Επιτιμος Καθηγητης του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας σημερα ο Ιωαννης Χασιωτης

Στις 18.00 στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής η τελετή αναγόρευσής του

Την Τετάρτη στις 25 Μαΐου 2016 και ώρα 6.00μ.μ., στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης του κ. Ιωάννη Χασιώτη, Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα αναγόρευσης περιλαμβάνει:

18.00 Έναρξη της τελετής
Χαιρετισμός του Πρύτανη του Δ.Π.Θ, Καθηγητή κ. Αθανασίου Ιω. Καραμπίνη,
 
Προσφώνηση από τον Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Γ. Βαρβούνη
 
18.15 Έπαινος του τιμωμένου από τον κ. Κωνσταντίνο Κ. Χατζόπουλο,
Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.
 
18.30 Ανάγνωση από τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Κ. Χατζόπουλο του ψηφίσματος, της αναγόρευσης και του διπλώματος.
 
Περιένδυση του τιμωμένου και επίδοση των διασήμων
 
18.45 Ομιλία του τιμωμένου με θέμα: Το ελληνικό και το αρμενικό εθνικό φαινόμενο: Παραλληλίες και διαχρονικότητα.
 
19.15 Λήξη της τελετής – Διάλειμμα 

Παρουσίαση του τελευταίου συγγραφικού έργου του Ι. Χασιώτη μετά την τελετή αναγόρευσης


Στις 7.30μ.μ.θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου του Ι. Χασιώτη «Αδελφά έθνη εν μέσω θυέλλης Αρμένιοι και Έλληνες στις μεγάλες κρίσεις του ανατολικού ζητήματος (1856-1914)» που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με την Αρμένικη Κοινότητα της Κομοτηνής και τον εκδοτικό οίκο University Studio Press.
 
Ομιλητές της παρουσίασης θα είναι:
 
Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Κοσμήτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.
Εμμανουήλ Σέργης, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
Βασίλειος Δαλκαβούκης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. 

Λίγα λόγια για τον Ι. Χασιώτη

O Iωάννης Xασιώτης είναι Ομότιμος Καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε για 43 χρόνια. Έχει αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κύπρου, όπου έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής.
 
Εργάστηκε σε ελληνικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά αρχεία και είναι συγγραφέας 15 βιβλίων και 200 περίπου επιστημονικών άρθρων, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
 
Οι μελέτες του έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην πρώιμη περίοδο της ευρωπαϊκής ενότητας, στα ελληνικά επαναστατικά κινήματα στα Βαλκάνια κατά την Τουρκοκρατία, στη νεοελληνική διασπορά και στο Ανατολικό ζήτημα.
 
Κύριο αντικείμενο των εργασιών του έχουν αποτελέσει οι σχέσεις του νεότερου Ελληνισμού με δυο κόσμους: τον ισπανικό και τον αρμενικό. Για το πρώτο, η Ισπανική Κυβέρνηση τον τίμησε με το παράσημο του Ταξιάρχη ενώ η Ακαδημία Ιστορίας της Μαδρίτης τον ανακήρυξε παμψηφεί αντεπιστέλλον μέλος της.
Σχετικά με το Αρμενικό ζήτημα, ο κ. Χασιώτης, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της επιστημονικής δραστηριότητάς του στην υπηρεσία της ιστορίας της Αρμενίας και των ελληνο-αρμενικών σχέσεων.
 
Η Δημοκρατία της Αρμενίας, με σχετική πράξη του Προέδρου της, τίμησε τον καθηγητή Ιωάννη Χασιώτη, για το πολύτιμο επιστημονικό έργο του περί του Αρμενικού ζητήματος και της ιστορίας καθώς και την πολυετή προσφορά του στην αρμενική κοινότητα της Ελλάδας και κατ’ επέκταση προς τον αρμενικό λαό. Ο καθηγητής τιμήθηκε, με το «Μετάλλιο Μοβσές Χορενατσί» (Μωυσή του Χωρηνού), διάκριση που απονέμεται για τη συμβολή στα γράμματα και τον πολιτισμό.
Την απονομή του Μεταλλίου έκανε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, Γκαγκίκ Γαλατσιάν, κατά τη διάρκεια της πολιτικής εκδήλωσης για την 96η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου στην Αθήνα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.