Επιτιμος Διδακτορας της Σχολης Κλασικων και Ανθρωπιστικων Σπουδων αναγορευεται ο Μηνας Αλεξιαδης

Την Τετάρτη 15 Μαΐου στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης - Θα προηγηθεί ημερίδα με θέμα «Ο σύγχρονος ελληνικός λαϊκός πολιτισμός: μεταξύ Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας»

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 θα πραγματοποιηθεί Τελετή Αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής και ώρα 19.00. Θα προηγηθεί Ημερίδα προς τιμή του με θέμα: «Ο σύγχρονος ελληνικός λαϊκός πολιτισμός: μεταξύ Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας», που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., στον ίδιο χώρο και ώρα 16.30. Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης της ημερίδας. 

Ο Μηνάς Αλεξιάδης 

Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης σπούδασε Μεσαιωνική και Νεώτερη Ελληνική Φιλολογία και Λαογραφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1972 με βαθμό «Άριστα». Έκανε συμπληρωματικές σπουδές Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας και Λαογραφίας στο University College και στο London School of Economics του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1982-1983 και 1989-1990).
 
Έχει αναπτύξει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο με θέματα που αντλούνται, κυρίως, από την ιστορία και λαογραφία της Καρπάθου και των Δωδεκανήσων γενικότερα, καθώς και σύγχρονα – νεωτερικά θέματα της ελληνικής λαογραφίας.
 

Ακολουθούν αναλυτικά το πρόγραμμα της τελετής και το πρόγραμμα της ημερίδας. 

Πρόγραμμα τελετής 

19.00: Έναρξη της τελετής
Χαιρετισμός του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή κ. Αλέξανδρου Χ. Πολυχρονίδη
Προσφώνηση της Κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρω­πιστικών Σπουδών Καθηγήτριας   κας Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή
Προσφώνηση του Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνη
Προσφώνηση της Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Καθηγήτριας κας Μαρίας Τζιάτζη
Προσφώνηση της Προέδρου του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Καθηγήτριας κας Μαρίας Δημάση
19.30: Έπαινος του τιμωμένου από τον κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνη, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας
19.45: Ανάγνωση από την Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ψηφίσματος της Σχολής, της αναγόρευσης και του διπλώματος
19.50: Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο, επίδοση των διασήμων και αναγόρευση από τον Πρύτανη του Δ. Π. Θ. Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Χ. Πολυχρονίδη
20.15: Ομιλία του Επίτιμου Διδάκτορα, κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη με θέμα: «Νεωτερική Ελληνική Λαογραφία και Δημοσιογραφία. Το παράδειγμα της αντι-παροιμίας»
20.45: Πέρας τελετής 

Πρόγραμμα ημερίδας 

16.00-16.30 Προσέλευση – Εγγραφές
Πρώτη Συνεδρία Πρόεδρος: Καθηγητής Μ. Γ. Σέργης
16.30 – 16.45: Μ. Γ. Βαρβούνης: Μορφές διαχείρισης του πολιτισμικού
αποθέματος στον σύγχρονο ελληνικό λαϊκό πολιτισμό.
16.45 – 17.00: Κατερίνα Μάρκου: Οι γιορτές της Παλιάς Πόλης της
Ξάνθης ως πολιτισμικό και τουριστικό θέλγητρο. Πολιτιστική πολιτική και διαχείριση.
17.00 – 17.15: Νάντια Μαχά-Μπιζούμη: Η συνομιλία λαογραφίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας στη μελέτη του παραδοσιακού και σύγχρονου ενδύματος.
17.15 – 17.30: Θανάσης Β. Κούγκουλος: Από την ηθογραφία στον αναστοχασμό των τοπικών ταυτοτήτων: Οι Μουσουλμάνοι των Ιωαννίνων στην πεζογραφία του Χρήστου ΧρηστοΒασίλη και της Emel inci.
 
Δεύτερη Συνεδρία Πρόεδρος: Καθηγητής Μ. Γ. ΒαρΒούνης
 
17.30 – 17.45: Μ. Γ. Σέργης: Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης Στ' αμπέλια της Αυτοεθνογραφίας. Αναπαραστάσεις όψεων του “παραδοσιακού” στην “ύστατη ώρα” του (δεκαετία του 1960), σε μια κοινότητα της Λακωνίας.
17.45 – 18.00: Βασίλης ΔαλκαΒούκης: Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία: ορισμένες σκέψεις για μια σύγκλιση στο επίπεδο της μεθόδου.
18.00 – 18.15: Βάλια Κράββα: Ανθρωπολογίζουσα Λαογραφία και
λαογραφίζουσα Ανθρωπολογία: η διαπολιτισμική και διεπιστημονική
ματιά της Άλκης Κυριακίδου-Νέστορος.
18.15:Συζήτηση

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.