Επιτιμος Διδακτορας του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας ο Johannes Koder

Ένας εκ των πλέον επιφανών βυζαντινολόγων της εποχής μας τιμήθηκε για την προσφορά του στην επιστήμη και την εκπαίδευση

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών αναγορεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαΐου ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης και Τακτικό Μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών κ. Johannes Koder, στο χώρο του αμφιθεάτρου της παλιάς Νομικής, μετά από πρόταση τριών καθηγητών του Τμήματος, του Επίκουρου Καθηγητή κ. Γεώργιου Τσιγάρα, και των Λεκτόρων Δημοσθένη Στρατηγόπουλου και Γεωργίου Χαριζάνη.
 
Κατά την τελετή ο Κοσμήτορας της Σχολής κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Αθανασίου Καραμπίνη, ο οποίος βρίσκονταν στη σύνοδο των πρυτάνεων στο Βόλο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του κ. Koder, που άνοιξε νέους δρόμους στη μελέτη του Βυζαντινού κόσμου, με την ιστορική γεωγραφία του βυζαντινού κόσμου να αποτελεί τον πυρήνα της ερευνητικής και συγγραφικής του δραστηριότητας, και μελέτες που αποτελούν σημείο αναφοράς.

Ο τιμώμενος όμως συνδέεται στενά με την Ελλάδα τόσο γιατί μιλάει άριστα την ελληνική και γνωρίζει άριστα κάθε σπιθαμή του τόπου, αλλά και γιατί έχει δημιουργήσει στενότατους δεσμούς με την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, με πολλούς έλληνες μαθητές να έχουν φοιτήσει δίπλα του.
 
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, σημείωσε πως το Τμήμα, γιορτάζοντας την πρώτη 25ετία ύπαρξης και προσφοράς του έχει τη χαρά να τιμά με τον τίτλο του Επίτιμου τον κ. Koder, ενός ακάματου και χαλκέντερου ερευνητή ο οποίος κινείται με την ίδια άνεση στο χώρο της ιστορικής γεωγραφίας και της ιστορίας γενικότερα, αλλά και της μελέτης του καθημερινού βίου και του πολιτισμού των Βυζαντινών.
 
Τον έπαινο του τιμωμένου ανέγνωσε ο Επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα εκ των πλέον επιφανών βυζαντινολόγων της εποχής μας, ενός επιστήμονα που καθόρισε την πορεία των βυζαντινών σπουδών τις τελευταίες δεκαετίες, σφραγίζοντας με την ακαδημαϊκή δραστηριότητά του την εξέλιξη της περίφημης σχολής των βυζαντινολόγων της Βιέννης που ίδρυσε ο δάσκαλός του Herbert Hunger.
 
Τον χαρακτήρισε δε εμβληματική μορφή των βυζαντινών σπουδών και γνήσιο εκφραστή της σχολής της Βυζαντινολογίας στη Βιέννη, πριν αναγνώσει το βιογραφικό και το έργο του τιμώμενου.
 
Μετά την περιένδυσή του και την επίδοση των διασήμων του από τον Κοσμήτορα και τον Αντιπρόεδρο του τμήματος, ο κ. Koder πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Θράκη και Βυζάντιο. Η Θράκη στις χωροταξικές αντιλήψεις των Βυζαντινών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.