροντίζοντας για την ασφάλεια των θεατών

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως πριν το τέλος της συναυλίας ο Δήμαρχος Οντέρ Μουμίν κάλεσε το σύνολο των συνεργατών του επί σκηνής, ευχαριστώντας τους για την υλοποίηση της όλης διοργάνωσης, οι οποίοι και παρέδωσαν αναμνηστικά δώρα στις καλλιτέχνιδες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.