Επιτυχημενες ιστοριες αλληλεγγυης σε φωτογραφικα στιγμιοτυπα στην κεντρικη πλατεια Κομοτηνης

Φωτογραφική έκθεση στο πλαίσιο του προγράμματος #M2MSolidarity με προσωπικότητες της Κομοτηνής και της Βαρκελώνης που «εξιστορούν» τις δικές τους ιστορίες

Τοποθετήθηκαν την Παρασκευή, 8 Απριλίου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής τα φωτογραφικά δοκίμια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος #M2MSolidarity, που σχεδιάστηκε από το Διακρατικό Ινστιτούτο με έδρα το Άμστερνταμ και χρηματοδοτήθηκε  από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού, επιδιώκοντας να ενισχυθεί η κουλτούρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. 

Πρόκειται για 6 αφίσες κάθε μια εκ των οποίων «εξιστορεί» την ιστορία ανθρώπων της Κομοτηνής αλλά και της Βαρκελώνης, μέλη συλλογικοτήτων σε αμφότερες τις πόλεις, που εργάζονται και λειτουργούν με πράξεις αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο του #M2MSolidarity, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, έντεκα Οργανισμοί από οκτώ διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους ο Δήμος Κομοτηνής, συνεργάστηκαν σε ζευγάρια  για να δημιουργήσουν ένα φωτογραφικό δοκίμιο αλλά κυρίως για να ανταλλάξουν καλές πρακτικές στον τρόπο διαχείρισης της προσβασιμότητας, του περιβάλλοντος και της στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Από τον Δήμο Κομοτηνής έλαβαν μέρος τρεις φορείς: το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση Αναπήρων Ατόμων που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ, η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης και η εθελοντική δράση «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα». Οι συγκεκριμένοι φορείς ήρθαν σε αλληλεπίδραση με φορείς της Βαρκελώνης. Αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν τον ρόλο της τοπικής κοινότητας στην ανάληψη δράσης καθώς επίσης τους τρόπους με τους οποίους μια ενεργή κοινότητα μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, ειδικά σε περιόδους κρίσεως. 

Ιστορίες και πράξεις απλών καθημερινών ανθρώπων

Το πρωί της Παρασκευής εκπρόσωποι των συμμετεχόντων αυτών φορέων βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής ούτως ώστε να μιλήσουν για το σκοπό και το περιεχόμενο του έργου, όπως αυτό αποτυπώνεται και στα φωτογραφικά δοκίμια που θα παραμείνουν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος Σαββατοκύριακου. Φωτογραφικά δοκίμια η λογική των οποίων όπως εξήγησε ο κ. Γιώργος Παπαλεξάνδρου, εικαστικός υπεύθυνος του προγράμματος επικεντρώθηκε στις ιστορίες των προσώπων πίσω από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν, γεγονός για το οποίο επιλέχθηκαν φωτογραφίες, απλές, «καθαρές» και μετωπικές ούτως ώστε όπως τόνισε «να φαίνονται καθαρά οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι».

Στην λογική αυτή δημιουργήθηκε μια εικόνα σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, ισπανικά και αγγλικά όπου η λέξη αλληλεγγύη παύει να είναι μια λέξη και αποκτά χαρακτηριστικά λογοτύπου – συμβόλου, τα γράμματα του οποίου έρχονται πιο κοντά συμβολίζοντας με τρόπο εικαστικό, τη λογική της αλληλεγγύης, με μια κόκκινη τελεία στο επίκεντρο που, όπως έκανε σαφές ο κ. Παπαλεξάνδρου, συμβολίζει τον άνθρωπο.

Είναι η κοινωνική αλληλεγγύη μέρος της Ευρωπαϊκής μας κουλτούρας;

Για μια πολύ όμορφη εμπειρία δια μέσου της οποίας δόθηκε η ευκαιρία να εξεταστεί το κατά πόσο η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί μέρος της κουλτούρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια μέσου των παραδειγμάτων της Βαρκελώνης και της Κομοτηνής μίλησε η κ. Άρτεμις Τσολάκη, επικεφαλής της πρωτοβουλίας «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα», για να εξηγήσει πως η προσέγγιση ήταν πολύ διαφορετική, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο αλλά και στους τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ευαισθητοποίηση σε δράσεις που είναι απαραίτητες κυρίως για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Καθολικά προσβάσιμα αξιοθέατα και στην Κομοτηνή

Στο κομμάτι της προσβασιμότητας και στο γεγονός ότι η Κομοτηνή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μεγάλες πόλεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τους ανάπηρους συμπολίτες μας στάθηκε στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης.  «Η Κομοτηνή όπως και η Βαρκελώνη, αναλογικά, έχουν ένα πολύ καλό δίκτυο ποδηλατοδρόμου στο κέντρο, που σε ό,τι αφορά την Κομοτηνή επιθυμούμε να επεκταθεί. Υπάρχει μια πολύ καλή διαδικασία κυκλοφορίας για αναπήρους, κυρίως χρήστες αμαξιδίων, γεγονός που συμβαίνει και στην Βαρκελώνη, η οποία επίσης έχει να επιδείξει ένα 100% προσβάσιμο δίκτυο αξιοθέατων γεγονός που θέλουμε να αναπτύξουμε και στην Κομοτηνή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η σημασία της συνεργασίας

Οι κ.κ.Ανέστης Στρατιάδης και Σούλα Δραγουμάνη, εκπροσώπησαν την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, θέλοντας αμφότεροι να υπογραμμίσουν την σημασία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας τόσο μεταξύ οργανώσεων και συλλογικοτήτων όσο και μεταξύ των ανθρώπων.

Η κ. Δραγουμάνη αναφέρθηκε στο παράδειγμα της κινητοποίησης ολόκληρης της Θράκης αλλά και των μελών της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης στον αγώνα κατά των μεταλλείων εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, που εδώ και 22 χρόνια έχει ανακόψει την απειλή, προκειμένου να υπάρχει στον τόπο περιβαλλοντική ασφάλεια.

«Στον τομέα της αλληλεγγύης σε επίπεδο Κομοτηνής, ούσα μια μικρή επαρχιακή πόλη είναι εύκολο κάποιος να κάνει δράση και να συσπειρώσει άτομα» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η δράση της Οικολογικής Ομάδας αναπτύσσεται επίσης και στους τομείς, της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης ρούχων και της οικιακής κομποστοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τα 32 χρόνια λειτουργίας της Οικολογικής Ομάδας ο κ. Στρατιάδης θέλησε να προσθέσει και την δραστηριοποίησή της σε θέματα διάσωσης και θεραπείας άγριων ζώων και πουλιών σε συνεργασία με κέντρα ανά την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στην εν εξελίξει δράση ενημέρωσης μαθητών νηπίων, προνηπίων και δημοτικών της περιοχής, τους οποίους υποδέχονται καθημερινά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Πάνδροσο μιλώντας για το περιβάλλον και έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη της οικολογικής τους συνείδησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.