Επιτροπη Πολιτισμου και Τουρισμου αποκτα ο Δημος Μαρωνειας – Σαπων

Ο Μιχάλης Βασιλειάδης στην θέση του προέδρου

«Η προώθηση και η προβολή του Δήμου και της πολιτιστικής του κληρονομιάς βασικό αντικείμενο της επιτροπής»

Την συγκρότηση Επιτροπής Πολιτισμού και Τουρισμού με πρόεδρο της τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα – Ελπίδα – Αλληλεγγύη» κ. Μιχάλη Βασιλειάδη αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας – Σαπών το απόγευμα της Τρίτης 23 Αυγούστου.

Να σημειωθεί πως οι δύο παρατάξεις, διοίκησης και αντιπολίτευσης, ανακοίνωσαν την σύμπραξή τους τον περασμένο Ιούνιο, όπως είχε τότε υπογραμμιστεί, με γνώμονα την θέση «η ισχύς εν τη ενώσει» για τον Δήμο. 

Η επιτροπή είναι επταμελής ενώ τα μέλη αυτής αναμένεται να αποφασιστούν στην πρώτη της συνεδρίαση με τον κ.Βασιλειάδη μιλώντας στον «ΠτΘ» να εξηγεί πως η συμμετοχή μελών και από πλευράς της αντιπολίτευσης κρίνεται απαραίτητη, γεγονός για το οποίο έχουν ήδη απευθύνει πρόσκληση προς τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη η δουλειά

Το έργο της επιτροπής θα αφορά στην προώθηση και προβολή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών ως τουριστικού προορισμού καθώς και την προβολή της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, στόχος φιλόδοξος όπως εξήγησε αλλά όχι και ακατόρθωτος εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

«Είναι μια μεγάλη και ριψοκίνδυνη δουλειά» αναγνώρισε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο πως «εμείς θα προσπαθήσουμε, όσο είναι δυνατόν, μέσα από την επιτροπή αυτή, να  καταθέσουμε προτάσεις οι οποίες υπάρχουν ήδη στο μυαλό μας και θα οριστικοποιηθούν μέσα από την λειτουργία της».

Οι πρώτες σκέψεις

Κληθείς να κατονομάσει κάποιες από τις προτάσεις αυτές ο κ.Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για την προώθηση των τοπωνυμίων της περιοχής, σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, την δημιουργία ιστοσελίδας αποκλειστικά για τουριστική χρήση και προβολή, η οποία θα παρουσιάζει με ελκυστικό και πλήρη τρόπο τις ομορφιές της περιοχής, ακόμα και στην συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, εγχώριες αλλά και του εξωτερικού.

Ο εκσυγχρονισμός και η ανάδειξη των τοπικών μουσείων αλλά και ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός, πολιτιστικές αδελφοποιήσεις, αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις τόσο στους οικισμούς όσο και στην παραλιακή ζώνη του Δήμου αποτελούν επίσης στόχους της Επιτροπής η οποία επιθυμεί να εκμεταλλευτεί και τους μύθους και την ιστορία της περιοχής, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης εγχώριων και μη επισκεπτών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με το ΔΠΘ, όσο και τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης του τόπου ώστε τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν, ενώ απαραίτητος «κρίκος» της αλυσίδας θα είναι και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προς τους οποίους ήδη έχουν απευθύνει πρόσκληση ώστε να ακούσουν αλλά και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η αναβίωση του Φεστιβάλ Μαρωνείας αποτελεί επίσης μέρος του σχεδίου, στο πλαίσιο ενός «ολιστικού πλαισίου ανάδειξης της περιοχής» όπως περιέγραψε ο πρόεδρος της επιτροπής, εξηγώντας πως ο όποιος σχεδιασμός δεν θα περιορίζεται στους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά θα αφορά και σε δράσεις εντός του χειμώνα, που θα υποβοηθήσουν στην τόνωση του τουρισμού. 

Ο κ. Βασιλειάδης έκανε και ένα «βήμα» παραπέρα, τονίζοντας πως εφόσον υπάρξει μια πρώτη «μαγιά» δράσεων και δρωμένων και παράλληλα με την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ένταξη του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας  στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO, στόχος είναι η ένταξή τους και στο μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. «Είναι  μια πρωτοβουλία που την έχουμε και προς την οποία μπορούμε να κατευθύνουμε τους συλλόγους μας» εξήγησε, απευθύνοντας πρόσκληση συνεργασίας προς όλους τους συλλόγους της περιοχής.

Ο ίδιος κλείνοντας και αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο κ.Ντίνο Χαριτόπουλο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και θέλησε να επισημάνει πως η θέση του προέδρου της επιτροπής είναι άμισθη, τονίζοντας πως η «εμπειρία 40 ετών στον χώρο του πολιτισμού, και όχι μόνο, θα αποτελέσουν εργαλείο προς την επίτευξη του βασικού μας σκοπού που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της περιοχής, πολιτιστικά και τουριστικά καθώς και των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.